Ουγγαρία: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ», τονίζει ο Όρμπαν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουγγαρία: Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ», τονίζει ο Όρμπαν
Μιλώντας για τις εκλογές στην Ιταλία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε στο κοινοβούλιο ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κυβερνήσεις πέφτουν στην Ευρώπη.

Η Ουγγαρία θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επικρίνοντας δριμύτατα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ» ανεβάζοντας τις τιμές ενέργειας.

Ο Όρμπαν, για χρόνια σε διαμάχη με την ΕΕ για ορισμένες από τις πολιτικές του που θεωρούνται αντιδημοκρατικές στις Βρυξέλλες, ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί ο πόλεμος και τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιφέρουν πλήγμα στην οικονομία της Ευρώπης.

Ο Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία τον Απρίλιο, αντιμετωπίζει τώρα αυξανόμενο πληθωρισμό, βουτιά της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και μια προοπτική ύφεσης το επόμενο έτος.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε στο κοινοβούλιο ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κυβερνήσεις πέφτουν στην Ευρώπη, αναφερόμενος στις χθεσινές ιταλικές εκλογές όπου για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένα μεταφασιστικό κόμμα οδεύει να κυβερνήσει τη χώρα.

«Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει φτωχότεροι, ενώ η Ρωσία δεν έχει γονατίσει», είπε ο Όρμπαν. «Αυτό το όπλο απέτυχε, με τις κυρώσεις η Ευρώπη έχει πυροβολήσει τα πόδια της».

«Περιμένουμε μια απάντηση, ολόκληρη η Ευρώπη περιμένει μια απάντηση από τις Βρυξέλλες για το πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι ήρθε επίσης η ώρα να συζητηθούν οι κυρώσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Όρμπαν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ που μπλοκάρονται λόγω ανησυχιών για την κατάσταση στο κράτος δικαίου, είπε ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει μια «εθνική διαβούλευση» ρωτώντας τους Ούγγρους σχετικά με τις κυρώσεις. Ο Όρμπαν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτό το εργαλείο σε εκστρατείες για να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη στο κόμμα του Fidesz σε πολιτικές όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ή η μετανάστευση.

Ο ίδιος πρόσθεσε είπε ότι η κυβέρνησή του έχει αναθεωρήσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της και στοχεύει να αναμορφώσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του πυρηνικού σταθμού Πακς, με συνολικά 32 μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν με κονδύλια της ΕΕ.

«Εάν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν μας δώσουν αυτά τα χρήματα, τα οποία δικαιούται η Ουγγαρία, τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα κεφάλαια από άλλες οικονομικές πηγές», είπε ο Όρμπαν, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ και «άλλους διεθνείς εταίρους». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σίμκους (ΕΚΤ): Η ύφεση στην Ευρωζώνη θα μετριάσει τον πληθωρισμό - Αύξηση των επιτοκίων «τουλάχιστον» 0,50% τον Οκτώβριο

ΟΟΣΑ: «Κόβει» την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Σε ύφεση η Γερμανία το 2023

Σαλβίνι: «Θα κυβερνήσουμε πέντε χρόνια, ικανή η Μελόνι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider