Αναπαύσου εν ειρήνη, 3D τηλεόραση. Δεν θα λείψεις σε πολλούς... Οι δύο τελευταίοι κατασκευαστές που διατηρούσαν ζωντανό το 3D, η Sony και η LG, δεν πρόκειται φέτος να κυκλοφορήσουν στην αγορά τηλεοράσεις που μπορούν απεικονίσουν τρισδιάστατο περιεχόμενο. Καμία νέα συσκευή τους, ούτε τα τελευταία high end μοντέλα δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Η Samsung εγκατέλειψε το 3D το 2016. Η Vizio (από τους δημοφιλέστερους κατασκευαστές τηλεοράσεων στις ΗΠΑ) είχε σταματήσει ήδη από το 2013. Αλλά και μικρότερες εταιρείες όπως η Sharp, η TCL και η Hinsese δεν είχαν καμία 3D τηλεόραση να επιδείξουν στο πρόσφατο Consumer Electronics Show του Λας Βέγκας.
Η υποστήριξη τρισδιάστατου περιεχομένου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις τηλεοράσεις το 2010, όταν η επιτυχία της ταινίας «Avatar» (παραμένει η πρώτη όλων των εποχών σε εισπράξεις) ανανέωσε το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Για να λειτουργήσει, εκτός από την κατάλληλη τηλεόραση απαιτεί τη χρήση ειδικών γυαλιών και κατάλληλα προσαρμοσμένου περιεχομένου – είτε τηλεοπτική μετάδοση σε 3D είτε κάποιο 3D DVD ή Blu-ray.
Οι 3D τηλεοράσεις ποτέ δεν κατάφεραν να κερδίσουν το ευρύ κοινό, παρά τη μείωση των τιμών που σταδιακά τις έφερε στο ίδιο επίπεδο με τις απλές. Οι συντριπτική πλειοψηφία όσων τις αγόρασαν γρήγορα απενεργοποίησαν τη 3D λειτουργία. Το αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο DirecTV έκλεισε το 24ωρο 3D κανάλι του το 2012 και το αθλητικό δίκτυο ESPN έκανε το ίδιο έναν χρόνο μετά. Κι ενώ στην αγορά συνεχίζουν να κυκλοφορούν καινούργια 3D Blu-ray, όπως το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνά», για να τα δει κάποιος θα πρέπει πλέον να κρατήσει στο σπίτι μια τηλεόραση από το 2016 ή νωρίτερα.
Το 2016 οι πωλήσεις 3D τηλεοράσεων αντιστοιχούσαν στο 8% του συνόλου των πωλήσεων, έχοντας πέσει δραματικά από το 16% του 2015 και το 23% του 2012. Ακόμη πιο απότομη είναι η πτώση των συσκευών αναπαραγωγής 3D Blu-ray, που από μερίδιο αγοράς 40% το 2012 βρέθηκαν στο 25% το 2015 και στο 11% πέρυσι.
Οι κατασκευαστές που έχουν εγκαταλείψει το 3D πλέον επικεντρώνονται στην τεχνολογία HDR, την ανάλυση 4Κ και τις smart δυνατότητες στις τηλεοράσεις τους. Αν καταφέρουν στο μέλλον να πετύχουν την προβολή τρισδιάστατου περιεχομένου χωρίς τη χρήση των άβολων γυαλιών, ίσως να υπάρχει ελπίδα... νεκρανάστασης - επιστήμονες του MIΤ ήδη κάνουν πειράματα για 3D σινεμά χωρίς γυαλιά. Μέχρι τότε... RIP 3D TV.