Απώλειες στη Wall Street πριν την ψηφοφορία για το χρέος των ΗΠΑ - Μηναία άνοδος 5,8% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στη Wall Street πριν την ψηφοφορία για το χρέος των ΗΠΑ - Μηναία άνοδος 5,8% για τον Nasdaq
Χαμένος σε επίπεδο μήνα αλλά και συνεδρίασης ο Dow Jones. Οι σημερινές απώλειες δεν ήταν αρκετές για να στερήσουν από Nasdaq και S&P 500 το θετικό πρόσημο για τον Μάιο (+5,8% και +0,3%, αντίστοιχα).

Η Wall Street διαπραγματεύθηκε σε αρνητικό έδαφος την Τετάρτη, καθώς τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου απόψε θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το όριο χρέους.

Ο Dow Jones απώλεσε 0,41% στις 32.908 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,61% στις 4.179 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε 0,63% στις 12.935 μονάδες. Σε επίπεδο μήνα, τον Μάιο, ο Nasdaq έκανε άλμα 5,8%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,3% και ο Dow κατέγραψε απώλειες περίπου 3,5%. Η υπεραπόδοση του τεχνολογικού Nasdaq οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, που συμπαρέσυρε και την μετοχή της Nvidia, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την Τρίτη.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων και την επίτευξη νέων περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες πέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο αργά την Τρίτη, και προχωρά σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση και την αναμενόμενη ψηφοφορία.

Πάντως, παρότι η συμφωνία Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών αποτελεί θετικό νέο, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ακόμη να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα, όπως αναφέρει ο Μπομπ Σταρκ, επικεφαλής στρατηγικής της Kyriba. H συμφωνία για το χρέος είναι μόνο το πρώτο βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να αποφύγει μία κρίση ρευστότητας.

Οι επενδυτές είναι επίσης προετοιμασμένοι για πιθανή μεταβλητότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σπεύσει γρήγορα να ξαναγεμίσει τα άδεια ταμεία του με ομολογιακές εκδόσεις όταν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και η μεγάλη προσφορά θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις τιμές.

Από τους κλάδους της αγοράς που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο είναι οι «αμυντικές» μετοχές, οι οποίες υποχωρούσαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και οι «κυκλικές» μαζί με τον κλάδο ενέργειας, υπογράμμισε ο Κουίνσι Κρόσμπι, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. Ο Στιούαρτ Κάιζερ, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για τις αγορές της Citi, επεσήμανε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερο στήριγμα στους τομείς εκείνους που είχαν μείνει πίσω φέτος, όπως οι μετοχές των εταιρειών με πιο αδύναμους ισολογισμούς και τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός έκλεισε με άνοδο την Τετάρτη, όμως το ισχυρό αμερικανικό δολάριο ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου παρουσίασαν απώλειες για τον μήνα. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε σχεδόν 0,3% και διαμορφώθηκε στα 1.982,10 δολ. η ουγγιά στην Comex, ωστόσο σε επίπεδο μήνα, σημείωσε απώλειες 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Aυτές είναι οι πρώτες μηνιαίες απώλειες για τον χρυσό από τον Φεβρουάριο. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε 1,5% στα 23,59 δολάρια η ουγγιά, ωστόσο έκλεισε με πτώση 6,5% στον μήνα, έπειτα από δύο κερδοφόρους μήνες. Χρυσός και ασήμι βίωσαν τις πρώτες απώλειες σε επίπεδο μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε 2,8% στα 1,359 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 11% στον μήνα, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου έχασε 2,2% στα 999 δολάρια η ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, καταγράφοντας μηνιαία πτώση 8,4%. Ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου απώλεσε 0,7% στα 3,64 δολάρια η λίβρα, με πτώση 6,5% στον μήνα.

Σημαντικές απώλειες για το πετρέλαιο την Τετάρτη, αφού τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού στον κόσμο, ενίσχυσαν τις επενδυτικές ανησυχίες για τη ζήτηση. Το αμερικανικό WTI έκλεισε σε χαμηλό άνω των 10 εβδομάδων ενώ το Brent υποχώρησε 8,7% για τον Μάιο. Ειδικότερα, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου απώλεσε 2% στα 68,09 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας σε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαρτίου, με την βουτιά σε επίπεδο μήνα να ανέρχεται σε 11%. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιουλίου έχασε 1,2% στα 72,66 δολάρια το βαρέλι - στη λήξη του συμβολαίου -, σημειώνοντας βουτιά 8,7% στον μήνα. Το Brent παράδοσης Αυγούστου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, υποχώρησε 1,5% στα 72,60 δολάρια το βαρέλι.

Μάκρο

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, ακόμη και όταν η Fed αυξάνει τα επιτόκια στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού. Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν σε 10,1 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, από 9,7 εκατομμύρια τον Μάρτιο, νούμερο που αποτελεί υψηλό από τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν πως το νούμερο θα είναι κάτω από 9,5 εκατομμύρια. Οι απολύσεις αλλά και οι παραιτήσεις μειώθηκαν, ενώ οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν, με τις ανοικτές θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 666.000 από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Η ανεργία υποχώρησε στο 3,4% τον Απρίλιο σε χαμηλό 54 ετών.

Ο Chicago PMI, δείκτης που καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στο Σικάγο και θεωρείται αντιπροσωπευτικός για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε μεγάλη πτώση τον Μάιο πέρα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Chicago PMI, υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από 48,6 τον Απρίλιο, σύμφωνα με το MarketWatch. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 47 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται πιο δύσκολη απ' όσο... φαίνεται, με υπογραφή ΕΚΤ

Σε χαμηλό 2 μηνών οι ευρωαγορές και «κόκκινο» 3x3

«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα αιφνίδιο sell-off

gazzetta
gazzetta reader insider insider