Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ έστειλε αρκετές επιστολές σε χώρες σχετικά με νέους αμοιβαίους δασμούς που τίθενται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου. Στις αναδυόμενες χώρες EMEA, τα κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ελλάδα), η Νότια Αφρική και το Καζακστάν έλαβαν επιστολές, όπως αναφέρει η UBS.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετο δασμό 10% στις χώρες που είναι ευθυγραμμισμένες με τις BRICS (αυτές περιλαμβάνουν τα ΗΑΕ και τη Νότια Αφρική), αν και το πώς και πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό είναι ασαφές. Η UBS αναφέρει πως στις 4 Ιουνίου ο δασμολογικός συντελεστής για τον χάλυβα και το αλουμίνιο αυξήθηκε στο 50% από το προηγούμενο 25%. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να αυξήσει τους δασμούς στον χαλκό στο 50% (κάτι που, ομολογουμένως, δεν είναι πραγματικά σημαντικό για τις αναδυόμενες χώρες EMEA).
Η ομάδα ανάλυσης της UBS για την αμερικανική οικονομία σημείωσε επίσης ότι «ο Πρόεδρος πρότεινε επίσης δασμό 200% για τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υπέδειξε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαπραγμάτευσης «ένα, ενάμιση χρόνο» πριν από την εφαρμογή των δασμών».
Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το που θα διαμορφωθούν οι δασμοί των ΗΠΑ, η UBS εκτιμά ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει μια ανάλυση ευαισθησίας σε μια μεταβολή 10% (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) των αμοιβαίων δασμών. Αυτό που καθορίζει την ευαισθησία είναι: α) το μείγμα εξαγωγών - δηλαδή ποιο ποσοστό των εξαγωγών εμπίπτει σε αμοιβαίους δασμούς (δηλαδή όχι σε κλαδικούς δασμούς) και β) το μέγεθος των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ από τις αντίστοιχες χώρες. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών προς τις ΗΠΑ υπό καθολικούς δασμούς είναι: α) η Τσεχία, η Πολωνία και η Τουρκία (θα επηρεαστεί περίπου το 90% των εξαγωγών) και β) η Ουγγαρία, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ (περίπου 60-75%).

Όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν πολύ μικρότερα βάρη όσον αφορά τους αμοιβαίους δασμούς. Συνολικά, οι προσομοιώσεις της UBS δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση από μια αύξηση 10% στους αμοιβαίους δασμούς θα ήταν στην Τσεχία και την Ουγγαρία (πτώση περίπου 25-30 μονάδων βάσης), ακολουθούμενη από την Πολωνία και την Ελλάδα (επίδραση περίπου 15-20 μονάδων βάσης) και στη συνέχεια από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (επίδραση περίπου 10 μονάδων βάσης), ενώ οι υπόλοιπες χώρες βλέπουν εκεί επίδραση μικρότερη από 10 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε έναν αμοιβαίο δασμολογικό συντελεστή 30% για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 30% για τη Νότια Αφρική και 25% για το Καζακστάν. Οι ανακοινωθέντες δασμοί για τη Νότια Αφρική και το Καζακστάν είναι αρκετά κοντά στους δασμολογικούς συντελεστές που επιβλήθηκαν την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», στις 2 Απριλίου (31% και 27% αντίστοιχα). Οι πρόσφατα προτεινόμενοι δασμοί συνεπάγονται ότι οι πραγματικοί δασμολογικοί συντελεστές στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν σε περίπου 30% για την τη ζώνης CE3, σε περίπου 20-23% για την Ελλάδα και τη Νότια Αφρική και σε περίπου 10% για το Καζακστάν.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι στην περίπτωση της Ουγγαρίας και του Καζακστάν, οι εκτιμήσεις τους που βασίζονται σε δεδομένα της EuroStat και της COMTRADE ενδέχεται να είναι πολύ υψηλές: για παράδειγμα, μετά την Ημέρα της Απελευθέρωσης, οι αρχές του Καζακστάν υπολόγισαν ότι λιγότερα από 100 εκατ. δολάρια εξαγωγών θα επηρεαστούν από υψηλότερους δασμούς, με το 92% των εξαγωγών να καλύπτεται από εξαιρέσεις. Οι πραγματικοί δασμολογικοί συντελεστές για τις χώρες που δεν έχουν λάβει νέους προτεινόμενους δασμούς είναι πρακτικά μηδενικοί για τη Σαουδική Αραβία, περίπου 10% για την Τουρκία και περίπου 20% για τα ΗΑΕ. Αυτό συνεπάγεται ουσιαστικά τριπλασιασμό του πραγματικού συντελεστή για την CE3 και την Ελλάδα, και διπλασιασμό του δασμολογικού συντελεστή για τη Νότια Αφρική.