ΝΑΤΟ για Ουκρανία: «Η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων» - Η Μόσχα κάνει λόγο για απομάκρυνση εξοπλισμού 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΑΤΟ για Ουκρανία: «Η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων» - Η Μόσχα κάνει λόγο για απομάκρυνση εξοπλισμού 
«Δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής καμία κίνηση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τελευταία ενημέρωση: 13:33

Νέες αιχμές κατά της Ρωσίας για διατήρηση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία αφήνει το NATO, την ώρα που η Μόσχα υποστηρίζει πως συνεχίζει την απομάκρυνση στρατιωτικού εξοπλισμού από την ουκρανική μεθόριο.

«Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία αποκλιμάκωση επί του πεδίου», επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών 'Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Αντιθέτως, είπε ο Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις και ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνεται. Το ΝΑΤΟ, είπε, παρακολουθεί τις κινήσεις της Ρωσίας και αναμένει να δει αν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. «Προς το παρόν βλέπουμε μετακίνηση μπρος-πίσω των δυνάμεων. Η μετακίνηση δεν σημαίνει απόσυρση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα πλήρους εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς χρόνο προειδοποίησης.

Παράλληλα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συζητήσει με τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το χειρότερο. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα, είπε, ελπίζοντας ότι η Ρωσία θα διαλέξει το δρόμο της διπλωματίας. Πρόσθεσε ότι κάποια μηνύματα για διπλωματία από τη Μόσχα, είναι λόγος για μια «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της ετοιμάζονται να απομακρύνουν στρατιωτικό εξοπλισμό από στην Κριμαία και να τον επιστρέψουν στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά από τις στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν στην περιοχή.

Η διάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο δυτικό τμήμα της χώρας θα επανέλθει στο φυσιολογικό μέσα σε τρεις ως τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιρλανδία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Λευκορωσία υποσχέθηκε σήμερα πως όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της στο πλαίσιο μεγάλου εύρους στρατιωτικών γυμνασίων θα φύγουν από τη χώρα στο προβλεπόμενο τέλος αυτών των γυμνασίων στις 20 Φεβρουαρίου.

«Ούτε ένας στρατιώτης, ούτε ένας εξοπλισμός δεν θα παραμείνει στο έδαφος της Λευκορωσίας μετά τη διεξαγωγή των γυμνασίων με τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι σε συνέντευξη Τύπου, καθώς η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων τροφοδότησε φόβους για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είπε πως αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια διεξήχθησαν λόγω απειλητικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Μόσχα.

«Είναι μια απάντηση στις ενέργειες που ανέλαβαν οι δυτικοί εταίροι μας», δήλωσε ο Μακέι, όμως «ούτε η Μόσχα, ούτε το Μινσκ δεν έχουν συμφέρον για έναν πόλεμο».

Τα ρωσολευκορωσικά γυμνάσια ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά είχε προηγηθεί μια πολύ σημαντική ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων από τον Ιανουάριο με την εμπλοκή τεθωρακισμένων οχημάτων, συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 ή ακόμη καταδιωκτικών αεροσκαφών.

Αποχώρηση από την Κριμαία

Νωρίτερα, το υπουργείο ανακοίνωσε πως «οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: «Τέλος» των στρατιωτικών γυμνασίων στην Κριμαία - Αποχωρούν τα στρατεύματα (video)

Η ουκρανική κρίση στην «ατζέντα» του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider