Αντικειμενικές αξίες: Ποιοι δήμοι ζητούν μείωση τιμών ακόμη και πάνω από 50% - Πληθαίνουν οι ενστάσεις – Έως 20/1 η υποβολή αιτημάτων στο ΥΠΟΙΚ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντικειμενικές αξίες: Ποιοι δήμοι ζητούν μείωση τιμών ακόμη και πάνω από 50% - Πληθαίνουν οι ενστάσεις – Έως 20/1 η υποβολή αιτημάτων στο ΥΠΟΙΚ
Μεγαλώνει η λίστα των δήμων που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Μεγαλώνει η λίστα των δήμων που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Εν όψει της λήξης της προθεσμίας την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι δήμοι ανεβάζουν ταχύτητα για την υποβολή των αιτιολογημένων προτάσεων στο υπουργείο Οικονομικών για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ζητώντας παράλληλα παράταση του χρονοδιαγράμματος.

Μετά το Δήμο Αθηναίων που άνοιξε το δρόμο των ενστάσεων ζητώντας «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών στο παιχνίδι έχουν μπει δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα που ζητούν μείωση των τιμών ζώνης που ισχύουν στην περιοχή τους ακόμη και πάνω από 50%.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι θα εξετάσει μόνο τα αιτήματα των δήμων που είναι τεκμηριωμένα και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών και ότι σε κάθε περίπτωση ακόμα και στις περιοχές που θα μειωθεί η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και του 2023.

Ειδικότερα ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89% - 115,63%. Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας θεωρεί ότι τα ποσοστά αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών πρέπει να περιοριστούν το πολύ μέχρι το επίπεδο του 55% σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν μέχρι τι 31 Δεκεμβρίου 2021 για όλα τα ακίνητα του δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας ζητά άμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές που έφτασαν ακόμη και το 81%.

Στον Αγ. Δημήτριο η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ζητά τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις. Ο Δήμος Ζωγράφου προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές. Στη Ραφήνα, ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητεί οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση Covid-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.

Ο δήμος Παλλήνης ζητά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους ενώ το ίδιο αίτημα έχει και ο δήμος Ηρακλείου Αττικής. Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018 στον Δήμο Καλαμάτας, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμος Κιλκίς προτείνει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου. Τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών, που ισχύουν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε όλο το δήμο, ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου – Νέστορος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Προς αξιοποίηση ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων – «Βγαίνουν» άμεσα νέοι διαγωνισμοί

Τουρισμός: Με τσιμπημένες τιμές θα ξεκινήσει η νέα σεζόν- Η πίεση από τα υψηλά κόστη και η αλλαγή μοντέλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider