INSIDE OUT

Ταράζει τα νερά η πρόταση Κυριάκου για αμυντικό ευρωομόλογο - Παρασκήνιο, Κουτσούμπας και Ζωή ξαφνικά δημοφιλείς

Μαρία Νταλιάνη
22-03-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταράζει τα νερά η πρόταση Κυριάκου για αμυντικό ευρωομόλογο - Παρασκήνιο, Κουτσούμπας και Ζωή ξαφνικά δημοφιλείς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ηγετική παρουσία και πρόταση καλά δουλεμένη από τον Κυριάκο στις Βρυξέλλες. «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά» δήλωσε ρίχνοντας στο τραπέζι την πρόταση ευρωομολόγου για το χτίσιμο ευρωπαϊκής άμυνας. Όντως συζητήθηκε.

Απέναντι τάχθηκαν οι προνομιούχοι της γεωγραφίας: Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, και Δανία. Αισθάνονται πως καμία απειλή δεν τους ακουμπάει; Η είναι ο ενδόμυχος φόβος πως αν δεχτούν ευρωομόλογο, θα ανοίξει προηγούμενο;

Υπέρ Γαλλία και Ιταλία. Αναπάντεχη στήριξη από την Κάγια της Εσθονίας, που αντιλαμβάνεται την απειλή από την Ρωσία. Περίεργη σιωπή μέχρι στιγμής από Ισπανία, η αμυντική βιομηχανία της οποίας έχει κάτι δις παραγγελίες από Τουρκία (αεροπλανοφόρα). Παρένθεση: Η Εσθονή καλοβλέπει την θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ ως διάδοχος του Μπορέλ, αλλά θεωρείται ακραία αντι-Ρωσία κι αυτό δεν είναι πλεονέκτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εισπράττει σεβασμό από τους εταίρους και τους πρωταγωνιστές στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η πρόταση για ευρωομόλογο εκτός από το προφανές, μπορεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να έχει ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ, και του ενδεχομένου οι κάλπες να βγάλουν Τραμπ, οι ευρωπαίοι ηγέτες θ’ αναγκαστούν να το ξανασκεφτούν. Η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ ξεκίνησε μήνες πριν, κατά την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν στην Αθήνα, ενώ φυσικά ήταν σε γνώση της ευρωπαϊκής ηγεσίας (Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα). Μπορεί στην παρούσα φάση οι επιφυλακτικοί Βόρειοι να έχουν πει ναι μόνο στον κοινό δανεισμό που κατέληξε στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά το διετές lockdown που επέβαλλε ο κορονοϊός, μπορεί να βγαίνουν σπυράκια στην ιδέα ότι ο πλεονασματικός Βοράς θα δανείζεται για το Νότο, όμως είναι η ίδια η ανάγκη που κινεί τα πράγματα. Κι αυτά που σήμερα διαψεύδονται, αύριο γίνονται δεκτά.

Με Ρομπέρτα

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης βρήκε χρόνο να τα πει με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, με την οποία έχει πολύ καλή χημεία. Στο μενού τα τρέχοντα: Ουκρανικό, αλλά και αγροτικό. Ο ΠΘ βλέπει μεγάλο πρόβλημα στις παρενέργειες της πράσινης μετάβασης στο αγροτικό και πιέζει για αλλαγές.

Γενικώς ο Κυριάκος έξω πάει πολύ καλά.

Πτώση

Και μέσα καλά πάει, αλλά όχι όσο πριν λίγους μήνες. Τέμπη, ομόφυλα σε συνδυασμό με ακρίβεια και εγκληματικότητα , τραβούν προς τα κάτω την εικόνα της κυβέρνησης. Η απογοήτευση ευθύνεται σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για πτώση στα ποσοστά της ΝΔ.

Οι πέντε μονάδες που έχει χάσει σύμφωνα με την Metron του Φαναρά (για το Mega) , είναι σημαντικό ποσοστό και δείχνει φθορά. Έχει ενδιαφέρον πως στην δημοσιογραφική παρατήρηση του Πρετεντέρη πως όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές (9 Ιουνίου) θα υπάρξει σημαντική συσπείρωση της ΝΔ, ο Στράτος απάντησε πως αυτό συμβαίνει όταν μετά τις ευρωεκλογές ακολουθούν εθνικές εκλογές. Κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτές τις ευρωεκλογές, καθώς πρόκειται για μια αναμέτρηση κάπως αιωρούμενη στον πολιτικό χρόνο: ένα χρόνο μετά τις εθνικές, και τρία χρόνια πριν τις επόμενες. Ακόμα και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θ’ ακολουθήσει, θα είναι αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δημοφιλίες και καταλληλότητες

Η κοινοβουλευτική διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών φέρνουν ανακατατάξεις και σε ότι αφορά την λίστα των δημοφιλέστερων πολιτικών αρχηγών. Και ξαφνικά ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου των ομοφύλων εκτινάχθηκε στην πρώτη θέση, μπροστά από τον Κυριάκο.

metron-21

Ενώ η αλησμόνητη κατά την θητεία της ως ΠτΒ το καλοκαίρι του 2015, ανταμείβεται -δημοσκοπικά προς ώρας- για την δυναμική της στάση ως συνήγορος οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη. Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τον Κυριάκο και πάνω από Ανδρουλάκη και Κασσελάκη!

Δημοφιλίες Ν2

Πίνακες με τις δημοφιλίες Πολιτικών Αρχηγών είχε και η έρευνα της Opinion (Action24) οποία έχει αισθητές διαφορές από της Metron.

Εδώ η έκπληξη είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος φαίνεται στην 3η θέση, μετά από Κυριάκο και Κουτσούμπα. Το κόμμα «Δημοκράτες» που φαίνεται να υποδέχεται ψήφο διαμαρτυρίας δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και του Πασοκ, ανιχνεύεται με 1% . Σταθερά ανιχνεύσιμη και η Λατινοπούλου.

Παρέλαση στο Μόντρεαλ

Η 25η Μαρτίου θα βρει τον Πρωθυπουργό μαζί με την ομογένεια στο Μόντρεαλ. Μαζί του η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος Άννα- Μαρία Μπούρα. Συναντήσεις με Τριντό και παραδοσιακός μπακαλιάρος Ατλαντικού, πρώτης ποιότητας.

Καλά όλ’ αυτά αλλά, όλη η προσοχή θα είναι στραμμένη στην Θήβα. Εκεί που θα παρελάσει ο φαντάρος Κασσελάκης, λίγο πριν πάρει το απολυτήριο. Είπαμε θα θυσιαστεί και θα κάνει τα πάντα για την πατρίδα, αλλά έως 20 μέρες. Την υπόλοιπη θητεία θα την εξαγοράσει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:38

Μαρινάκης: Εάν ο κ. Σαμαράς κάνει κόμμα, θα δικαιώσει τη διαγραφή του

09:21

Παρίσταναν «λογιστές και υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ»: 7 συλλήψεις - Λεία άνω των 1,6 εκατ. ευρώ

09:14

Υπουργείο Εργασίας: Συνολικά 332.843 νέες θέσεις εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2026

09:13

Η Σκόπελος «παραδεισένιος προορισμός» για τους Σουηδούς το 2026

09:05

Ημέρα πένθους στο Κίεβο μετά τη φονικότερη ρωσική επίθεση με τους 30 νεκρούς

09:00

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον οι 2.595 νεκροί - «Βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια 8 ημέρες μετά»

08:47

ΟΗΕ: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο σε εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά ισχυρό

08:30

Πατάει… γκάζι στο self service o Σκλαβενίτης

08:26

Μισθωτός έγινε εκατομμυριούχος με πέντε κινήσεις - Τι έκανε

08:19

Ο Τραμπ βρίσκει «γελοίο» το ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το NATO

08:16

Πώς θα μειώσετε τα έξοδα των διακοπών σας

08:07

Καύσιμα: Αισιοδοξία για νέα αποκλιμάκωση στις τιμές, αλλά η αγορά βλέπει πιο αργή επιστροφή στην κανονικότητα

08:04

Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία

07:57

«Ανοίγει δρόμος» για τη μεγάλη μονάδα αποβλήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:51

ΕΛΙΝΟΙΛ: Επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου πρατηρίων - Στο «ραντάρ» και πιθανές εξαγορές

07:41

Ποιο «49%» διεκδικεί η ΝΔ - Η Ντόρα «αλλάζει» τον Αβραμόπουλο - Το «μηδέν» του Γεωργούλη

07:38

ΕΥΔΑΠ: «Πράσινο φως» για τις μελέτες του mega project «Ψυττάλεια 3.0»

07:32

Ρωσικό αέριο: Αύξηση παρά το «ban» το πρώτο πεντάμηνο του έτους στην ΕΕ - Η θέση της Ελλάδας

07:26

ΑΒΑΞ: «Βλέπει» EBITDA 150 εκατ. ευρώ, δεν χρειάζεται ΑΜΚ - Η μετοχή, το μέρισμα, το Μετρό Αθήνας

07:20

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Από τα συνεργεία αυτοκινήτων, σε γάμους και βαπτίσεις

07:12

Τα σχέδια της Viber για την ελληνική αγορά

07:04

Οι αντιφάσεις μια δημόσιας εγγραφής - Οι αχρείαστες αυξήσεις επιτοκίων - Η δύσκολη αλήθεια της επιχειρηματικότητας

23:56

Ισπανία: Σχεδόν 1,2 εκατ. αιτήσεις πολιτογράφησης από μετανάστες χωρίς χαρτιά

23:43

Κίεβο: Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από τη φονικότερη ρωσική επίθεση της χρονιάς

23:35

Γαλλία: Εξετάζεται η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

23:22

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών-γυναικών

23:14

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow, οι μετοχές τσιπ έριξαν τον Nasdaq

23:00

Η Αγγελική Τριανταφύλλου, νικήτρια του Βραβείου Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026

22:47

Γαλλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν 2.000 πυροσβέστες σε πύρινα μέτωπα στο νότιο τμήμα

22:35

Ήπια άνοδος για το πετρέλαιο με φόντο ανησυχίες για την προσφορά