Tip of the Day

Ποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν «δεύτερη ευκαιρία» για το πρόγραμμα στήριξης

05-08-2021 | 07:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να επανακαταθέσουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης με κεφαλαίο κίνησης οι επιχειρήσεις εστίασης των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη δράση «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών» συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ έληξε στις 30 Ιουλίου με περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις να καταθέτουν αιτήσεις.

Ωστόσο πάνω από 2.500 αιτήσεις απορρίφθηκαν είτε επειδή ήταν ημιτελείς, είτε υποβλήθηκαν με λάθη. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης έως το τέλος Σεπτεμβρίου μόνο στην περίπτωση που η προηγούμενη αίτησή τους έχει απορριφθεί και δεν έχουν προχωρήσει σε υποβολή ένστασης. Το δικαίωμα νέας υποβολής παύει να υφίσταται σε περίπτωση που η επιχείρηση αυτή ενταχθεί στη δράση.

Yπευνθυμίζεται ότι το ποσό της ενίσχυσης από τη δράση ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019 για την αγορά πρώτων υλών. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Διαδικασία αξιολόγησης

Σύμφωνα με την σχετική πρόσκληση, η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας (FiFo). Κάθε αίτηση χρηματοδότησης που υποβάλλεται, αξιολογείται από τον ΕΦΕΠΑΕ με τήρηση σειράς προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ και τον ενάριθμο κωδικό που έλαβε κατά την χρονική στιγμή υποβολής της.

Προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι η τήρηση των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης Χρηματοδότησης (με επισύναψη των οριζόμενων δικαιολογητικών) ακολουθεί η Αξιολόγηση της αίτησης χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, διενεργείται ο έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών και πλήρωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των στοιχείων, δικαιολογητικών και ηλεκτρονικών εγγράφων τεκμηρίωσης κάθε αιτήματος χρηματοδότηση» που έχουν καταχωρηθεί στην αίτηση χρηματοδότησης και αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή στο ΠΣΚΕ από τον δυνητικό λήπτη.

Επίσης, διενεργείται έλεγχος και του πεδίου στο οποίο δηλώνεται το αιτούμενο ποσό ενίσχυσης από τον λήπτη της ενίσχυσης. Στο στάδιο αυτό διενεργείται και ο έλεγχος σώρευσης ενισχύσεων μέσω της Υπεύθυνης Δήλωσης και του επισυναπτόμενου Πίνακα Επιχορηγήσεων. Επικουρικά διενεργείται έλεγχος της σώρευσης ενισχύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (ΠΣΣΕΗΣ) με τον οποίο επιβεβαιώνεται ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνει ο δυνητικός ωφελούμενος της Δράσης, σε επίπεδο δεδομένης επιχείρησης, δεν υπερβαίνουν τις 1.800.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι η τήρηση των ακόλουθων:

  • Η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου υποψηφιότητας
  • Η θετική απάντηση με σχετική τεκμηρίωση για το σύνολο των τυπικών προϋποθέσεων

Δεν προβλέπεται η αναζήτηση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών ή διευκρινίσεων και οποιαδήποτε έλλειψη δικαιολογητικού που δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για την τήρηση των ειδικών προϋποθέσεων συμμετοχής στη δράση, χαρακτηρίζεται ως ουσιώδης και καθιστά την αίτηση απορριπτέα.

Κατά τον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών συμμετοχής, γίνονται διασταυρώσεις δεδομένων, ώστε να επαληθευτεί η ακρίβεια των προσκομισθέντων στοιχείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:52

Κούβα: «Έτοιμη για έναν διάλογο» με τις ΗΠΑ, όμως «χωρίς πιέσεις»

20:44

ΑΑΔΕ: Ξανά ανοιχτό το ΟΣΔΕ στους αγρότες για διορθώσεις σφαλμάτων στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 και 2025

20:30

Η επόμενη μέρα μετά τη New START: Στον «αέρα» η παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια

20:21

Μπέσεντ: Η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαρτάται από τις ειρηνευτικές συνομιλίες

20:14

Αθόρυβη επίσκεψη στη Μόσχα του συμβούλου του Μακρόν για να προετοιμάσει τον διάλογο με τον Πούτιν

20:05

Ιμάμογλου: Έκκληση για επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ

19:48

Rio Tinto - Glencore: «Τίτλοι τέλους» για τη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο

19:45

Ιράν: Ανάπτυξη προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές 2.000 χλμ

19:30

Στο Μιλάνο αύριο ο Μητσοτάκης για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2026

19:12

ΕΚΤ και BoE έβαψαν «κόκκινες» τις ευρωαγορές με απώλειες 1%

19:03

Ποιοι παράγουν χρέος; Ο κόφτης και η σπατάλη

18:59

Δεξαμενόπλοιο που σχετίζεται με την Κούβα ολοκλήρωσε τη φόρτωση φορτίου βενζίνης στη Βενεζουέλα

18:45

Η νέα οργανωτική δομή του Ομίλου AKTOR

18:44

Estee Lauder: Απογοήτευσαν οι προβλέψεις για το 2026 - «Ελεύθερη πτώση» 22% για τη μετοχή

18:41

Βιολάντα: Έφοδος στο σπίτι του ιδιοκτήτη και σε γραφεία - Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές

18:34

Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας ομολόγησε ο αξιωματικός

18:25

Πηγές ΥΠΕΝ: Υψηλή προτεραιότητα η απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού του ΑΔΜΗΕ

18:20

Ποδόσφαιρο: Μεταγραφές 1,9 δισ. δολαρίων τη χειμερινή περίοδο - Στην κορυφή οι αγγλικοί σύλλογοι

18:12

ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

18:00

Ινδία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από έκρηξη σε παράνομο ανθρακωρυχείο

17:54

Μητσοτάκης στο «Foreign Policy»: Μόνη μας διαφορά με Ερντογάν ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

17:43

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

17:35

Κατοχύρωση κερδών στο ΧΑ εν μέσω νευρικότητας στις διεθνείς αγορές - Πτώση 1,7% για τον ΓΔ

17:34

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 22.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

17:32

Κομισιόν: Apple Ads και Apple Maps δεν θα πρέπει να οριστούν ως «πυλωροί»

17:24

Νέα CEO στον ΔΕΣΦΑ η Maria Sferruzza

17:20

Ρεκόρ για τις εισαγωγές LNG από ΗΠΑ - Ρωσία στην Ευρώπη: Στο 80% τον Ιανουάριο

17:20

Χίος: Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική διερεύνηση για τους 15 νεκρούς μετανάστες

17:19

Hims & Hers: Λανσάρει νέο φάρμακο-αντίγραφο του Wegovy στα 49 δολάρια - «Βουτιά» για Novo Nordisk και Eli Lilly

17:15

Στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος εντάσσεται ο όμιλος ONEX με συμμετοχή στο ΔΣ της Ένωσης