Δημαράς: Λάθος η προηγούμενη πολιτική που εφαρμόστηκε για την ΔΕΗ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δημαράς: Λάθος η προηγούμενη πολιτική που εφαρμόστηκε για την ΔΕΗ
«Η μετοχή της ΔΕΗ θα ήταν τώρα πιο ανταγωνιστική», αναφέρει ο κ. Δημαράς.

Στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Δημαράς δήλωσε ότι ήταν λάθος η επιλογή που έγινε στο παρελθόν της επένδυσης δηλ. σε νέες λιγνιτικές μονάδες και η καθυστερημένη στροφή προς τις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα τώρα η ΔΕΗ να έχει πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια για να πετύχει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της χώρας. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι το είχαμε επισημάνει εγκαίρως», δήλωσε ο Υφυπουργός, «όμως, το πολιτικό σύστημα τότε κινούνταν σε άλλη κατεύθυνση. Εάν η αναπροσαρμογή είχε γίνει πριν από δύο δεκαετίες, τώρα η επιχείρηση θα ήταν με οικονομικούς όρους σε πολύ καλύτερη θέση και η μετοχή της πιο ανταγωνιστική».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αστικές αναπλάσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας.Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των αστικών αναπλάσεων, τις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων αλλά και της στατικής αντοχής τους, ο υφυπουργός τόνισε ότι αποτελούν ζητήματα που πρέπει να κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο, «πρέπει να κάνουμε επαναστατικές αλλαγές στα κέντρα των πόλεων που δεν έχουν πράσινο και σταδιακά υποβαθμίζονται και καταρρέουν», και ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε τις πόλεις σε νέα βάση και να μην αναπαράγουμε το μοντέλο που σχεδιάστηκε για άλλες εποχές και άλλες ανάγκες». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ο Γ. Δημαράς «το κέντρο της Αθήνας από την Αγίου Κωνσταντίνου έως τα Άνω Πατήσια έχει ελάχιστο πράσινο. Στην περίπτωση που η θερμοκρασία του αστικού περιβάλλοντος αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι πόλεις που δεν έχουν πράσινο θα έχουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 ή 5 βαθμούς Κελσίου και οι συνθήκες ζωής θα είναι αβίωτες». Είναι λοιπόν ανάγκη δήλωσε ο Γ. Δημαράς «να πρασινίσουμε τις πόλεις μας όχι μόνο με εύκολους τρόπους όπως το πρασίνισμα των αυλών των σχολείων αλλά και με πιο σύνθετους τρόπους με αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων και αποσύρσεις κτηρίων που έχουν γεράσει και δεν έχουν αρχιτεκτονική ή πολιτιστική αξία».

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Δημαράς τόνισε ότι αποτελεί μονόδρομο καθώς η Χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες Χώρες, είναι υποχρεωμένη βάσει των Διεθνών Συνθηκών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής να μεταβεί μέχρι το έτος 2050 σε μία οικονομία που θα αντλεί σχεδόν όλη την ενέργεια από τις ΑΠΕ. Πέραν των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας όμως, δήλωσε ο κ. Δημαράς, τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς και πολύ σύντομα οι τιμές τους θα γίνουν απαγορευτικές για οποιαδήποτε οικονομία. Δυστυχώς, συνέχισε ο Υφυπουργός, «με τον τρόπο που οργανώσαμε την οικονομία μας, καταφέραμε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εξαντλήσουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγονταν για εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη μας». Είναι συνεπώς ανάγκη, υπογράμμισε ο Γ. Δημαράς, «να ακολουθήσουμε μία πολιτική απεξάρτησης από τις εισαγωγές καυσίμων και σε συνδυασμό με την επίτευξη διατροφικής αυτάρκειας να καταστήσουμε την οικονομία μας ισχυρή και να μην καταρρέει στους κλυδωνισμούς που δημιουργεί ο διεθνής παράγοντας».

Τέλος, ο υφυπουργός έθεσε και ένα ηθικό ζήτημα καθώς όπως δήλωσε με την πολιτική που εφαρμόσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, «όχι μόνο καταστρέψαμε το περιβάλλον αλλά εξαντλήσαμε και τους πόρους των επόμενων γενεών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται «τσουχτερά» ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Πάνω από 300.000 οχήματα στη ψηφιακή «απόχη»

Unicredit: Τέσσερα σενάρια μιας «σιωπηλής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ

ΠΑΟΚ στο προσκήνιο, λιμάνι στο παρασκήνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider