Άγγιξαν υψηλό έτους οι ευρωαγορές - Χτίζουν θετικό σερί κερδών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άγγιξαν υψηλό έτους οι ευρωαγορές - Χτίζουν θετικό σερί κερδών
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 φλερτάρει με υψηλά έτους καθώς έχει κερδίσει περισσότερο από 9% - Πώς τα πήγαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη.

Δεύτερη συνεχόμενη «πράσινη» συνεδρίαση για τις ευρωαγορές η Τρίτη, που βρίσκονται σε υψηλά έτους, στον απόηχο των οικονομικών ανακοινώσεων για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Η Eurostat ανακοίνωσε τη δεύτερη μέτρηση για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο δ' τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωζώνη παρουσίασε οριακή ανάπτυξη της οικονομίας, 0,1%, ενώ για το σύνολο του περασμένου έτους αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5%, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Τα στοιχεία έρχονται μετά από τις χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν, που αναμένει ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση εντός του 2023.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ, τόνισε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της στο 3,5% και να τα διατηρήσει εκεί για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, ο Ιρλανδός τραπεζίτης απέρριψε τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2023, εάν αρχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός.

«Θεωρώ πως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν και μετά από τον Μάρτιο», όπου είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας. «Ακόμα και εάν ο πληθωρισμός υποχωρεί, είναι πολύ πιο πάνω από τον στόχο μας» συμπλήρωσε ο Μακλούφ.

Στο επενδυτικό μικροσκόπιο βρέθηκε και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να δείχνουν κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία για τον Ιανουάριο αλλά σε επίπεδα χειρότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη Fed και το τι μέλλει γενέσθαι με την νομισματική της πολιτική αναφορικά με το εάν και πόσο θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,08% στις 462 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,06% στις 4.238 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,08% στις 7.953 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,11% στις 15.380 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,07% στις 7.213 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,22% στις 27.498 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιήθηκε 0,57% στις 9.263 μονάδες.

Ο Stoxx φλέρταρε με υψηλά έτους καθώς έχει κερδίσει περισσότερο από 9% μέχρι σήμερα εν μέσω της ισχυρότερης από το αναμενόμενο σεζόν κερδών και των βελτιωμένων οικονομικών προβλέψεων, με την ευρωζώνη να αναμένεται πλέον ευρέως να αποφύγει την υφεσιακή της πορεία.

Μάκρο

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία για το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7%, παρόμοιο με το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ισχυρές απώλειες καταγράφει στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Thyssenkrupp, μετά από την πτώση στα κέρδη που εμφάνισε ο βιομηχανικός όμιλος με μείωση στις παραγγελίες ενώ επηρεάστηκε και από τις απώλειες στις τιμές των μετάλλων. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Κλάους Κέισμπεργκ σημείωσε σε δήλωση του πως «υπάρχει περιορισμένη ορατότητα για το μέλλον των οικονομικών εξελίξεων».

Η TUI είδε τα έσοδά της να αυξάνονται στα 3,8 δισ. ευρώ κατά το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από τα 2,37 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος και σε σύγκριση με εκτιμήσεις για 3,68 δισ. ευρώ. Επίσης, ο τουριστικός κολοσσός ανέφερε ότι οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο του 2023 διαμορφώνονται σε προπανδημικά επίπεδα, καθώς ήδη ο όγκος τους ξεπερνά τα επίπεδα του 2019, με «οδηγό» την αυξημένη ζήτηση από τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τη Ρωσία στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων

Η Ford απολύει 3.800 υπαλλήλους της στην Ευρώπη

Νέος «πονοκέφαλος» για Μασκ: Οι εργαζόμενοι «τρέχουν» τη δημιουργία συνδικάτου στην Tesla

gazzetta
gazzetta reader insider insider