BACKSTORY

Η σιδηρά κυρία Καίτη - Σύννεφα για Frigoglass, ερωτήματα για Τιτάν

21-03-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σιδηρά κυρία Καίτη - Σύννεφα για Frigoglass, ερωτήματα για Τιτάν

Η εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε με τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ενός ανθρώπου του κόσμου και των τεχνών, ενός επιχειρηματία παλιάς κοπής αν και νέου.

Καθώς διάβαζα τα σχετικά αφιερώματα μικρά και μεγαλύτερα θυμήθηκα ένα περιστατικό σχεδόν συναρπαστικό που ο ίδιος διηγείτο για τη μητέρα του την σιδηρά κυρία Καίτη από την οποία πήρε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 1989 και την οποία έχασε μόλις δύο χρόνια νωρίτερα.

Η κυρία Καίτη λοιπόν, όπως την αποκαλούσαν οι εργαζόμενοί της, είχε αναλάβει και εκείνη το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης «Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι» το 1970. Κατά την πρώτη της επίσκεψη στα μεταλλεία βωξίτη, ζήτησε να επισκεφθεί μια υπόγεια στοά και οι μηχανικοί που τη συνόδευαν σώπασαν άξαφνα και αμήχανα, με έναν από αυτούς να ομολογεί τελικά πως θεωρείτο «μεγάλη γρουσουζιά» να μπει οποιαδήποτε γυναίκα στη γαλαρία. Απορρίπτοντας την σεξιστική και σκοταδιστική προκατάληψη, η Καίτη Κυριακοπούλου απάντησε: «Κύριοι, εγώ δεν είμαι μια γυναίκα, είμαι η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Αν θέλετε, έρχεστε μαζί, εγώ πάντως μπαίνω».

Κατά την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η μάχη κύριοι φαίνεται πως θα δοθεί στα χαρακώματα: Ποιοι και πόσα; Ποιοι θα καταφέρουν να μοιράσουν δάνεια και σε πόσους. Καθώς οι ισολογισμοί των τραπεζών μικραίνουν σε επίπεδο χορηγήσεων και άρα σε έσοδα το στοίχημα είναι αυτό: Να διανεμηθούν δάνεια και να μην εξελιχθούν ξανά αυτά σε κόκκινα.

Σκούρα τα πράγματα για τη Frigoglass. Και το λέω γιατί διαβάζοντας την έκθεση της Moody’s δεν στάθηκα τόσο στην υποβάθμιση του αξιόχρεου και την αλλαγή του outlook από σταθερό σε αρνητικό αλλά στην εκτίμηση ότι η εταιρεία μπορεί να έχει αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της ακόμα και των τόκων για τη φετινή χρονιά λόγω Ρωσίας. Υποθέτω θα ερωτηθεί αρμοδίως η καλή εταιρεία και θα μάθουμε και τη θέση της αν και στο παρελθόν με την πληροφόρηση των επενδυτών είχαν παρατηρηθεί κάποιες... δυσλειτουργίες (πολύ κομψά το περιγράφω).

Και στην Τιτάν η διοίκηση πολύ ωραία τα λέει αλλά σαφή ορίζοντα δεν προσδιορίζει. Προς το παρόν η ζήτηση για τσιμέντο ανεβαίνει και μαζί και οι τιμές και όλα καλά. Το θέμα όμως στον ανταγωνισμό είναι ποιος θα ανεβάσει τις τιμές λιγότερο και αυτό εξαρτάται και από το ενεργειακό κόστος. Φυσικά υπάρχει και ο πολύ σημαντικός παράγοντας του χρηματοοικονομικού κόστους. Το τελευταίο υποχώρησε το 2021 αλλά το 2022 δεν θα είναι ίδια κατάσταση καθώς η Τιτάν έχει έκθεση στις ΗΠΑ όπου τα επιτόκια αναμένεται να καλπάσουν. Οπότε κάνοντας λογαριασμό και βλέποντας την πτώση του EBITDA το 2021 δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά.

Η Cenergy είχε καλή εικόνα αποτελεσμάτων το 2021 υπάρχει ωστόσο μία εκκρεμότητα, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Orsted. Και αυτό γιατί η εισηγμένη είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο πως οι δύο πλευρές «αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) εντός του πρώτου τριμήνου του 2022». Τώρα πάμε για αργότερα;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν πάθει ορισμένες εισηγμένες και άλλα ανακοινώνουν τη μια άλλα την άλλη για τοποθετήσεις στελεχών ειδικά στον τομέα εσωτερικού ελέγχου. Και δύο τινά συμβαίνουν. Ή οι αρμόδιοι για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή απλά το δούλεμα πηγαίνει σύννεφο. Όπως και να έχει πάντως βλέπω να πέφτουν καμπάνες γιατί η κατάσταση έχει αρχίσει και ξεφεύγει και η εικόνα που δίνεται στους επενδυτές δεν είναι η καλύτερη.

Μια βόλτα στη Βουλιαγμένη... «πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη» αρκεί για να καταλάβει κάποιος πως οι τιμές της βενζίνης υποχωρούν. Μιλώντας με έναν δυο πρατηριούχους μου επεσήμαναν πως η άνοδος της τιμή πάνω από 2.00 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα το καθοριστικό πάγωμα της αγοράς. Aπό το να μην πουλάμε μου είπε, ας μην κερδίζουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηράκλειο: Σύλληψη υπαλλήλου δημοτικής υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, απάτη και πλαστογραφία

23:37

Δένδιας: Απέναντι στην άνευ πολιτικού κόστους βολική αδράνεια επιλέγουμε τις τομές του μακρόπνοου σχεδιασμού

23:15

Τον Κυρ. Πιερρακάκη θα συναντήσει τη Δευτέρα ο Κων. Τασούλας

22:46

Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος» που είχαν στις αποσκευές τους πάνω από 72 κιλά κάνναβης

22:17

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά στο Κιλκίς

21:47

Χαρακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανθεκτικό ανάχωμα στον λαϊκισμό

21:18

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της

20:59

Γερμανία: Αν οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στον βόρειο Ατλαντικό πρέπει να συζητηθούν στο ΝΑΤΟ

20:46

H  Mercosur ως σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και ΕΕ  

20:21

Magnificent 7: Σημάδια «ρωγμών» στην κυριαρχία των μετοχών τους

19:49

«Ναι» της κυβέρνησης στις δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό που ζήτησαν οι αγρότες

19:36

Walmart: Συνεργασία με την Alphabet για αγορές ενισχυμένες με ΑΙ στην πλατφόρμα Gemini της Google

19:25

HRANA: Οι νεκροί στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500

19:00

Συμφωνία-μαμούθ ΕΕ – Mercosur: Γεωπολιτικό στοίχημα με γαλλικό «μπλόκο» και ανοιχτά μέτωπα

18:43

Σδούκου: Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα

18:33

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

18:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

18:11

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής

18:00

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων της ρωσικής Lukoil στην Κασπία Θάλασσα

17:41

Γερμανία: Προτείνει την «Arctic Sentry» - Κοινή νατοϊκή αποστολή στη Γροιλανδία

17:25

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν

17:18

Φάμελλος: Είναι επικίνδυνη για την χώρα η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου

17:00

Ηλεκτρισμός: Υψηλό 10ετίας για ΑΠΕ & μονάδες αερίου – Άλμα στις περικοπές

16:52

Τραμπ προς Κούβα: Κάντε συμφωνία πριν είναι πολύ αργά

16:34

ΠΟΜΙΔΑ: Τα επείγοντα θέματα των ιδιοκτητών ακινήτων ενόψει της ΓΣ της ομοσπονδίας

16:09

ΗΠΑ: Πιέζουν τις χώρες G7 για γρηγορότερη απεξάρτηση απ' τις κινεζικές σπάνιες γαίες

15:46

Διπλωμάτες των βόρειων χωρών απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία

15:35

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας

15:27

Τραμπ: Έχει στο «τραπέζι» όλες τις επιλογές για το Ιράν - Θα χτυπήσουμε ΗΠΑ και Ισραήλ λέει ο Πεζεσκιάν

15:06

Ουκρανία: Περισσότερες από 1.000 πολυκατοικίες εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση στο Κίεβο