Ενδείξεις συνέχισης της ανόδου στη Wall Street στο β’ εξάμηνο «βλέπει» σε ανάλυσή της η Bank of America.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της BofA, στο β’ τρίμηνο η ποσοστιαία άνοδος του S&P 500 ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το δ’ τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας μάλιστα διαδοχικά ιστορικά υψηλά. «Πολλοί παράγοντες εξηγούν την άνοδο των μετοχών: πρόοδος στη δασμολογική πολιτική, καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα, ανανεωμένος ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μια σειρά από ισχυρά οικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού του πληθωρισμού και της σταθερής πορείας της ανεργίας» σχολιάζει η Bofa.
Σχολιάζουν δε ότι, ιστορικά, όταν ο S&P 500 καταγράφει άνοδο μεταξύ 5%-10% στο α' εξάμηνο, τότε στο β’ εξάμηνο στο 85,7% των περιπτώσεων ο δείκτης συνεχίζει ανοδικά με μέσο όρο κερδών 6,1%. Στο φετινό α' εξάμηνο ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,5%.
Η BofA κάνει λόγο για ενδείξεις βελτίωσης των θεμελιωδών συνθηκών της αγοράς, οι οποίες ενισχύουν την αισιοδοξία για τις μετοχές. Ο S&P 500 ανέκαμψε τεχνικά, σχηματίζοντας τον πρώτο του «χρυσό σταυρό» (golden cross) εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια (όταν δηλαδή ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών ξεπερνά αυτόν των 200 ημερών). Η BofA εξηγεί πως, ιστορικά, οι «χρυσοί σταυροί» θεωρούνται ανοδικά σήματα για τις μετοχές, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά μέσο όρο κατά 6,8% στο εξάμηνο και 10,7% στο δωδεκάμηνο που ακολουθεί, βάσει στοιχείων από το 1950. Οι μετοχές έχουν ήδη κερδίσει 48,3% από την τελευταία φορά που εμφανίστηκε αυτό το σήμα, τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ευρύτερης συμμετοχής στην ανοδική τάση. «Οι μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν οι βασικοί οδηγοί της τρέχουσας ανόδου, με τις ‘Magnificent 7’ να αντιπροσωπεύουν το 42,9% της συνολικής απόδοσης του S&P 500 από τα χαμηλά του Απριλίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας πως «πλέον, το 81,5% των μετοχών του S&P 500 διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2024 και πολύ μακριά από το χαμηλό του 5,8% τον Απρίλιο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να ξεπερνά τις μετοχές που σχετίζονται αποκλειστικά με την AI».
Τέλος, σύμφωνα με τη BofA, η επενδυτική ψυχολογία φαίνεται επίσης να κινείται προς το θετικό. Τον Απρίλιο, το ποσοστό απαισιοδοξίας στην έρευνα επενδυτικού κλίματος της American Association of Individual Investors έφτασε στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της, πίσω μόνο από τον Μάρτιο του 2009 και τον Οκτώβριο του 1990. Συνολικά, η απαισιοδοξία ξεπέρασε το 50% για 11 συνεχόμενες εβδομάδες, το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία της έρευνας. Έκτοτε, η απαισιοδοξία των επενδυτών έχει υποχωρήσει, με το σχετικό ποσοστό να βρίσκεται πλέον κάτω από το 33,1%.
«Η πρόσφατη κατακόρυφη πτώση της μεταβλητότητας πιθανόν ενίσχυσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη, με τον δείκτη μεταβλητότητας (VIX) να έχει μειωθεί κατά 67,8% από τα υψηλά του Απριλίου» αναφέρουν οι αναλυτές και καταλήγουν λέγοντας ότι «η δυναμική φαίνεται να ενισχύεται υπέρ μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης, ειδικά καθώς η βελτίωση της τεχνικής εικόνας συνδυάζεται με θετικές θεμελιώδεις εξελίξεις».
Ωστόσο, δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι «οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί». Όπως λένε, παρακολουθούν στενά την πιθανότητα αναταράξεων που σχετίζονται με τους δασμούς, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική και επιχειρηματική ανθεκτικότητα, όπως επίσης και οποιαδήποτε κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων ή εξελίξεις στο αμερικανικό δημόσιο χρέος.