Οι αμερικανικές κυρώσεις «ρίχνουν» το πετρέλαιο και τις προσδοκίες για ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αμερικανικές κυρώσεις «ρίχνουν» το πετρέλαιο και τις προσδοκίες για ανάπτυξη
Το πετρέλαιο μπαίνει στο στόχαστρο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Σε πτωτική τροχιά κινείται το πετρέλαιο στις αρχές της εβδομάδας καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Κίνας προκαλώντας ανησυχίες για το περαιτέρω χτύπημα στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

Οι δασμοί ύψους 15% σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των υποδημάτων, των έξυπνων ρολογιών και των τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης και τα αντίποινα από την πλευρά της Κίνας τα οποία στοχεύουν στο αμερικανικό αργό αναζωπυρώνουν την εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν για περαιτέρω συνομιλίες αργότερα αυτό το μήνα.

Ο Tραμπ, γράφοντας στο Twitter, σημείωσε ότι ο στόχος του ήταν να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα και παρότρυνε ξανά τις αμερικανικές εταιρείες να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές εκτός της Κίνας.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει εδώ και έναν περίπου χρόνο αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο το πετρέλαιο με την επιβολή δασμών ύψους 5% από την πλευρά του Πεκίνου.

Η εμπορική και δασμολογική πολιτική δημιουργεί εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου. «Καθώς οι εμπορικές αβεβαιότητες παραμένουν, θα είναι δύσκολο για το πετρέλαιο να μειώσει τις ανησυχίες για την απειλή της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε ο Stephen Innes, αναλυτής στην AxiTrader.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα το πρωί (11.46 ώρα Ελλάδος) το αργό καταγράφει πτώση κατά 0,29% στα 54,94 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,43% στα 58,21 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider