Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αβεβαιότητας για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω αβεβαιότητας για τα επιτόκια
Ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Τελευταία ενημέρωση 15.13

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται την Τετάρτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στο χρονικό πλαίσιο στο οποίο θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 486,28 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες 0,10%, με τον πετρελαϊκό κλάδο να υποχωρεί κατά 0,9%, ενώ σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,5% βρίσκεται ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.687,99 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,06%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,13% στις 17.010 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στα επίπεδα των 7.633 μονάδων, σημειώνοντας πτώση 0,07%. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 χάνει 0,35% και βρίσκεται στις 7.653 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει οριακά κέρδη 0,02% στις 31.111 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στις 9.925 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,77%.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, «βουτιά» 4,3% σημειώνει η μετοχή της βρετανικής κατασκευαστικής Barratt Developments, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της ανταγωνίστριας Redrow για 2,5 δισ. λίρες, ενώ ισχυρά κέρδη άνω του 9% σημειώνει η μετοχή της γερμανικής TeamViewer, καθώς η εταιρεία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα δ' τριμήνου.

Σημαντικά κέρδη άνω του 18% καταγράφει στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και η Renk, που συγκαταλέγεται στις εταιρείες κολοσσούς της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Αναφορικά με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στο πεδίο των επιτοκίων, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία συνέστησε «υπομονή προτού χαλαρώσει το κόστος δανεισμού»

Επικαλούμενη τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας, την αξιοσημείωτη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, η Σνάμπελ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου έτσι ώστε να μην υπάρξουν πολύ σύντομα προσαρμογές στην νομισματική στάση της κεντρικής τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τα επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων.

«Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσεκτικοί γιατί γνωρίζουμε επίσης από την ιστορική εμπειρία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά», τόνισε η ίδια.

Ασιατικά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, με τα εταιρικά αποτελέσματα των επιχειρηματικών κολοσσών να παραμένουν στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο του Τόκυο ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,11% στις 36.119 μονάδες, όπως και στο Χονγκ Κονγκ όπου ο δείκτης HSI υποχώρησε κατά 0,34% στις 16.081 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai έκλεισε με άνοδο 1,44% στις 2.829 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component σημείωσε ράλι με άνοδο 2,93% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 8.708,24 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI διαμορφώθηκε στις 2.609 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,30%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 7.615 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κράχτης» προς τους ξένους διαχειριστές το ΔΑΑ - Πιο κοντά η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Γερμανία: Σε εξέλιξη η απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

Εισαγωγή της ελληνικής ΤΗΕΟΝ στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - Μία από τις πρώτες δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider