Black Ivory Coffee: Από... κοπριά ελέφαντα ο καλύτερος καφές του πλανήτη - 2.000 δολάρια το κιλό

Στην Ελλάδα, η αγάπη και η κουλτούρα του καφέ κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας. Δείτε τις 10 ακριβότερες ποικιλίες στον πλανήτη, με αστρονομικές τιμές για ένα κιλό!
Black Ivory Coffee: Από... κοπριά ελέφαντα ο καλύτερος καφές του πλανήτη - 2.000 δολάρια το κιλό

Με τον καφέ να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και βασική κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, είναι χρήσιμο να ξέρουμε πως η ακριβότερη ποικιλία στον κόσμο, παράγεται από... περιττώματα ελέφαντα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Gurkha Royal Courtesan Cigar: 1,24 εκατ. ευρώ για ένα και μόνο πούρο

Πρόκειται για ένα δημοφιλές ρόφημα, έχοντας «απλώσει» τα «πλοκάμια» του σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα η αγάπη και η κουλτούρα του καφέ κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας. Η επιτυχία διεθνών αλυσίδων όπως τα Starbucks, είναι χαρακτηριστική με τον τζίρο παγκοσμίως να υπολογίζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ακριβότερο παπούτσι στον κόσμο: Με τακούνι... μετεωρίτη και τιμή 20 εκατ. δολάρια

Σε πολλά κράτη του κόσμου, ο καφές κέρδιζε έδαφος δυναμικά από τις ποταπαγορεύσεις. Η καφεΐνη διεγείρει το μυαλό και τις αισθήσεις, ενώ διαθέτει ένα υπέροχο άρωμα που δίνει ενέργεια στον εγκέφαλο. Μάλιστα, ο καφές καταναλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και... τελετουργίες σε όλο τον κόσμο, ενώ οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά μόνο για ένα φλιτζάνι με χαρμάνι καλής ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από χαβιάρι με 113.600 δολάρια το κιλό έως τρούφες - Τα 10 πιο πολυτελή φαγητά

Αν αγαπάτε τον καφέ σε τέτοιο βαθμό, τότε η ακόλουθη λίστα με τους 10 πιο ακριβούς καφέδες στον κόσμο μπορεί να σας ενδιαφέρει:

10) Mi Esperanza Coffee

Εικόνα

Το Mi Esperanza Coffee κοστίζει 75 δολάρια το κιλό και είναι εξαιρετικά δημοφιλές στους λάτρεις του καφέ. Η τιμή του οφείλεται κυρίως πικρό τόνο που αφήνει, ενώ διακρίνεται από επιγεύσεις που φέρνουν ξηρούς καρπούς, φρούτα και μπαχαρικά.

9) Los Planes Coffee

Εικόνα

Με φυτείες σε κτήματα στο Ελ Σαλβαδόρ και επικεφαλής την οικογένεια του Σέρτζιο Τίκας Γέγες, το Finca Los Planes Coffee έχει κερδίσει τις καρδιές από πολλούς λάτρεις του καφέ στη Λατινική Αμερική και όχι μόνο. Έχει αναζωογονητική γεύση και τόνους που περιλαμβάνουν μαύρης ζάχαρη και μανταρίνι με καραμέλα, ενώ διατίθεται σε περισσότερα από 80 δολάρια το κιλό.

8) Fazenda Santa Ines Coffee

Εικόνα

Με καλλιέργειες κοντά στους πρόποδες των βουνών Μαντικέρα στη Βραζιλία, ο καφές Fazenda Santa Ines μετρά περισσότερα από 100 χρόνια παράδοσης. Έχει πολύ γλυκιά και φρουτώδη γεύση ενώ το κόστος του ανέρχεται σε 100 δολάρια το κιλό.

7) Jamaican Blue Mountain Coffee

Εικόνα

Το Jamaican Blue Mountain Coffee καλλιεργείται πλησίον της κορυφή του Μπλου Μάουντεν της Τζαμάικα, η οποία έχει υψόμετρο 2.256 μέτρα. Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή είναι ευεργετικές για τους κόκκους του καφέ, καθώς η παροχή νερού είναι άφθονη. Δεν έχει την «πικράδα» του συνηθισμένου καφέ και διαθέτει ήπια γεύση. Η ποικιλία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ιαπωνία, που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες χώρες - εισαγωγείς, που συμβάλλουν στην υψηλή τιμή του, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 120 δολάρια το κιλό.

6) Molokai Coffee

Εικόνα

Η Χαβάη θεωρείται πως είναι η καλύτερη περιοχή στις ΗΠΑ όσον αφορά την παραγωγή καφέ, με τον Molokai Coffee να αποτελεί το «καμάρι» της. Η υψηλή τιμή αυτού του καφέ (140 δολάρια/κιλό) οφείλεται στις μαεστρικές δεξιότητες παρασκευής του αλλά και στις ιδιαιτέρως ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειάς του.

5) Saint Helena Coffee

Εικόνα

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν ένθερμος λάτρης του Saint Helena Coffee και τον καλλιέργησε στο νησί της Αγίας Ελένης, μια «κουκίδα» στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού και περίπου 1.200 μίλια από τη δυτική ακτή της Αφρικής. Ως εκ τούτου, το κόστος μεταφοράς του είναι υψηλό, κάτι που εξηγεί εν μέρει την ακριβή τιμή του (160 δολάρια /κιλό). Ωστόσο, οι λάτρεις του ροφήματος που διαθέτει υψηλή ποιότητα, αρωματική γεύση καραμέλας και νότες εσπεριδοειδών, είναι περισσότερο από πρόθυμοι να πληρώσουν το μεγάλο κόστος για να τον απολαύσουν.

4) Hacienda La Esmeralda Coffee

Εικόνα

Στους πρόποδες του ηφαιστείου Baru, στην περιοχή Boquette στον Παναμά καλλιεργείται μία πολύ ιδιαίτερη ποικιλία που έχει βραβευτεί παγκοσμίως για την ιδιαίτερη γεύση της, η ποικιλία Geisha με πολλά στρώματα από γλυκούς και φρουτώδεις τόνους, που αφήνουν έναν απαλό και διακριτικό τόνο σοκολάτας σαν επίγευση, με το κόστος του Hacienda La Esmeralda Coffee να φλερτάρει με τα 500 δολάρια το κιλό.

3) Finca El Injerto Coffee

Εικόνα

Αυτή η ποικιλία καφέ καλλιεργείται στη Γουατεμάλα και προέρχεται από σπάνιους, πλούσιους και μικρούς κόκκους. Πρόκειται για έναν πολύ ισορροπημένο καφέ, με γεμάτο σώμα που αφήνει πλούσια αίσθηση. Το μυστικό της γευστικής επιτυχίας του Finca El Injerto Coffee είναι η ειδική επεξεργασία του με την τιμή του να αγγίζει μέχρι και τα 1.000 δολάρια το κιλό.

2) Kopi Luwak Coffee

Εικόνα

Ο Kopi Luwak έρχεται από την Ινδονησία και ο τρόπος παραγωγής του είναι σοκαριστικός, το λιγότερο. Συλλέγεται από τα περιττώματα της μοσχογαλής (palm civet), ενός μικρού θηλαστικού που μοιάζει με νυφίτσα και ζει κοντά σε φυτείες καφέ στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Οι μοσχογαλές τρέφονται, μεταξύ άλλων, με τους καρπούς του καφεόδεντρου, όμως καθώς δεν μπορούν να χωνέψουν τους κόκκους, τους αποβάλλουν με τα υπόλοιπα περιττώματά τους. Οι κόκκοι υφίστανται ζύμωση κατά τη διαδρομή τους στο πεπτικό σύστημα των ζώων, κάτι που τους δίνει τη μοναδική τους γεύση. Φυσικά, οι ποσότητες είναι μικρές και σε αυτό οφείλει την σπανιότητά του και την εξωπραγματική του τιμή. Έχει μια πλούσια, απαλή γεύση με νότες σοκολάτας και καραμέλας και ένα κιλό από αυτούς τους κόκκους καφέ μπορεί να κοστίσει 1.300 δολάρια, ενώ το ένα φλιτζάνι αγγίζει 100 δολάρια. Για πολλές οργανώσεις για την προστασία των ζώων, θεωρείται και ο καφές της «βιομηχανίας της υποδούλωσης», καθώς οι μοσχογαλές, είναι το μήλον της έριδος για θηρευτές-παραγωγούς καφέ που, εκμεταλλευόμενοι την σταθερά υψηλή τιμή του καφέ, τις κυνηγούν μετά μανίας και τις κλείνουν στριμωγμένες σε κλουβιά μέσα σε φυτείες καφέ.

1) Black Ivory Coffee

Εικόνα

O Black Ivory παράγεται από... κοπριά ελεφάντων και ξεκινά με κόκκους καφέ Arabica που καταναλώνονται από τα μεγάλα θηλαστικά στη βόρεια Ταϊλάνδη ενώ με την φυσική επεξεργασία του μέσω πεπτικού συστήματος του ζώου, που φέρουν ένα συγκεκριμένο ένζυμο και έναν επιπλέον αργό χρόνο πέψης, προκύπτει το σπάνιο ρόφημα. Πρόκειται για μια διαδικασία που παράγει μια μοναδικά ομαλή, ώριμη γεύση στο τελικό προϊόν, ενώ η αστρονομική τιμή του Black Ivory που ξεκινά από 2.000 δολάρια και να φτάνει τα 3.000 δολάρια το κιλό, οφείλεται στη δυσκολία εξόρυξης ολόκληρων φασολιών. Ο καφές κατασκευάζεται σε συνεργασία με ένα καταφύγιο ελεφάντων, το οποίο διασώζει τα ζώα από την τουριστική «ζούγκλα» ενώ μέρος των πωλήσεων καφέ χρηματοδοτεί την υγειονομική τους περίθαλψη.