Οι Wearable συσκευές είχαν μέχρι χθες έναν μεγάλο εχθρό: τις μπαταρίες τους. Το AppleWatch, το ρολόι του τεχνολογικού κολοσσού, έχει διάρκεια ζωής 18 ωρών, ενώ ένα Fitbit Flex θα πρέπει να επαναφορτιστεί τουλάχιστον κάθε πέντε ημέρες. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ρολόγια, οι μπαταρίες των οποίων διαρκούν χρόνια, οι δυνατότητες των έξυπνων αξεσουάρ για τον καρπό του χεριού μοιάζουν περιορισμένες.
Τώρα όμως το νέο Bay Area- της start-up Matrix Industries – υπόσχεται να μας ελευθερώσει από τα δεινά της μπαταρίας και να φορτίζεται με την κίνηση του χεριού, φανταστείτε κάτι σαν έξυπνο Rolex, με διαφορετική όμως τεχνολογία.
Η Powerwatch χρησιμοποιεί ένα υλικό που μετατρέπει την θερμοκρασιακή διαφορά σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για μια σχετικά εκολλαπτόμενη τεχνολογία, την οποία θα βρει κανείς σε ψύκτες για πικ νικ που συνδέονται με το αυτοκίνητο ή σε ψυγειάκια για πολυτελή οχήματα και λιμουζίνες.
Όσο για το πώς λειτουργεί, όταν τα σωματίδια ηλεκτρονίων θερμαίνονται μετακινούνται από την πλευρά που έρχεται σε επαφή με το σώμα σας και κατευθύνονται προς την εκτεθειμένη επιφάνεια του ρολογιού η οποία τείνει να είναι πιο δροσερή – αυτή η διαφορά καταφέρνει να παράξει ισχύ και να φορτίσει την μπαταρία ώστε να μην χρειάζεται να το ρολόι να συνδεθεί σε κάποια πηγή ρεύματος.
Ο μετρητής ισχύος βρίσκεται σε περίοπτη θέση σαν δαχτυλίδι γύρω από το ρολόι, και τονίζει τις αλλαγές στο επίπεδο της μπαταρίας. Όταν κανείς κινείται λοιπόν σε ένα δωμάτιο, το επίπεδο της μπαταρίας αυξάνει ανταποκρινόμενο σε αυτή την κίνηση η οποία αυξάνει την θερμότητα του σώματος.
«Όταν ασκείστε, το δέρμα σας γίνεται θερμότερο, κι έτσι παράγει περισσότερη ισχύ» συμπληρώνει ο Akram Boukai, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Matrix Industries «Αυτό αποτελεί και ένα είδους κίνητρο για άσκηση».
Το Powerwatch είναι παρόμοιο με άλλα αντίστοιχα fitness trackers και περιλαμβάνει την καταμέτρηση θερμίδων, την παρακολούθηση του ύπνου και των βημάτων του χρήστη. Συνοδεύεται επίσης από μια εφαρμογή η οποία εμφανίζει αυτά τα στατιστικά και σας δείχνει πολλές δυνατότητες να αυξήσετε τα Watt σας κατά την διάρκεια της ημέρας.
Αν και δεν έχει τόσες δυνατότητες, όπως το AppleWatch ή ένα ρολόι Fitbit, είναι ένας τρόπος για την εταιρεία να δείξει πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα ρολόγια του μέλλοντος. Ο Boukai και τα σχέδια της ομάδας του, δεν σταματούν στα ρολόγια. Περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση της χρήσης της θερμοηλεκτρικής ενέργειας στην υγειονομική περίθαλψη, τις κατασκευές, την ναυτιλία και την βιομηχανία.
Ενδεικτικά ο Boukai αναμένει ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα βοηθήσει τους ασθενείς με βοηθήματα ακοής ώστε να αποφεύγουν την συχνή αλλαγή μπαταρίας ή ακόμα και τα άτομα με βηματοδότη οι οποίοι πρέπει να αντικαθιστούν την μπαταρία του στα πέντε ή στα δέκα χρόνια.
Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο ρολόι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πριν πέντε χρόνια, όμως οι βελτιώσεις σε μικροεπεξεργαστές έχουν καταστήσει δυνατή την χρήση σε τόσο μικρού μεγέθους αντικείμενα.
Το Matrix ξεκίνησε αρχικά την σειρά ρολογιών για άνδρες, το προϊόν κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου έναντι 99,99 δολαρίων. Η τιμή θα φτάσει όμως τα 170 δολάρια όταν τα ρολόγια θα φτάσουν στα καταστήματα λιανικής πώλησης στα τέλη του επόμενου έτους. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας βρίσκεται και η τα γυναικεία ρολόγια.
Η startup, η οποία ιδρύθηκε το 2011, έχει λάβει μέχρι στιγμής 8,5 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Khosla Ventures, 3Μ Corporation και λόφος από άμμο Αγγέλων.