Τσίπρας: Τα 7 βήματα για «Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Τα 7 βήματα για «Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους»
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο του κόμματός του για την οικονομία σε ειδική εκδήλωση στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου.

Tο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης «για την Ελλάδα του 2027», παρουσίασε στο Χαλάνδρι ο Αλέξης Τσίπρας. Οι 7 άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, αναμόρφωση του ΕΣΥ, αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Θέλω να ζούμε σε μια χώρα όπου ένας ηλικιωμένος θα μπορεί να ζει αξιοπρεπώς χωρίς να νιώθει βάρος για την οικογένεια και τα παιδιά του. Χωρίς να ξεσπιτώνεται για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ. Σε μια χώρα όπου οι συμπολίτες μας δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Σε μια χώρα που τα απρόοπτα της ζωής δεν θα τινάζουν στον αέρα προσδοκίες, όνειρα, σχεδιασμούς», τόνισε.

Τα επτά βήματα για «Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους» προβλέπουν:

  1. Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη
  2. Ενίσχυση του εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
  3. Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και το δικαίωμα στην εργασία
  4. Δημιουργία ενός νέου και ισχυρού ΕΣΥ
  5. Ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας
  6. Δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία
  7. Εγγύηση στο δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη και προστασία της πρώτης κατοικίας, με αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ

«Θα ακούσουμε και πάλι για Γενικά Λογιστήρια, για κοστολόγηση, για δαπάνες και έσοδα. Παρότι όταν τους προκαλέσαμε, αρνήθηκαν να πάμε μαζί να κοστολογηθεί και το δικό τους πρόγραμμα. Τους ρωτώ όμως; Πόσο αλήθεια κοστίζει η ζωή της 63χρονης που χάθηκε προχθές στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου στην Κω ; Πόσο κοστίζει η ζωή του εργάτη που χάθηκε πριν από μια βδομάδα στο Πέραμα; Πόσο κοστίζει η ζωή της 19χρονης εγκύου που ξεψύχησε χθες περιμένοντας για πέντε ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθως επιτέθηκε στη ΝΔ : Πέντε χρόνια μετά την λήξη των προγραμμάτων προσαρμογής, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη χώρα βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007 που ήταν στο 77%. Ταυτόχρονα το ποσοστό των πολιτών σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το θηριώδες 28,2%. Αποτυπώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο στην κάκιστη κατάσταση του Εθνικού συστήματος υγείας, που αφέθηκε χωρίς καμία στήριξη την περίοδο της πανδημίας. Αποτυπώνεται επίσης στον τομέα των επενδύσεων, όπου η ΝΔ πανηγυρίζει γιατί αποκρύπτει ότι το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων της τελευταίας τετραετίας αφορούσαν ιδιωτικοποιήσεις, επαναγορά τουριστικών ακινήτων και αγορές κόκκινων δανείων από funds. Όλα αυτά και πολλά άλλα αποτυπώνουν μια και μόνη πραγματικότητα την όποια επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Ότι η χώρα δεν βρίσκεται πια σε πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη αλλά το αντίθετο. Και αυτή η πορεία πρέπει να αντιστραφεί. Αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο το να αντιστραφεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Αναγκαία η συνέχιση στιβαρής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής - Προσωπικό στοίχημα η αναμόρφωση του ΕΣΥ

Τσίπρας στη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών: «Μην αφήσουμε κανέναν έξω από το βλέμμα μας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider