Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2023 - Τα πρώτα μηνύματα από την διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2023 - Τα πρώτα μηνύματα από την διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου
world travel market
Τα μηνύματα φορέων κι επιχειρηματιών για το 2023 - Η απήχηση της Ελλάδας - Οι φόβοι για πληθωρισμό κι ενεργειακή κρίση

Το βλέμμα στο Λονδίνο όπου πραγματοποιείται η διεθνής τουριστική έκθεση World Travel Market, έχει στραμμένο αυτή την εβδομάδα ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού, φιλοδοξώντας να σκιαγραφήσει μια πρώτη εικόνα για την τουριστική ζήτηση του 2023. Τα πρώτα μηνύματα δείχνουν θετικά, με τους φορείς του κλάδου να επισημαίνουν ότι η δημοφιλία που είχε φέτος η Ελλάδα συνηγορεί στο να βρεθεί στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών και το επόμενο έτος. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη με τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, να απλώνουν τη σκιά τους στα δυνητικά τουριστικά ρεκόρ που θα μπορούσε να καταγράψει η χώρα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού που βρίσκονται στο Λονδίνο καλοί είναι οι οιωνοί για τον αεροπορικό τουρισμό. Έχουν μάλιστα διττή κατεύθυνση, με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι η ζήτηση παραμένει έντονη ακόμα και τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για επέκταση της σεζόν, ενώ αυξημένες καταγράφονται και οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις για το καλοκαίρι του 2023.

Την προαναφερθείσα αίσθηση συμμερίστηκε και ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρευρέθηκε αρχής γενομένης από την Δευτέρα, στην έκθεση WTM και κατά την παραμονή του στο Λονδίνο είχε συναντήσεις με στελέχη της βρετανικής και διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην εκπομπή Breakfast του Sky News, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα συμφωνίες και συζητήσεις με τους επαγγελματίες της βρετανικής αγοράς δείχνουν επέκταση των πτήσεων προς την Ελλάδα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ αυξημένος είναι ο προγραμματισμός των θέσεων και για το επόμενο καλοκαίρι του 2023. «Τρία εκατομμύρια Βρετανοί, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και νέες πτήσεις, νέοι προορισμοί από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως η Easy Jet, η British Airways και η Jet 2. Γεγονός που μας χαροποιεί και ενισχύει τη στρατηγική μας για την επέκταση της τουριστικής περιόδου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις φετινές καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού εξήρε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, από το Λονδίνο, δίνοντας έμφαση στην σημασία που έχει για τον ελληνικό τουρισμό η αγορά της Αγγλίας και της Γερμανίας. Να θυμίσουμε ότι οι δύο αυτές χώρες συνεισέφεραν φέτος τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, με την βρετανική αγορά μάλιστα να καταγράφει τον Σεπτέμβριο την μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες-τροφοδότες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022 κατέγραψαν άνοδο κατά 173,1% - την υψηλότερη μεταξύ των χωρών - ενώ η ταξιδιωτική κίνηση την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 316,0% και διαμορφώθηκε σε 3.007,7 χιλ. ταξιδιώτες. Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε βέβαια και την αύξηση των Αμερικανών τουριστών, την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα στρατηγικής. «Εδώ και δύο χρόνια γίνεται μια πολύ συστηματική δουλειά, και από τον ιδιωτικό τομέα, και από την κεντρική κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Τουρισμού και νομίζω ότι αυτό φάνηκε τελικά εκ του αποτελέσματος, όχι μόνο με τις πολλές πτήσεις αλλά και με την πληρότητα των πτήσεων αυτών και με τον σχεδιασμό των Αμερικανών για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μια στρατηγική μακροπρόθεσμη και όχι συγκυριακή. Το γεγονός ότι οι πτήσεις διατηρούνται, επεκτείνεται η διάρκειά τους αλλά σχεδιάζονται και καινούργιες, δείχνει ότι οι Αμερικάνοι πλέον, ποντάρουν τουριστικά στην Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

«Φέτος η χρονιά πήγε πάρα πολύ καλά όπως και όλες οι παραδοσιακές αγορές, παρά τα πολλά προβλήματα -γεωπολιτικά, ακρίβεια, ενεργειακό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος εκτιμώντας ότι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό θα φτάσουν αυτά του 2019, παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις δεν προέβλεπαν κάτι τέτοιο. Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε ότι η δυναμική που φάνηκε από τα μέσα της χρονιάς να αποκτά ο ελληνικός τουρισμός δημιούργησε μια υπεραισιοδοξία, η οποία όμως δεν ήταν αντιπροσωπευτική του τελικού αποτελέσματος. «Κάποια στιγμή στα μέσα της χρονιάς θεωρήσαμε ότι μπορεί να ξεπεράσουμε κατά πολύ το 2019, τελικά όμως φαίνεται ότι θα φτάσουμε εκεί. Κι αυτό ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί γίνεται με αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης και με λιγότερες αριθμητικά αφίξεις. Παρότι ήταν περισσότερο συγκυριακό, κι όχι τόσο αποτέλεσμα στρατηγικής, δείχνει το δρόμο για το ποια πρέπει να είναι η στόχευση από δω και πέρα», τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Παρά τους θετικούς οιωνούς για φέτος βέβαια, οι προσδοκίες για την επόμενη χρονιά παραμένουν συγκρατημένες κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων που μπορεί να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα των ταξιδιωτών αλλά και να διαφοροποιήσουν το πρόσημο στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων παρά τα όποια τουριστικά ρεκόρ.

«Υπάρχει πολύ θετικό κλίμα αλλά κρατάμε μικρό καλάθι» ανέφερε στο insider.gr ο Αντώνης Γελασάκης, CEO Travel & Hospitality Divisions του Ομίλου Γελασάκη, όπου μεταξύ άλλων έχει υπό την «ομπρέλα» του το πολυβραβευμένο πεντάστερο ξενοδοχείο La Mer Resort & Spa στον Καβρό Χανίων. Άλλωστε, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και για το 2023 οι εκτιμήσεις παραπέμπουν σε μια last minute σεζόν, όπερ σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Ναι μεν τα δείγματα είναι θετικά αλλά οι αβεβαιότητες με τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και όλα όσα συμβαίνουν δεν μπορεί να αφήσουν κανένα αδιάφορο. Γιαυτό απαιτείται εγρήγορση όλων, συνεργασία και συντονισμός δράσεων ώστε να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα», συμπληρώνει ο κ. Γελασάκης, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο για την έκθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλης, Group Marketing & PR Director, του Metaxa Hospitality Group, που επίσης βρίσκεται στην WTM αναφέρει ότι η φετινή έκθεση έχει περισσότερο δυναμισμό, σε σχέση με πέρυσι, με τη χώρα μας να καταγράφει μια ισχυρή δυναμική. Τα αποτελέσματα όμως θα φανούν στο πεδίο. Μπορεί άλλωστε η χώρα μας να καταγράφει μια σημαντική δυναμική αλλά οι συγκυρίες δεν επιτρέπουν προβλέψεις» καταλήγει, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη χρονιά.

Ενδεικτικές της συγκρατημένης αυτής αισιοδοξίας ήταν και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, όπως αποτυπώθηκαν στο «Industry Report» που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού του Λονδίνου. Σύμφωνα με αυτές μόνο το 53% των ερωτηθέντων αναμένει την ανάκαμψη του κλάδου στα επίπεδα του 2019 μέσα στο 2023 σε αντίθεση με το 24% που εκτιμά ότι η πλήρης επαναφορά του τουρισμού στα προ πανδημίας μεγέθη θα επιτευχθεί μέσα στο 2024 και με ένα 9% που προβλέπει ότι η ολική επαναφορά θα επέλθει μετά το 2024.

Την ίδια στιγμή, το αυξανόμενο κόστος ζωής ανά τον κόσμο φαίνεται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις του κλάδου το 2023. Συγκεκριμένα, το 44,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το υψηλό κόστος ζωής είναι εκείνο που θα επηρεάσει αρνητικά την επιχείρησή του μέσα στην επόμενη χρονιά, με το 13,4% να εστιάζει στις τιμές του πετρελαίου και το 9,6% να ανησυχεί συνολικά για το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το 11,9% ανέδειξε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιχείρησή του τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η πανδημία της νόσου Covid-19 (5,4%), το χάος στα αεροδρόμια (4,2%), η κλιματική αλλαγή (2,3%), το Brexit (1,9%) και οι συνοριακοί έλεγχοι (1,1%) συγκέντρωσαν μικρότερα ποσοστά.

Θετικά μηνύματα

Σε κάθε περίπτωση όμως, η εμπιστοσύνη αεροπορικών και tour operators θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην όποια κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι πέρα από τις εταιρείες τις Easy Jet, British Airways και Jet 2 που ανέφερε ο Έλληνας υπουργός τουρισμού, οι αξιοσημείωτες φετινές επιδόσεις ήταν αρκετές για να προσελκύσουν και τον μεγαλύτερο tour operator της Ευρώπης να επενδύσει περαιτέρω στη χώρα μας. Για την ακρίβεια η TUI ανακοίνωσε αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα για το 2023 και άνοιγμα σε νέες αγορές με περισσότερους προορισμούς. Περαιτέρω επέκταση του προγράμματος του για το 2023 υιοθέτησε και ο FTI, ο δεύτερος μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης ο οποίος αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τις πτήσεις προς Κρήτη και Ρόδο, να επεκτείνει το θερινό πρόγραμμα πτήσεων έως τον Νοέμβριο του 2023 και να προσθέσει επίσης στο πρόγραμμά του και το αεροδρόμιο του Αράξου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα μέχρι τώρα έσοδα, η δύσκολη συνέχεια και οι προσδοκίες για το 2023

Κικίλιας- «Τουρισμός για Όλους»: Ενισχύσαμε οικογένειες, αναδείξαμε νέους προορισμούς

Σε υψηλές πληρότητες ο τουρισμός σε Βόλο και Πήλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider