Wall Street: Δεν έφτασε το τραπεζικό «γκάζι» αλλά «σώθηκε» η εβδομάδα

Newsroom

H Wall Street κατέγραψε απώλειες την Παρασκευή που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed αλλά και στην πτώση των λιανικών πωλήσεων «στερώντας» από τους επενδυτές τον ενθουσιασμό που έφεραν τα ισχυρά τραπεζικά κέρδη που ανακοίνωσαν οι JP Morgan, Wells Fargo και Citi.

Πάντως, σε επίπεδο εβδομάδας τα πράγματα κύλησαν θετικά, καθώς Dow Jones βίωσε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου με κέρδη 1,19%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq, εν τω μεταξύ, είχαν την τέταρτη «πράσινη» εβδομάδα τους κατά τις τελευταίες πέντε με άνοδο 0,79% και 0,29% αντίστοιχα.

Στα ταμπλό της Παρασκευής, ο Dow Jones υποχώρησε 0,42% στις 33.886 μονάδες, ενώ ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 0,21% στις 4.137 μονάδες και ο Νasdaq διολίσθησε 0,35% στις 12.123 μονάδες. Ο τραπεζικός τομέας του S&P 500 σημείωσε άλμα και η JPMorgan εκτινάχθηκε στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μιας ημέρας από τις 9 Νοεμβρίου 2020. Η Citigroup σημείωσε επίσης άνοδο, ενώ η μετοχή της Wells Fargo ήταν πιο συγκρατημένη.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1% τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, έπειτα από μία απότομη άνοδο που είχαν παρουσιάσει οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων αυτοκινήτων, βενζίνης, οικοδομικών υλικών και υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν κατά 0,3% τον Μάρτιο, μετά την αύξηση κατά 0,5% που είχαν παρουσιάσει τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, είχαν αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

«Οι λιανικές πωλήσεις ήταν πιο αδύναμες από ό,τι αναμενόταν, αλλά πολλές από τις παραλείψεις αφορούσαν τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι ελαφρώς θετικές για τις δαπάνες», έγραψε ο Κρις Ζακαρέλι,  επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. «Ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί μέσα σε μια στιγμή. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο δομικός πυρήνας (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και του φυσικού αερίου) είναι πεισματικά υψηλός – και εκεί πιστεύουμε ότι κρύβονται οι κίνδυνοι για υψηλότερα επιτόκια που θα διατηρηθούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι κορυφαίες τράπεζες ανακοίνωσαν μεγαλύτερα -από τις προβλέψεις- κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2023 μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα. Η JPMorgan κατέγραψε ρεκόρ εσόδων με κερδοφορία άνω του 50% ενώ τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo έκαναν άλμα 32%. Απροσδόκητη αύξηση κερδοφορίας στο α' τρίμηνο κατέγραψε και η Citi, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Όπως αναμενόταν, οι μεγαλύτερες τράπεζες μάλλον δεν ζημιώθηκαν τόσο πολύ από την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες και ενδεχομένως να επωφελήθηκαν ακόμη και από αυτήν», τόνισε ο Ρος Μέιφιλντ, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής της Baird στο Louisville του Kentucky. «Είδαμε ως επί το πλείστον ισχυρούς και υγιείς ισολογισμούς και είναι αρκετά σαφές ότι η περιφερειακή τραπεζική κρίση δεν είναι συστημική» συμπλήρωσε.

«Έχουμε εγκατασταθεί σε ένα μέρος όπου έχουμε αποτιμήσει πολλά άσχημα νέα για τις περιφερειακές τράπεζες, τα οποία μπορεί τελικά να μην πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, όπως ακούμε από το προηγούμενο διάστημα» εκτιμά ο Αρτ Ρόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial.

Παράλληλα, η UnitedHealth, που είναι «βαρόμετρο» για τον Dow Jones είχε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και βελτίωσε ελαφρώς το guidance για την τρέχουσα χρονιά. καθοδήγησή της. Κατά τα άλλα, η μετοχή της Boeing υποχωρεί μετά την προειδοποίηση της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών για καθυστερήσεις στην παράδοση ορισμένων από τα αεροπλάνα της 737 Max.

Εν τω μεταξύ, η Boeing σημείωσε πτώση περίπου 6% μετά την προειδοποίηση της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών για καθυστερήσεις στην παράδοση ορισμένων από τα αεροπλάνα της 737 Max.

Οι προσδοκίες για αυτή τη σεζόν κερδών είναι χαμηλές. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv αναμένουν ότι τα κέρδη του S&P 500 θα διολισθήσουν περισσότερο από 5% το πρώτο τρίμηνο εν μέσω του επίμονου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων. «Ο πήχης δεν ήταν ποτέ χαμηλότερος. Η εικασία μου είναι με συναινετικές προβλέψεις για τον S&P 500 να παρουσιάσει μειωμένα κέρδη κατά περίπου 5%, κάτι που μπορεί κάλλιστα να είναι και παραπάνω από όσο τελικά επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα» πρόσθεσε ο Ρόγκαν. «Πιστεύω ότι αυτό που θα είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι το είδος του guidance που λαμβάνουμε και πόσο σίγουρες είναι ότι εταιρείες για το πώς θα κινηθούν τα επόμενα τρία τρίμηνα ενόψει επιβράδυνσης της οικονομίας» κατέληξε.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός έκλεισε με απώλειες τόσο την Παρασκευή όσο και την εβδομάδα, μόλις μια ημέρα μετά το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του που κατέγραψε χτες, καθώς οι επενδυτές ζύγισαν τις πιθανότητες η Fed να σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε 1,9%, για να διαμορφωθεί στα 2.015,80 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας μετρά -0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου διολίσθησε 1,8%, στα 25,46 δολάρια ανά ουγγιά, ωστόσο ολοκλήρωσε την εβδομάδα με +1,5%. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου κατέγραψε οριακά κέρδη 0,1%, στα 1.496,30 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία άνοδο 2,3%, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου απώλεσε 1,1% στα 1.054 δολάρια ανά ουγγιά, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 3,7% για την εβδομάδα. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου αποδυναμώθηκε 0,4%, στα 4,11 δολάρια ανά λίβρα, αλλά έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,3%.

Το πετρέλαιο κατέγραψε κέρδη την Παρασκευή σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδοενώ εξαιρετική ήταν και η επίδοση του φυσικού αερίου. Παράλληλα, υπήρξε και έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία η περικοπή παραγωγής εκ μέρους του OPEC+ θα φέρει την αγορά αργού σε έλλειμμα πρόσφοράς έναντι της ζήτησης νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν. Υπό αυτό το πρίσμα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 82,52 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα, οι τιμές του ενεργού συμβολαίου έκαναν άλμα 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το αργό Brent παράδοσης Ιουνίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,3%, στα 86,31 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, και κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 1,4%. Το Brent και το WTI σημείωσαν αμφότερα την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: