Το ενδιαφέρον των αγορών αυτή την εβδομάδα στρέφεται σε τρία κύρια «μέτωπα». Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα και τα αποτελέσματα των αμερικανικών εισηγμένων. Μπόνους «μέτωπο», οι όποιες εκπλήξεις επιφυλάσσει για τη διεθνή κοινότητα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει, αλλά και η «σημαντική ανακοίνωση» που έχει προαναγγείλει ο ίδιος για σήμερα, σχετικά με τη Ρωσία.
Αύριο, Τρίτη, αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται αυξημένος κατά 0,3% σε σχέση με τον Μάιο, στο 2,7%. Θα αποτυπώνει τις επιπτώσεις των αυξημένων δασμών στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών; Μάλλον όχι.
Όπως εξηγούσε προ ημερών σε ανάλυσή της η Unicredit, πιθανότατα ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει για να αποτυπωθούν οι αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών είναι ακόμα μικρός. Μάλιστα, οι αναλυτές της Unicredit σημείωναν ότι συνήθως απαιτείται ένα διάστημα τριών μηνών έως ότου οι αυξήσεις περάσουν στην αγορά και, με δεδομένο ότι η μεγάλη αύξηση των δασμών συνέβη τον Απρίλιο, πιο καθαρή εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε στα στοιχεία Ιουλίου-Αυγούστου.
Ωστόσο, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ αναμένεται να φανεί στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Το β’ τρίμηνο ήταν δύσκολο, με μεγάλη αβεβαιότητα, εξ ου και οι εκτιμήσεις για πιθανή επιβράδυνση στο 5,1% σε ετήσια βάση, από 5,4% στο α’ τρίμηνο.
Μπαράζ ανακοινώσεων
Την Τρίτη και την Τετάρτη έχουμε το ντεμπούτο για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των αμερικανικών εισηγμένων, με ένα μπαράζ ανακοινώσεων από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Δεν αναμένονται εκπλήξεις από τον κλάδο, ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν πιθανότατα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία.
Για τις ευρωπαϊκές εισηγμένες, η Unicredit αναμένει δυσκολίες. Όπως εξηγεί, οι εταιρείες του STOXX Europe 600 πιθανότατα θα εμφανίσουν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο μηδενική ετήσια αύξηση κερδών ανά μετοχή (EPS), με μια ελαφρά μείωση 0,2% στα κέρδη σε τριμηνιαία βάση.
Το αδύναμο δολάριο, που πιθανώς επιβράδυνε τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ειδικά σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η μεταποίηση, αλλά και οι αβεβαιότητες σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν» στις σχετικές ανακοινώσεις.
Πάντως, οι προσδοκίες είναι χαμηλές, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έχουν αναθεωρηθεί ριζικά προς τα κάτω, σε σχέση με τα τέλη του α’ τριμήνου, που σημαίνει ότι κάποια αποτελέσματα θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις.