Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο - Χάνονται και οι 850 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο - Χάνονται και οι 850 μονάδες
Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο. Πιέσεις σε Coca Cola και δεικτοβαρείς τίτλους.

Τελευταία ενημέρωση 14:20

Οριακά θετικός ο Αύγουστος για το Χρηματιστήριο, με τον Σεπτέμβριο να μπαίνει με το αριστερό υπό το βάρος των πιέσεων γύρω από τους χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών για να θέσουν σε μια πιο περιοριστική βάση τον πληθωρισμό.

Οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν το παιχνίδι τόσο στις ΗΠΑ και τη Wall Street όσο και στην Ευρώπη που τα πρόσκαιρα ράλι οδηγούν άμεσα σε πωλήσεις και κατοχύρωση κερδών.

Από την άλλη, στην τέταρτη θέση (σε τοπικό νόμισμα) βρέθηκε η εγχώρια αγορά για τον μήνα Αύγουστο μεταξύ 38 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, βγάζοντας σημαντικές άμυνες έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με οριακή άνοδο 0,7% έναντι -5% του Stoxx 600 και του τραπεζικού που κατέγραψε πτώση 0,8%. Για το σύνολο του έτους, το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων αγορών παραμένει υψηλό, καθώς η εγχώρια αγορά βρίσκεται χαμηλότερα κατά 1,3%, έναντι -12,4% του Stoxx 600, -19,2% για τον DAX και -16,2% για τον S&P 500, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκεται μόνο ο FTSE 100 (+1,5%) και -12,9% του S&P 500. Να σημειωθεί ωστόσο πως το Χρηματιστήριο της Ρωσίας βρέθηκε στην κορυφή (ως προς τον κλάδο των μετοχών τον Αύγουστο) με άνοδο 8,4%, περιορίζοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους, που διαμορφώνονται πλέον στο -35%.

Ωστόσο τα βλέμματα πλέον στέφονται στις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, δεδομένων των νέων ισχυρότερων από το αναμενόμενο δεδομένων για τον πληθωρισμό και σε συνδυασμό με τα «επιθετικά» σχόλια αρκετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Jari Stehn επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη αναμένει πλέον ξεκάθαρα μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Στο σημείωμά του, επισημαίνει πως τα νέα δεδομένα για την πορεία του πληθωρισμού εξέπληξαν περαιτέρω (ανοδικά), με τον ΕνΔΤΚ να σκαρφαλώνει στο 9,1% σε ετήσια βάση και, κυρίως, τον δομικό ΕνΔΤΚ να αυξάνεται στο 4,3% σε ετήσια βάση, σε μια ακόμη ισχυρή διαδοχική μηνιαία βάση. Ο ίδιος αναμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες καθώς λήγει το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ στη Γερμανία και οι υψηλές τιμές ενέργειας εισχωρούν στις τιμές λιανικής, με κορύφωση του δομικού πληθωρισμού στο 4,6% τον Σεπτέμβριο και με τον επίσημο πληθωρισμό κοντά στο 10% στο τέταρτο τρίμηνο.

Ως προς τα τεχνικά σημεία του ΧΑ, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 882 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης αποτελούν οι 842 και 829 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 883 και 899 μονάδες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η αγορά υποχωρεί χαμηλότερα με πτώση 0,8% στις 849,53 μονάδες, με τον τζίρο στα 33 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,76% σημειώνει ο FTSE 25 στις 2.044,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρεί προς τις 550 μονάδες (552,94 μονάδες), υπό το βάρος της Πειραιώς και της Eurobank.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 1,24% στα 1,035 ευρώ, η Eurobank σημειώνει νέες απώλειες 1,42% στα 0,9168 ευρώ, με την Alpha Bank να κινείται θετικά (0,17%) και την ΕΤΕ να κινείται οριακά χαμηλότερα.

Από την άλλη, οι απώλειες στον ΟΠΑΠ δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον σημείο εισόδου καταγράφοντας πλέον άνοδο 0,91% στα 13,27 ευρώ. Αντίστοιχα και η Aegean καταγράφει κέρδη 0,51% στα 4,93 ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις από την άλλη, που πυροδοτούνται από τη μεριά του Λονδίνου για την Coca Cola στο -3,48% και τα 22,48 ευρώ, τραβώντας ολόκληρη την αγορά προς τα κάτω.

Παράλληλα, απώλειες καταγράφουν η Jumbo, o OTE, η Titan, η Mtylineos αλλά και η MOH επιβαρύνοντας ευρύτερα το επενδυτικό κλίμα.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον για την Lamda, την ΕΥΔΑΠ, την Τέρνα Ενεργειακή και τη ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider