BACKSTORY

Η σιδηρά κυρία Καίτη - Σύννεφα για Frigoglass, ερωτήματα για Τιτάν

21-03-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η σιδηρά κυρία Καίτη - Σύννεφα για Frigoglass, ερωτήματα για Τιτάν

Η εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε με τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ενός ανθρώπου του κόσμου και των τεχνών, ενός επιχειρηματία παλιάς κοπής αν και νέου.

Καθώς διάβαζα τα σχετικά αφιερώματα μικρά και μεγαλύτερα θυμήθηκα ένα περιστατικό σχεδόν συναρπαστικό που ο ίδιος διηγείτο για τη μητέρα του την σιδηρά κυρία Καίτη από την οποία πήρε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 1989 και την οποία έχασε μόλις δύο χρόνια νωρίτερα.

Η κυρία Καίτη λοιπόν, όπως την αποκαλούσαν οι εργαζόμενοί της, είχε αναλάβει και εκείνη το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης «Βωξίται Παρνασσού, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης και Αδελφοί Ηλιόπουλοι» το 1970. Κατά την πρώτη της επίσκεψη στα μεταλλεία βωξίτη, ζήτησε να επισκεφθεί μια υπόγεια στοά και οι μηχανικοί που τη συνόδευαν σώπασαν άξαφνα και αμήχανα, με έναν από αυτούς να ομολογεί τελικά πως θεωρείτο «μεγάλη γρουσουζιά» να μπει οποιαδήποτε γυναίκα στη γαλαρία. Απορρίπτοντας την σεξιστική και σκοταδιστική προκατάληψη, η Καίτη Κυριακοπούλου απάντησε: «Κύριοι, εγώ δεν είμαι μια γυναίκα, είμαι η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Αν θέλετε, έρχεστε μαζί, εγώ πάντως μπαίνω».

Κατά την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η μάχη κύριοι φαίνεται πως θα δοθεί στα χαρακώματα: Ποιοι και πόσα; Ποιοι θα καταφέρουν να μοιράσουν δάνεια και σε πόσους. Καθώς οι ισολογισμοί των τραπεζών μικραίνουν σε επίπεδο χορηγήσεων και άρα σε έσοδα το στοίχημα είναι αυτό: Να διανεμηθούν δάνεια και να μην εξελιχθούν ξανά αυτά σε κόκκινα.

Σκούρα τα πράγματα για τη Frigoglass. Και το λέω γιατί διαβάζοντας την έκθεση της Moody’s δεν στάθηκα τόσο στην υποβάθμιση του αξιόχρεου και την αλλαγή του outlook από σταθερό σε αρνητικό αλλά στην εκτίμηση ότι η εταιρεία μπορεί να έχει αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της ακόμα και των τόκων για τη φετινή χρονιά λόγω Ρωσίας. Υποθέτω θα ερωτηθεί αρμοδίως η καλή εταιρεία και θα μάθουμε και τη θέση της αν και στο παρελθόν με την πληροφόρηση των επενδυτών είχαν παρατηρηθεί κάποιες... δυσλειτουργίες (πολύ κομψά το περιγράφω).

Και στην Τιτάν η διοίκηση πολύ ωραία τα λέει αλλά σαφή ορίζοντα δεν προσδιορίζει. Προς το παρόν η ζήτηση για τσιμέντο ανεβαίνει και μαζί και οι τιμές και όλα καλά. Το θέμα όμως στον ανταγωνισμό είναι ποιος θα ανεβάσει τις τιμές λιγότερο και αυτό εξαρτάται και από το ενεργειακό κόστος. Φυσικά υπάρχει και ο πολύ σημαντικός παράγοντας του χρηματοοικονομικού κόστους. Το τελευταίο υποχώρησε το 2021 αλλά το 2022 δεν θα είναι ίδια κατάσταση καθώς η Τιτάν έχει έκθεση στις ΗΠΑ όπου τα επιτόκια αναμένεται να καλπάσουν. Οπότε κάνοντας λογαριασμό και βλέποντας την πτώση του EBITDA το 2021 δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά.

Η Cenergy είχε καλή εικόνα αποτελεσμάτων το 2021 υπάρχει ωστόσο μία εκκρεμότητα, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Orsted. Και αυτό γιατί η εισηγμένη είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο πως οι δύο πλευρές «αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) εντός του πρώτου τριμήνου του 2022». Τώρα πάμε για αργότερα;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν πάθει ορισμένες εισηγμένες και άλλα ανακοινώνουν τη μια άλλα την άλλη για τοποθετήσεις στελεχών ειδικά στον τομέα εσωτερικού ελέγχου. Και δύο τινά συμβαίνουν. Ή οι αρμόδιοι για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή απλά το δούλεμα πηγαίνει σύννεφο. Όπως και να έχει πάντως βλέπω να πέφτουν καμπάνες γιατί η κατάσταση έχει αρχίσει και ξεφεύγει και η εικόνα που δίνεται στους επενδυτές δεν είναι η καλύτερη.

Μια βόλτα στη Βουλιαγμένη... «πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη» αρκεί για να καταλάβει κάποιος πως οι τιμές της βενζίνης υποχωρούν. Μιλώντας με έναν δυο πρατηριούχους μου επεσήμαναν πως η άνοδος της τιμή πάνω από 2.00 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα το καθοριστικό πάγωμα της αγοράς. Aπό το να μην πουλάμε μου είπε, ας μην κερδίζουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

S&P: Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

23:54

Ισπανία: Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση της Covid-19

23:39

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 16% για το Brent

23:36

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ επιδιώκει ευκολότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις

23:24

ΕΛΑΣ: EΔΕ για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο Αθηνών

23:16

G7: Ανησυχία για την ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και της Κίνας

23:09

Wall Street: Intel και Ιράν ώθησαν τους δείκτες σε νέα ρεκόρ

22:48

Χρυσός: Άνοδος με φόντο την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:28

Συνάντηση Τασούλα - Μακρόν: «Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας - Γαλλίας»

22:11

Ζελένσκι: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για να μιλήσει για ασφάλεια και ενέργεια

22:01

Παιδιά online, αλλά με όρια: Το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

21:49

Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «Πάνω από 400.000 αιτήσεις για τα εισιτήρια του Final 4»

21:43

Παπασταύρου: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

21:35

Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Οι 6 πυλώνες ανάπτυξης του νέου παραγωγικού μοντέλου

21:26

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το μεγάλο στοίχημα του επιχειρηματικού μετασχηματισμού

21:03

Σκέρτσος: Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση για το νέο ενιαίο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας

20:57

Chips και quantum στο επίκεντρο: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στον νέο τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης

20:55

Stanton Chase Athens: Η ηγεσία ως καταλύτης ανθεκτικότητας σε μια εποχή συνεχούς αβεβαιότητας

20:42

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

20:22

Μακρόν: Αν η Τουρκία απειλήσει την Ελλάδα, θα είμαστε εδώ - Μητσοτάκης: Είναι η ώρα της Ευρώπης

20:21

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση

20:18

Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

20:09

Ευρωαγορές: Ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες 2,5% περιμένοντας τις συνομιλίες

19:46

Αποκαλύψεις Βουρλιώτη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεσμεύσεις ως 500 εκατ.» - Το φαινόμενο της «λευκής κόλλας»

19:45

Σχέδιο ΕΕ για ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

19:21

Τραμπ: Το Ιράν θα υποβάλει προσφορά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας

19:13

Υπερταμείο: Χαρτοφυλάκιο άνω των 12 δισ. ευρώ σε 11 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

19:05

Χέγκσεθ προς Ευρώπη: «Κάντε λιγότερες διασκέψεις και δράστε»

18:58

Έφτασε στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν - LIVE η συζήτηση στη Ρωμαϊκή Αγορά

18:50

ΗΠΑ: Στο αρχείο η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας σε βάρος του Τζερόμ Πάουελ