Tip of the Day

Οι πιο συχνές παρανοήσεις αναφορικά με τις βαθμολογίες ESG

17-02-2022 | 07:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι πιο συχνές παρανοήσεις αναφορικά με τις βαθμολογίες ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Οι αξιολογήσεις ESG δεν είναι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι επενδύσεις ESG ακολουθούν αυξητική πορεία αλλά παρά την πανταχού παρουσία τους, υπάρχει μεγάλη σύγχυση στους επενδυτές σχετικά με το τι σημαίνουν οι βαθμολογίες ESG και πώς να τις χρησιμοποιήσουν.

Οι αξιολογήσεις ESG ξεκίνησαν πριν από μερικές δεκαετίες, όταν μερικές εταιρείες άρχισαν να προσπαθούν να μετρήσουν τις μη παραδοσιακές οικονομικές πληροφορίες που οι εταιρείες δημοσίευαν. Σήμερα υπάρχουν πολλές εταιρείες αξιολόγησης όπως είναι οι MSCI, Sustainalytics και S&P Global Sustainable1.

Ακολουθούν πέντε ευρέως διαδεδομένες παρανοήσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των αξιολογήσεων ESG και τον τρόπο χρήσης τους.

1. Οι αξιολογήσεις ESG είναι σαν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και οι αξιολογήσεις ESG έχουν και οι δύο μια ενιαία βαθμολογία στον τίτλο τους αλλά αυτή είναι η μοναδική τους ομοιότητα.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αντιπροσωπεύουν την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρικών ή κρατικών ομολόγων. Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προσπαθούν να αξιολογήσουν την πιθανότητα μελλοντικής χρεοκοπίας, με γνώμονα τα αρχεία προηγούμενης χρεοκοπίας, λέει ο Richard Mattison, πρόεδρος της S&P Global Sustainable1.

Οι αξιολογήσεις ESG ενσωματώνουν ορισμένες παραδοσιακές χρηματοοικονομικές μετρήσεις, αλλά πολλά από αυτά που θεωρούν οι αξιολογητές είναι μη συμβατικά δεδομένα που εξακολουθούν να αφορούν σε κινδύνους και ευκαιρίες σε πολλά θέματα, από τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη μέχρι τα εργασιακά δικαιώματα, τις αλυσίδες εφοδιασμού και το κλίμα.

Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς ESG θεωρούν τις αξιολογήσεις ESG περισσότερο παρόμοιες με τις αξιολογήσεις αναλυτών μετοχών από πλευράς πώλησης, όπου η γνώμη επηρεάζει την έρευνα. Αυτή είναι μια ελαφρώς καλύτερη αναλογία, αλλά όχι ακριβής.

Οι αξιολογήσεις ESG βασίζονται σε κανόνες και μεθόδους και δεν συνδέονται με έναν συγκεκριμένο αναλυτή, λέει η Linda-Eling Lee, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής της έρευνας ESG και κλίματος στο MSCI.

2. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν τυποποιήσει τι πρέπει να δημοσιεύουν οι εταιρείες δεδομένων ESG

Aυτό σίγουρα δεν συμβαίνει αλλά είναι κάτι που το δουλεύουν. Οι εταιρείες μπορούν να δημοσιεύουν όποια δεδομένα θέλουν, όπως θέλουν και δεν υπάρχουν καθορισμένοι ορισμοί ή κανονισμοί για δεδομένα όπως η ενεργειακή απόδοση ή η ποικιλομορφία.

Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εργάζονται για ορισμούς και πρότυπα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί μια ταξινόμηση για βιώσιμες δραστηριότητες. Το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Αειφορίας που ιδρύθηκε πρόσφατα επιδιώκει να αναπτύξει λογιστικά πρότυπα για τα διάφορα στοιχεία ESG. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα βοηθήσουν στη δημιουργία συνεπούς αποκάλυψης δεδομένων στο μέλλον.

Για τη συλλογή δεδομένων τώρα, οι εταιρείες αξιολόγησης ESG χτενίζουν τα δεδομένα ESG που δημοσιεύουν οι εταιρείες, αλλά χρησιμοποιούν επίσης εναλλακτικά δεδομένα, κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο για εταιρικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένων ειδήσεων, για να συμπεριληφθούν ως μέρος της ανάλυσης. Οι βαθμολογητές χρησιμοποιούν επίσης συνεντεύξεις από εταιρείες σχετικά με τις πρακτικές ESG.

3. Οι εταιρείες αξιολόγησης ESG αξιολογούν τον κίνδυνο με τον ίδιο τρόπο

Οι εταιρείες αξιολόγησης εξετάζουν και τους τρεις πυλώνες ESG, τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και την εταιρική διακυβέρνηση, και ελέγχουν επιμέρους συνιστώσες για τον καθένα, όπως εκπομπές άνθρακα για το περιβάλλον, εργασιακά δικαιώματα για τα κοινωνικά κριτήρια και αμοιβή CEO για διακυβέρνηση.
Ωστόσο, οι εταιρείες προσεγγίζουν και μετρούν τους συγκεκριμένους κινδύνους διαφορετικά, γι' αυτό μπορεί να διαφέρουν στη συνολική αξιολόγηση μιας εταιρείας. Αυτές οι διαφορές εδώ είναι πιο έντονες από ό,τι μεταξύ των συμπερασμάτων των εταιρειών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Οι αξιολογήσεις της MSCI επικεντρώνονται κυρίως στον αντίκτυπο που έχει ένας μεταβαλλόμενος κόσμος στις εταιρείες, λέει ο Lee. Ισχυρότερες και ευέλικτες εταιρείες με καινοτόμο μάνατζμεντ μπορούν να εξελιχθούν με αυτές τις αλλαγές και οι εταιρείες συγκρίνονται μόνο με τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου.

Η Sustainalytics ακολουθεί μια δισδιάστατη προσέγγιση, εξετάζοντας πώς οι εταιρείες εκτίθενται σε παράγοντες ESG και πώς αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν οικονομικό κίνδυνο για τις εταιρείες, λέει ο Simon MacMahon, επικεφαλής της έρευνας ESG για τη Sustainalytics. Η εταιρεία κρίνει πόσο καλά μια εταιρεία διαχειρίζεται αυτούς τους κινδύνους εξετάζοντας ένα ιστορικό δεδομένων όπως είναι π.χ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η Sustainalytics εξετάζει επίσης τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο μιας επιχείρησης στον κόσμο και πώς αυτός εσωτερικεύεται στο κόστος και τους κινδύνους της εταιρείας.

Η μεθοδολογία της S&P εξετάζει τον οικονομικό κίνδυνο, τον κοινωνικό αντίκτυπο και τη φήμη μιας εταιρείας, καθώς και τον βαθμό έκθεσης μιας εταιρείας σε ορισμένες βιομηχανίες, όπως τα ορυκτά καύσιμα ή ο καπνός, λέει ο Mattison. Συγκρίνει επίσης τις επιχειρήσεις με ομοτίμους και όχι με όλες τις εταιρείες.

4. Οι εταιρείες πίσω από τα ETF ESG έχουν έναν τυπικό τρόπο χρήσης των αξιολογήσεων ESG

Οι θεσμικοί διαχειριστές κεφαλαίων δημιουργούν Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF ESG) χρησιμοποιώντας τα υποσυστατικά των αξιολογήσεων ESG και μπορούν να τεμαχίσουν και να κόψουν τις αξιολογήσεις όπως θέλουν.

Επειδή οι οργανισμοί χρησιμοποιούν δεδομένα ESG ως δομικά στοιχεία, μπορεί να αγνοήσουν ορισμένα στοιχεία ή να δώσουν περισσότερη βαρύτητα σε άλλα. Ο σκοπός ενός ETF ESG μπορεί να είναι η εστίαση σε ένα συγκεκριμένο θέμα, παρά σε όλα τα ζητήματα ESG

Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ένα ETF ESG μπορεί να χρησιμοποιεί αξιολογήσεις ESG και εξακολουθεί να δημιουργεί ένα ETF που περιλαμβάνει ορυκτά καύσιμα, καπνό, τζόγο ή άλλες εταιρείες που οι άνθρωποι μπορεί να μην περιμένουν.

Με πληροφορίες από το Market Watch

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:40

Κώτσηρας: «Οι δημόσιες συγκοινωνίες αλλάζουν προς όφελος των πολιτών»

15:32

ΗΠΑ: Μόλις 38.000 προσλήψεις κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας τον Αύγουστο

15:31

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Θετικό, στιβαρό άλμα για τη συνέχεια, το σχέδιο του πρωθυπουργού

15:28

Μπρατάκος: Ανάγκη για μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό και άμεσες ελαφρύνσεις για τις ΜμΕ

15:25

Ο Λυκούργος Αντωνόπουλος αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος της Intracom Defense

15:23

Τέσσερις γραφικές κυκλαδίτικες Χώρες που αξίζει να επισκεφθείτε το φθινόπωρο

15:17

Γερμανία: Ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία μετά την επίθεση κοντά σε θερμοηλεκτρικό σταθμό

15:17

Red Code για Αττική, νησιά Βορείου Αιγαίου, Κυκλάδες και Εύβοια την Πέμπτη

15:12

Τι απαντά η Κομισιόν για την ανάπλαση των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας

15:07

Η Lidl Ελλάς μειώνει τις τιμές σε πάνω από 70 προϊόντα

15:05

CEO Palo Alto: Οι παλιές υποδομές κυβερνοασφάλειας δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ΑΙ

14:58

Μεταλλευτικό έργο Σκουριών: Η επόμενη ημέρα μιας επένδυσης στρατηγικής σημασίας

14:54

Θιβέτ: Αποκαταστάθηκε πλήρως η πρόσβαση στην καταστραφείσα περιοχή

14:45

Βουλή: Ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές

14:45

Η λειτουργία και οι ανισότητες του Συστήματος Υγείας στην ελληνική περιφέρεια

14:43

Apple: Πόσα θα κερδίζουν ο νέος CEO Τζον Τέρνους και ο Τιμ Κουκ

14:31

Συμφωνία για την εγκατάσταση δικαστικών υπηρεσιών σε μη επιχειρησιακά στρατόπεδα

14:23

«Βιολάντα»: Αίτημα συγγενών θυμάτων για άσκηση έφεσης κατά της αποφυλάκισης του ιδιοκτήτη

14:22

Βαθαίνει το sell off των ομολόγων - Γιατί δεν μοιάζει με το «κόκκινο» 2022

14:19

ΠΟΥ: Συστάσεις για την χρήση του εμβολίου Ervebo κατά της επιδημίας Έμπολα

14:17

Χατζηδάκης: «Ίδιος ο κ. Τσίπρας με τα ίδια δισεκατομμύρια»

14:16

ΑΙ data centers: Τα 32 τρισ. δολ. θα φτάσουν οι επενδύσεις έως το 2050

14:00

Ποιες επιχειρήσεις τροφίμων κάνουν μπίζνες στην Ιαπωνία

13:59

ΔΕΘ: Ένας αιώνας σε αριθμούς - Τα ρεκόρ, οι παύσεις και η διαδρομή από το 1926 στο 2026

13:56

Η ζωή του Μάθιου Πέρι γίνεται ντοκιμαντέρ στο Netflix

13:53

Γεραπετρίτης από Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ: «Η ΕΕ αλληλέγγυα σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου»

13:49

Δεν εξελέγη η Έλενα Ακρίτα στο αξίωμα της αντιπροέδρου της Βουλής

13:48

Τσιόδρας σε Κομισιόν: «Ανάγκη θέσπισης πανευρωπαϊκής ηλικίας πρόσβασης στα social media»

13:43

Στους δρόμους τα 50 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ

13:43

Ιρανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «Σατανά» μετά από επίθεση σε γάμο