Tip of the Day

Ποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν «δεύτερη ευκαιρία» για το πρόγραμμα στήριξης

05-08-2021 | 07:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να επανακαταθέσουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης με κεφαλαίο κίνησης οι επιχειρήσεις εστίασης των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών» συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ έληξε στις 30 Ιουλίου με περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις να καταθέτουν αιτήσεις.

Ωστόσο πάνω από 2.500 αιτήσεις απορρίφθηκαν είτε επειδή ήταν ημιτελείς, είτε υποβλήθηκαν με λάθη. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης έως το τέλος Σεπτεμβρίου μόνο στην περίπτωση που η προηγούμενη αίτησή τους έχει απορριφθεί και δεν έχουν προχωρήσει σε υποβολή ένστασης. Το δικαίωμα νέας υποβολής παύει να υφίσταται σε περίπτωση που η επιχείρηση αυτή ενταχθεί στη δράση.

Yπευνθυμίζεται ότι το ποσό της ενίσχυσης από τη δράση ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019 για την αγορά πρώτων υλών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Διαδικασία αξιολόγησης

Σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση, η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας (FiFo). Κάθε αίτηση χρηματοδότησης που υποβάλλεται, αξιολογείται από τον ΕΦΕΠΑΕ με τήρηση σειράς προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ και τον ενάριθμο κωδικό που έλαβε κατά την χρονική στιγμή υποβολής της.

Προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι η τήρηση των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης Χρηματοδότησης (με επισύναψη των οριζόμενων δικαιολογητικών) ακολουθεί η Αξιολόγηση της αίτησης χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, διενεργείται ο έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών και πλήρωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των στοιχείων, δικαιολογητικών και ηλεκτρονικών εγγράφων τεκμηρίωσης κάθε αιτήματος χρηματοδότηση» που έχουν καταχωρηθεί στην αίτηση χρηματοδότησης και αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή στο ΠΣΚΕ από τον δυνητικό λήπτη.

Επίσης, διενεργείται έλεγχος και του πεδίου στο οποίο δηλώνεται το αιτούμενο ποσό ενίσχυσης από τον λήπτη της ενίσχυσης. Στο στάδιο αυτό διενεργείται και ο έλεγχος σώρευσης ενισχύσεων μέσω της Υπεύθυνης Δήλωσης και του επισυναπτόμενου Πίνακα Επιχορηγήσεων. Επικουρικά διενεργείται έλεγχος της σώρευσης ενισχύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ) με τον οποίο επιβεβαιώνεται ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνει ο δυνητικός ωφελούμενος της Δράσης, σε επίπεδο δεδομένης επιχείρησης, δεν υπερβαίνουν τις 1.800.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι η τήρηση των ακόλουθων:

  • Η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου υποψηφιότητας
  • Η θετική απάντηση με σχετική τεκμηρίωση για το σύνολο των τυπικών προϋποθέσεων

Δεν προβλέπεται η αναζήτηση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών ή διευκρινίσεων και οποιαδήποτε έλλειψη δικαιολογητικού που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για την τήρηση των ειδικών προϋποθέσεων συμμετοχής στη δράση, χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης και καθιστά την αίτηση απορριπτέα.

Κατά τον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών συμμετοχής, γίνονται διασταυρώσεις δεδομένων, ώστε να επαληθευτεί η ακρίβεια των προσκομισθέντων στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Απειλεί την Κούβα να μην εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει για τον τυφώνα Μελίσα

23:26

Κυρανάκης: Ζητώ συγγνώμη από την κα Πέρκα - Ήταν λάθος και το αναγνωρίζω

23:22

Γροιλανδία: Η πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν θα συναντήσει αμερικανική αντιπροσωπεία την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη

23:16

Wall Street: Το ράλι chips και τραπεζών διέκοψε τις διήμερες απώλειες

23:00

Ιράν: Το ίντερνετ παραμένει κομμένο εδώ και μία εβδομάδα

22:52

Ταξί: Νέα 48ωρη απεργία την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Ιανουαρίου

22:47

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 4% καθώς ο Τραμπ «μάζεψε» τις απειλές στο Ιράν

22:34

Η Ταϊβάν θα επενδύσει 250 δισ. δολ. για την κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ - Συμφωνία για μείωση δασμών

22:19

Λευκός Οίκος: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη Γροιλανδία δεν αλλάζει τίποτα για τον Τραμπ

22:12

Χρυσός: Πτώση στις τιμές με φόντο την απασχόληση στις ΗΠΑ και το Ιράν

22:06

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 11,8 εκατ. ευρώ

21:54

Δένδιας για φρεγάτα «Κίμων»: Η Τουρκία δεν έχει κανέναν λόγο να εκνευρίζεται

21:50

Υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στη Βρίσα Λέσβου

21:43

«The Great Healthcare Plan»: Ο Τραμπ παρουσίασε το νέο σχέδιό του για την υγεία

21:30

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ιρανούς που κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την καταστολή των διαδηλώσεων

21:27

Δήμας: Συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων για την αεροναυτιλία και εγκατάσταση νέων πομποδεκτών

21:17

Γκούλσμπι (Fed): Η «τιθάσευση» του πληθωρισμού πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα

21:07

ΕΕ: Πράσινο φως σε Κύπρο και άλλα επτά κράτη για αμυντικές επενδύσεις μέσω SAFE

21:01

«Η Κίνα είναι αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις», λέει ο ΥΠΕΞ

20:53

Συζήτηση Ρούτε - Ζελένσκι για τις ρωσικές επιθέσεις και τα ενεργειακά προβλήματα

20:35

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη πώληση πετρελαίου Βενεζουέλας έναντι 500 εκατ. δολαρίων

20:21

Πηγές ΝΔ: Το «αυτογκόλ» της Μιλένας Αποστολάκη και η απάντηση Λαζαρίδη

20:19

Συνάντηση Μητσοτάκη με το μέλος του ΔΣ της Fed Στιβ Μίραν παρουσία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

20:09

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος προσβλέπει στην ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν το 2026

20:09

Συμμετοχή του Θεοχάρη στο Λιβυο-Ελληνικό Φόρουμ Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης στη Βεγγάζη

20:00

Πούτιν: «Ο κόσμος γίνεται πιο επικίνδυνος» - Κανένα σχόλιο για Μαδούρο, Ιράν και Γροιλανδία

19:50

Η Αμερική αντεπιτίθεται: Γεωπολιτικό παιχνίδι για σπάνιες γαίες και τεχνολογική κυριαρχία

19:29

Άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από τις μετοχές τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Πηγές ΝΔ: «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια: ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει όσα υπέγραφε!»

19:10

Γρίπη: 871 νέες εισαγωγές και 8 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - 15 νοσηλείες στη ΜΕΘ