Για τους τυχερούς που έχουν μια θέση να τους περιμένει σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, τώρα αρχίζουν τα ωραία. Και κάθε φοιτητική ζωή που σέβεται τον εαυτό της, ξεκινά με το φοιτητικό σπίτι.
Συνήθως οι φοιτητές δεν έχουν έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό να κουβαλήσουν στο καινούργιο σπίτι και στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο που παίρνουν μαζί τους είναι τα ρούχα και τον υπολογιστή τους.
Όλη η προσπάθεια, λοιπόν, επικεντρώνεται στην αναζήτηση του κατάλληλου σπιτιού. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να σπεύσετε προς αναζήτηση σπιτιού αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή έστω μέσα στις πρώτες 1-2 εβδομάδες, ώστε να έχετε περισσότερες επιλογές.
Τίποτα δεν πρέπει να σας ανησυχεί εάν ακολουθήσετε αυτά τα έξι βήματα:
1. «Δεν έχουμε καμιά θεία στην Αθήνα;»
Επιστρατεύστε όσους φίλους και συγγενείς έχετε στην πόλη που περάσατε για να σας «δώσουν ένα χεράκι». Η βοήθειά τους έγκειται κυρίως στην καθοδήγηση ως προς τις περιοχές, ιδίως εάν πρόκειται για μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Επίσης, θα σας συμβουλεύσουν ποια περιοχή είναι ασφαλής και «καλόφημη» για ένα παιδί που δεν ξέρει τη ζωή στην πόλη ή πού βολεύουν οι συγκοινωνίες. Πολύτιμη είναι, επίσης, η βοήθειά τους στον εξοπλισμό του σπιτιού, αφού –ιδίως οι θείες– θα ξέρουν ακριβώς πού να σας πάνε να ψωνίσετε τον βασικό εξοπλισμό του νοικοκυριού σας.
2. Βάλτε κάτω τον χάρτη
Ηλεκτρονικός ή σε έντυπη μορφή, ο χάρτης είναι απαραίτητος για να κατανοήσετε τις περιοχές γύρω από το πανεπιστήμιο, το δίκτυο των συγκοινωνιών και τις αποστάσεις. Μην περιορίζετε τις αναζητήσεις σας σε κοντινή ακτίνα από τη σχολή: εκεί τα σπίτια είναι πιο ακριβά και γίνονται ανάρπαστα.
Έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε ένα πιο καινούργιο ή πιο μεγάλο σπίτι –με έξτρα δωμάτιο για τους δικούς σας που θα σας επισκέπτονται– σε απόσταση 15-20 λεπτών με το λεωφορείο ή το τρόλεϊ, ή ακόμη και μισής ώρας εάν βρίσκεται σε διπλανή περιοχή. Για όσους δυσκολεύονται, βέβαια, να ξυπνήσουν και τρέχουν πάντα την τελευταία στιγμή στο μάθημα, ένα σπίτι στη διπλανή γωνία από το πανεπιστήμιο θα αποδειχθεί σωτήριο στην… εξεταστική.
3. «Μάνα, τι budget έχουμε;»
Προτού βγείτε στους δρόμους να ψάχνετε για ενοικιαστήρια, αποφασίστε για το μέγιστο ποσό που μπορείτε να δίνετε σε ενοίκιο. Σε αυτό θα πρέπει να λάβετε, βέβαια, υπόψη σας και τα κοινόχρηστα. Σε μεγάλες πολυκατοικίες ή πολύ μικρές –οικογενειακές– μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 20 ευρώ από τα κοινόχρηστα ώστε να τα διαθέσετε στο ενοίκιο.
Και επειδή δεν πρόκειται να βρείτε όλα αυτά που ονειρεύεστε σε ένα διαμέρισμα, ιδίως με φοιτητικό budget, κάντε μια λίστα προτεραιοτήτων με βάση τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, ώστε να ξέρετε πού θα κάνετε «εκπτώσεις».
4. Κάντε download και φορέστε… αθλητικά
Αφού βάλετε σε προτεραιότητα τις περιοχές που σας εξυπηρετεί περισσότερο να μείνετε, ξεκινήστε την αναζήτησή σας με τα «ξεκούραστα» μέσα που προσφέρει η ψηφιακή εποχή, δηλαδή τα apps. Η Χρυσή Ευκαιρία για παράδειγμα, διαθέτει ειδική εφαρμογή αναζήτησης σπιτιών για smartphones, στην οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε τις αγγελίες που σας ενδιαφέρουν, να δείτε τη θέση του σπιτιού απευθείας στον χάρτη κ.α.
Πιο «πατροπαράδοτος» τρόπος είναι τα, γνωστά σε όλους, ενοικιαστήρια. Εάν σας ενδιαφέρει να βρείτε σπίτι κοντά στη σχολή, ξεκινήστε από εκεί. Σε πολλά πανεπιστήμια υπάρχουν ειδικοί πίνακες ανακοινώσεων, διαφορετικά οι τοίχοι των προαύλιων χώρων θα είναι –λογικά- καλυμμένοι με κίτρινα αυτοκόλλητα, οπότε βγάλτε το σημειωματάριό σας και συγκεντρώστε τηλέφωνα. Μην καθυστερήσετε να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη, αφού το γοργόν και χάριν έχει.
Εάν θέλετε να ψάξετε σε διπλανή περιοχή, περπατήστε την –με τη παρέα κατά προτίμηση– δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις στάσεις των λεωφορείων και τους στύλους της ΔΕΗ, καθώς και στα ψιλικατζίδικα που συνήθως ξέρουν όλα τα σπίτια που νοικιάζονται στη γειτονιά.
5. Με το… δεξί
Βρήκατε το σπίτι-ορμητήριο της ενήλικης ζωής σας και ένα σημαντικό βάρος έφυγε από πάνω σας. Έχετε υπόψη σας ότι, πλέον, ως προκαταβολή οι ενοικιαστές δίνουν στους ιδιοκτήτες ένα ενοίκιο, όχι δύο που ίσχυε στην προ κρίσης εποχή.
Υπάρχουν πολλά, όμως, ακόμη που πρέπει να γίνουν, με πρώτο και καλύτερο το «τρίπτυχο της επιτυχίας: φως-νερό-τηλέφωνο. Μην αμελήσετε να συνδέσετε εγκαίρως το ρεύμα και το νερό στο καινούργιο σας διαμέρισμα, εφόσον οι παροχές έχουν κοπεί. Εάν όχι, συνεννοηθείτε με τον ιδιοκτήτη για να μεταφέρετε τις παροχές στο δικό σας όνομα μόλις εγκατασταθείτε.
Εάν το σπίτι δεν έχει ρεύμα, μπορείτε με να κάνετε αίτηση για σύνδεση (ή μεταφορά από το προηγούμενο σπίτι σας) μέσω τηλεφώνου. Η ΔΕΗ στέλνει με δικά της έξοδα τα έγγραφα που πρέπει να υπογράψετε στο σπίτι σας, οπότε… ξεχάστε τις ουρές στα γκισέ.
Εάν ζείτε στην εποχή του Ίντερνετ και δεν θέλετε να περιμένετε κανέναν μήνα για να σας το συνδέσουν στο νέο σας σπίτι, πρέπει να ζητήσετε εγκαίρως την εγκατάσταση νέας γραμμής. Και πάλι η διαδικασία γίνεται τηλεφωνικά, μέσω του αντίστοιχου παρόχου. Υπολογίστε ένα κόστος μεταφοράς περίπου στα 50 ευρώ, το οποίο θα χρεωθεί στον επόμενο λογαριασμό σας. Για να γίνει εγκαίρως η σύνδεση της νέας γραμμής, κινείστε τη διαδικασία έναν 20 μέρες πριν τη μετακόμιση, περίπου.
Σπάνια είναι κομμένο το νερό, αλλά στην περίπτωση που θέλετε να το μεταφέρετε στο όνομά σας μπορείτε να καταθέσετε την αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο αντίστοιχο κατάστημα της ΕΥΔΑΠ ή μέσω ΚΕΠ.
6. Ήρθε η ώρα της… προίκας
Τώρα που βρήκατε, πρέπει να το εξοπλίσετε. Όσα περισσότερα «χέρια» βρείτε για βοήθεια, τόσο το καλύτερο. Το ιδανικό είναι να βγαίνετε στην αγορά πάντα με κάποιον μεγαλύτερο φίλο σας ή τη… θεία που λέγαμε, και ακόμη καλύτερα αν έχει αυτοκίνητο.
Ο εξοπλισμός του σπιτιού θέλει υπομονή και χρόνο. Με τις αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία οικιακών ειδών συγκεντρωμένα σε ένα κατάστημα, ενώ έχουν πέσει σημαντικά και οι τιμές. Πολλές αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών, επίσης, προσφέρουν δυνατότητα δόσεων για την αγορά των λευκών συσκευών που έχουν και το μεγαλύτερο κόστος.
Τέλος, στο ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής, οι τράπεζες διευκολύνουν τους σπουδαστές και τους γονείς τους προσφέροντας μια σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα (σπουδαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες για φοιτητές), ώστε τα εμπροσθοβαρή έξοδα να επιμεριστούν σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι γονείς που θα σπουδάσουν το παιδί τους σε άλλη πόλη, δεν θα «πελαγώσουν» με τις δαπάνες για το ξεκίνημα αφού μπορούν έτσι να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό.