Ευρωαγορές: «Ποδαρικό» εβδομάδας με ανοδικές διαθέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Ποδαρικό» εβδομάδας με ανοδικές διαθέσεις
Στο α' εξάμηνο που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα κυριάρχησαν οι ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό αλλά και μια επερχόμενη ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν την νομισματική τους πολιτική. 

Τελευταία ενημέρωση 17.29

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Δευτέρα, ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το πρώτο εξάμηνο τους έτους που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα, και στο οποίο κυριάρχησαν οι ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό αλλά και μια επερχόμενη ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν την νομισματική τους πολιτική.

Υπενθυμίζεται, πως η Wall Street σήμερα θα παραμείνει κλειστή, καθώς γιορτάζεται η 4η Ιουλίου, που είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στα στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 36,3% τον Μάιο, με ελαφρά χαμηλότερο ρυθμό από την αύξηση 37,2% που σημειώθηκε τον Απρίλιο). Είναι η πρώτη φορά που ο ετήσιος δείκτης τιμών παραγωγού επιβραδύνεται εδώ και μήνες (από τον Μάιο του 2020) με αναλυτές να αναφέρουν πως συνδέεται με την μείωση στο ενεργειακό κόστος τον ίδιο μήνα. Μένει να φανεί ωστόσο, πως θα διαμορφωθούν τον Ιούνιο με την νέα άνοδο στις διεθνείς τιμές ενέργειας. Σε μηνιαία βάση, επίσης με μικρότερο ρυθμό από το αναμενόμενο αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης αυξήθηκε 0,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 1,2% που καταγράφηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο 1,2% σε μηνιαίο επίπεδο.

Στο μεταξύ, το πρώτο εμπορικό έλλειμμα εδώ και τρεις δεκαετίες εμφάνισε η Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι εξαγωγές εμφάνισαν απροσδόκητη μείωση. Το έλλειμμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ ήταν το πρώτο από το 1991. Οι διασυνοριακές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5%, σε σύγκριση με την εκτίμηση των οικονομολόγων για αύξηση 0,7%. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7%, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,6% στις 419,56 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,05% στις 3.450,03 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX της Φρανκφούρτης χάνει 0,41%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,01%, και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,38%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB του Μιλάνου καταγράφει οριακά κέρδη 0,08% και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 0,17%.

Η εικόνα στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και τα χρηματιστήρια στην ασιατική ήπειρο. Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 κέρδισε 0,84%, στο Σίδνεϊ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,11%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component σημείωσαν άνοδο 0,53% και 1,18% αντίστοιχα. Στην Σεούλ, ο KOSPI υποχώρησε 0,22%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Δεν κατάφεραν να βρουν κατεύθυνση στον απόηχο ενός αρνητικού τριμήνου

Ευρωαγορές: Στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας για το β' τρίμηνο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider