Ευρωαγορές: Περιορίζεται το θετικό momentum μετά τη συμφωνία Τραμπ-Λάιεν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Περιορίζεται το θετικό momentum μετά τη συμφωνία Τραμπ-Λάιεν
Σε υψηλό 4 μηνών «αναρριχήθηκαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «γιορτάζοντας» την εμπορική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

(upd 16:14) Περιορίζεται το θετικό momentum στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» πόσο ωφέλιμη είναι πραγματικά για την ευρωπαϊκή οικονομία η εμπορική συμφωνία που έκλεισαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Stoxx Europe ενισχύεται 0,25% στις 552 μονάδες, ενώ στα υπόλοιπα χρηματιστήρια: ο γερμανικός DAX χάνει 0,4%, στις 24.118 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,31%, στις 9.093 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο -0,06% και τις 7.829 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,5%, στις 40.931 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται στο +0,31% και τις 14.289 μονάδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία, τερματίζοντας μια αντιπαράθεση μηνών μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους στον κόσμο. Μετά από καθοριστικής σημασίας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε επιβολή δασμών 15% από τις ΗΠΑ σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το ποσοστό αυτό είναι το μισό από τον δασμό 30% που είχε απειλήσει να επιβάλει ο Τραμπ από την Παρασκευή. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει τις αγορές της σε Αμερικανούς εξαγωγείς με μηδενικούς δασμούς σε ορισμένα προϊόντα.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα φέρει σταθερότητα και για τις δύο πλευρές, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Το ευρώ κινείται σήμερα καθοδικά καθώς οι αγορές συναλλάγματος επικεντρώθηκαν στους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπορική συμφωνία για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Είναι θετικό ότι κατέληξαν σε συμφωνία, αλλά πέρα από τον θόρυβο, πρόκειται ουσιαστικά για επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων, όχι για βελτίωση», σχολίασε ο Trevor Greetham, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών στη Royal London Asset Management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Παγκόσμιες υποδομές: 10 mega projects που αλλάζουν τον κόσμο

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για την Ελλάδα η Συνοχή και η ΚΑΠ - Tι λέει για Ταμείο Ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεις και ΟΠΕΚΕΠΕ

Η επιτυχία της Metlen - Οι επιδόσεις των τραπεζών - To παρασκήνιο στην ΕΧΑΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider