Τι κινδύνους εγκυμονεί η λήψη άδειας προληπτικής καραντίνας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι κινδύνους εγκυμονεί η λήψη άδειας προληπτικής καραντίνας
Με την θέσπιση της άδειας αυτής  καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης, επισημαίνει ο δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Ζητήματα εργατικού δικαίου εγείρει το σχέδιο διάταξης νόμου σχετικά με την αναπλήρωση της λεγόμενης «άδεια καραντίνας 7 ή 14 ημερών» με απασχόληση επιπλέον του νόμιμου ωραρίου, δίχως να εκλαμβάνεται ως υπερωρία ή υπερεργασία.

Όπως τονίζει ο γνωστός δικηγόρος - εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, με την θέσπιση της άδειας αυτής καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται πως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τα έκτακτα μέτρα για την εργασία, προβλέπονται υπερωρίες έως τριών ωρών ημερησίως στην περίπτωση που εργαζόμενοι μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και τρεις ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας.

Με αφορμή την εν λόγω διάταξη, που πρόκειται να ρυθμίσει τη λεγόμενη «άδεια καραντίνας 7 ή 14 ημερών» στα πλαίσια του προληπτικού ιατρικού ελέγχου στους εργαζομένους, ο κ. Καρούζος επισημαίνει πως:

  • Για πρώτη φορά στη χώρα μας, προβλέπεται μια τέτοια άδεια, ομολογουμένως με καθυστέρηση στην έκτακτη συγκυρία του Covid-19. Μέχρι σήμερα, η πρακτική ήταν ο περιστασιακός χειρισμός εκ μέρους του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του θέματος. Από περιστατικά που μου αναφέρθηκαν, προέκυψε η εκ μέρους του ΕΟΔΥ χορήγηση άδειας ασθενείας. Αυτό με καθυστέρηση. Ξαφνικά, η περιστασιακή αυτή πρακτική του ΕΟΔΥ καταργείται. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. Ιταλία κλπ., όπου η άδεια αυτή χορηγείται ως άδεια ασθενείας και επιδοτείται από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στη χώρα μας υιοθετείται άλλη πρακτική.
  • Το σχέδιο της διάταξης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα τεχνικής φύσεως, αλλά και ουσιαστικού εργατικού δικαίου. Έτσι, πέραν από την τεχνική λογιστική γραφειοκρατία που θα προκύψει, ως προς το ουσιαστικό εργατικό δίκαιο, καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης.

«Ήδη ο Ν. 3986/2011, οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης. Επίσης, η οποιαδήποτε υπέρβαση του νομίμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει διατυπώσεις και αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την έγκριση σε ετήσια βάση του αριθμού υπερωριών πέραν από το όριο του νόμου.

Εν προκειμένω, με τη διάταξη δεν τίθεται κανένα απολύτως όριο στον εργοδότη, αφού αυτός μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο πέραν των 40 ωρών, 3 ώρες, με βάση τη διάταξη, αλλά και επιπλέον αυτού, υπερεργασιακά και υπερωριακά, δηλαδή για απίστευτα εξοντωτικό ωράριο.

Αμφιβάλλω δε, αν μια επιχείρηση θα μπορεί να μείνει ανοιχτή σε λειτουργία στη διάρκεια μιας ημέρας, ώστε ο εργαζόμενος να παρέχει την εργασία που οφείλει. Τέλος, είναι σίγουρο ότι θα καταστρατηγηθεί η υποχρέωση από το ευρωπαϊκό και ελληνικό εργατικό δίκαιο του 11ωρου ανάπαυσης του εργαζομένου», επισημαίνει ο κ. Καρούζος.

«Η σκόπιμη αντεργατική εμμονή της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και από το ότι σχεδιάζει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω καραντίνας μένουν στο σπίτι, όταν γυρνάνε στη δουλειά τους θα δουλεύουν τρεις ώρες παραπάνω την ημέρα απλήρωτοι. Δηλαδή, την καραντίνα θα την πληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες οι εργαζόμενοι. Θα δουλεύουν 11ωρο για να καλύψουν τις ημέρες που υποχρεωτικά ο ΕΟΔΥ τους έθεσε σε καραντίνα. Μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider