«Αιμορραγούν» λιανεμπόριο και εστίαση από την έλλειψη προσωπικού – Η αγορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αιμορραγούν» λιανεμπόριο και εστίαση από την έλλειψη προσωπικού – Η αγορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Για πραγματικό εφιάλτη μιλούν παράγοντες της αγοράς αναφερόμενοι στο πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων. Τι δηλώνει ο χώρος των σούπερ μάρκετ και τι οι επιχειρηματίες της εστίασης. Γιατί η αύξηση των μισθών βοηθάει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και της εστίασης να αναζητούν εναγωνίως εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων τους.

Το εγχείρημα όμως αποδεικνύεται πολύ δύσκολο στην πράξη, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων μόνο απρόσκοπτη δεν είναι, αφού οι εργαζόμενοι που λείπουν από τους δύο κλάδους υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες και δυστυχώς το πρόβλημα μοιάζει να επιδεινώνεται διαρκώς…

Παράγοντες της αγοράς κρούουν μαζικά τον κώδωνα του κινδύνου, διατυπώνοντας «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Από τα σούπερ μάρκετ λείπουν 8.000 εργαζόμενοι

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε στις αρχές Δεκεμβρίου από το βήμα συνεδρίου ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, το μεγαλύτερο «αγκάθι» που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι η έλλειψη εργαζομένων. Αυτόματα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό πως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της οργανωμένης λιανικής για τη νέα χρονιά είναι η εύρεση προσωπικού.

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα, όπου το παράδοξο είναι ότι υπάρχει ακόμη ανεργία», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Αριστοτέλης Παντελιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Παντελιάδης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 εργαζόμενοι λείπουν σήμερα από τα σούπερ μάρκετ.

«Όταν αυξάνεις τους μισθούς, είσαι σίγουρα πιο ελκυστικός εργοδότης. Οι αυξήσεις βοηθούν αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού», σχολίασε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, αναφερόμενος στις σημαντικές αυξήσεις μισθών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και στο κατά πόσο μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος εύρεσης εργαζομένων.

«Οι αυξήσεις μισθών στον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Όμως αυτό δεν γίνεται για την εύρεση εργαζομένων, αλλά για να αντισταθμιστεί το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές και να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων», πρόσθεσε ο κ. Παντελιάδης, για να συμπληρώσει πως «οι αυξήσεις μισθών θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό της επόμενης χρονιάς άρα οι εργαζόμενοι θα έχουν πραγματική αύξηση μισθών». Αμείβονται καλά οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, συνέχισε ο κ. Παντελιάδης, εξηγώντας επίσης πως μια ακόμη απάντηση στη δυσκολία εύρεσης προσωπικού συνιστά η τάση αύξησης των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα σούπερ μάρκετ αναφέρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας. «Το 2022 έφυγαν 878 άτομα από την ΑΒ Βασιλόπουλος. Δεν μιλάμε για 878 θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Δεν βρίσκουμε προσωπικό να στελεχώσουμε τα καταστήματά μας και τις αποθήκες μας», εξηγούσε τότε ο κ. Λαβίδας, αποσαφηνίζοντας τους λόγους για τους οποίους η αλυσίδα κατέγραψε μείωση του προσωπικού της. «Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε, το 87% των εργαζομένων μας είναι ευχαριστημένοι και δεν επιθυμούν να φύγουν», τόνισε για να συμπληρώσει πως η αλυσίδα επιχειρεί να μειώσει το πρόβλημα και μέσω της μεταβολής αρκετών συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, από μερικής. Ταυτόχρονα, η ΑΒ Βασιλόπουλος προχώρησε σε ενιαία ασφαλιστική κάλυψη για το σύνολο των εργαζομένων της, οι απολαβές των οποίων κινούνται, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Από την εστίαση λείπουν 10.000 ντελιβεράδες

Σε απόγνωση βρίσκονται την ίδια ώρα και οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, μετρώντας μεγάλα κενά σε όλα τα πόστα των επιχειρήσεών τους.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον κλάδο της εστίασης τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσο ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την «έκρηξη» του τουρισμού.

Όπως δήλωνε στους δημοσιογράφους στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του δημοφιλούς pizza delivery brand l’ artigiano, Χρήστος Βιτσικάνος, το εργασιακό μοιάζει με έναν πραγματικό εφιάλτη. «Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Λείπουν μάγειρες, ακόμη και διοικητικό προσωπικό. Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως είναι να βρεις διανομείς. Έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Από τότε με την πανδημία που μπήκαν οι πλατφόρμες στη ζωή μας, έχουμε χάσει περί τους 10.000 ντελιβεράδες» υπογράμμιζε. «Βάζεις αγγελία, έρχονται 100 βιογραφικά, κλείνεις τηλεφωνικά δέκα ραντεβού και τελικά δεν έρχεται κανένας…», σχολίαζε χαρακτηριστικά ο κ. Βιτσικάνος. Αποκάλυψε δε ότι ο όμιλος έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα, αλλά και πως έχει αυξήσει κατά 20% τις αποδοχές των εργαζομένων του, δίνοντας ως μέσο μισθό το ποσό των 1.200-1.300 ευρώ μεικτά.

«Το θέμα της έλλειψης προσωπικού ειδικά στην εστίαση είναι μεγάλο», σχολίαζε τον περασμένο Οκτώβριο και η επικεφαλής εταιρικών σχέσεων του ομίλου Fourlis, Ελένη Παππά, αναφερόμενη στα καταστήματα ΙΚΕΑ που προσφέρουν προϊόντα σουηδικού φαγητού.

Ανάλογο κώδωνα κινδύνου έχουν κρούσει ήδη από τις αρχές του 2023 κι άλλοι παράγοντες της αγοράς, όπως ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ο ιδρυτής του ομίλου Καστελόριζο Αντώνης Σταύρου, καθώς και η Simona Mancinelli, Managing Director της Premier Capital Ελλάς, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald's στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμος να αποκτήσει ξανά… ζωή ο ΘΕΣγάλα

Pet City: Με επενδύσεις και εξαγορές βάζει πλώρη για επέκταση του δικτύου της – Τα επόμενα βήματα

Άνοιξαν τις πύλες τους τα Cosmos Sport στη Γλυφάδα – Τα νέα καταστήματα που έρχονται και η αλλαγή στρατηγικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider