Γιατί οι επενδυτές «ποντάρουν» στα Α/Κ -  Οι ροές του Ιανουαρίου και οι μετοχές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι επενδυτές «ποντάρουν» στα Α/Κ -  Οι ροές του Ιανουαρίου και οι μετοχές

Μια σχετικά σταθερή ροή κεφαλαίων προς τα Αμοιβαία Κεφάλαια καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως όμως προς ομολογιακά ή μικτά (εξωτερικού και εσωτερικού), χωρίς, τουλάχιστον για την ώρα, να καταγράφεται αντίστοιχη μόχλευση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ), το συνολικό ενεργητικό αγοράς ΟΣΕΚΑ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ανέρχονταν σε περίπου 8,26 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2020 το νούμερο έφτανε τα 8,09 δις ευρώ. Δηλαδή, καταγράφονται καθαρές εισροές (τοποθετήσεις μείον ρευστοποιήσεις) της τάξεως του 2,1% ή αλλιώς περίπου 170 εκατ. ευρώ έχουν προστεθεί στο συνολικό ενεργητικό.

Μια τάση που φαίνεται να ακολουθεί αυτήν που καταγράφηκε και τους αμέσως προηγούμενους μήνες που επίσης έχουν παρατηρηθεί εισροές. Το ίδιο διάστημα, στα dealing rooms των μεγάλων τραπεζών παρατηρήθηκε κινητικότητα, ίσως όμως αυτό να σχετίστηκε κατά βάση με τοποθετήσεις σε ομόλογα και επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού, όπως όμως και με την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση του δημοσίου, αν και στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι γενικότερα υπάρχει ενδιαφέρον.

Η μερίδα του λέοντος κατά βάση κατευθύνεται σε τίτλους του εξωτερικού και σε funds of funds και δευτερευόντως σε ομόλογα εσωτερικού, με τις ελληνικό χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα να έχει προσελκύσει μέσω Α/Κ ελάχιστα εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές επιλέγουν τα Α/Κ καθώς δεν ικανοποιούνται από τα οριακά επιτόκια στις καταθέσεις που «τείνουν προς το μηδέν», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε άνθρωπος του χώρου, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες εδώ και περίπου μια διετία «σπρώχνουν» τους πελάτες τους να επενδύσουν σε τέτοια προϊόντα, αποκομίζοντας έσοδα από προμήθειες και διαχείριση, με το ισοζύγιο να είναι για την ώρα εις βάρος των μετοχών.

Πάντως, τα Α/Κ πέτυχαν ικανοποιητικές αποδόσεις εσχάτως, οπότε είναι πιθανό αυτό να αποτέλεσε δέλεαρ για τους επενδυτές έναντι της spot χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ ρόλο έχει παίξει και η ασφάλεια που νιώθουν οι «παίκτες» μέσα από την διαχείριση των κεφαλαίων από επαγγελματίες που γνωρίζουν και τις διεθνείς αγορές (π.χ. στα funds of funds), ο αμυντικός χαρακτήρας κάποιων χαρτοφυλακίων, οι δεδομένες, αν και μικρές, αποδόσεις κάποιων ομολόγων έναντι του ρίσκου των μετοχών.

Αυτό, λοιπόν, που διαφαίνεται τόσο από τα στοιχεία της ΕΘΕ όσο και μέσα από την εικόνα της Χρηματιστηριακής αγορά είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας των επενδυτών κατευθύνεται σε Αμοιβαία Κεφάλαια (που μπορεί να είναι ομολογιακά, μικτά, μετοχικά, funds of funds, εξωτερικού ή εσωτερικού κ.α.) και λιγότερο σε καθαρές τοποθετήσεις στο ταμπλό. Που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής αφενός οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν «ανοίξει τα χαρτιά τους», ή αλλιώς δεν έχουν «χτίσει» θέσεις σε μετοχές, αφετέρου, μάλλον οι εγχώριοι θεσμικοί εμφανίζονται με πιο αμυντική στάση έναντι του ΧΑ. Μένει όμως να φανεί, αν αυτή η κατανομή κεφαλαίων εις βάρος των μετοχών ανατραπεί ή όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider