HIG Capital: Έρχονται νέες εξαγορές σε logistics/τουρισμό – «Χτίζει» mega χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και εξωτερικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HIG Capital: Έρχονται νέες εξαγορές σε logistics/τουρισμό – «Χτίζει» mega χαρτοφυλάκιο σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ποιες κινήσεις αναμένονται από το αμερικανικό fund σε Ελλάδα και διεθνές μέτωπο στους τομείς αποθηκευτικών χώρων και hospitality. Το projects στον Ασπρόπυργο, οι στόχοι για τζίρο 650 εκατ. ευρώ, το άνοιγμα προς βορρά, οι νέες επενδύσεις στον τουρισμό και τα 10.000 δωμάτια. Η υπόθεση «Κυπριώτης».

Σχέδια επέκτασης εντός αλλά και εκτός Ελλάδας στους δύο βασικούς τομείς δράσης του, σε logistics και hospitality, έχει το μεγάλο επενδυτικό fund HIG Capital το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται μέσω της Inventio, στοχεύοντας προσεχώς σε ενεργητικό πολύ άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή παρουσίαση προς τα Μέσα Ενημέρωσης στην οποία συμμετείχαν ο κ. Μπήτρος (ιθύνουν νους του fund στην Ελλάδα) και ο κ. Δούκας (εκ μέρους του τουριστικού βραχίονα ELLA), υπάρχει ήδη mandate για επενδύσεις στο εξωτερικό ώστε να ενταχθούν υπό από την «ομπρέλα» της ELLA και άλλα ξενοδοχεία εκτός Ελλάδος. Η HIG έχει παρουσία σε Iσπανία, Ιταλία και υπάρχει συζήτηση αυτή η παρουσία να μπει κάτω από την πλατφόρμα ELLA, στο επίπεδο της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, μέσω της πλατφόρμας των logistics το γκρουπ σχεδιάζει να επεκταθεί σε εταιρείες – αγορές έως τη Γερμανία. «Κοιτάμε για αποθηκευτικούς χώρους σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σερβία», ανέφερε ο κ. Μπήτρος.

«Έχουμε προγραμματισμένες εξαγορές από το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και έπεται συνέχεια, στους ήδη υπάρχοντες τομείς. Το αν θα μπούμε και σε νέους κλάδους θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Σίγουρα μας ενδιαφέρουν οι υφιστάμενοι τομείς, για νέους απαιτείται περισσότερος χρόνος», σημείωσε ο κ. Μπήτρος.

Χωρίς «ταβάνι» οι επενδύσεις

Όπως ειπώθηκε στη χτεσινή παρουσίαση, η «H.I.G. Capital Advisors LLC», ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,350 δισ., και συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές αυτής, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ., με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο κ. Μπήτρος σημείωσε ότι «βλέπει» ευκαιρίες στην προσεχή 2ετία στον τομέα επενδύσεων ενώ το fund θα συνεχίσει να αγοράζει δίχως να έχει βάλει συγκεκριμένο… «ταβάνι» για το νούμερο που θα φτάσει η αξία του ενεργητικού.

Τζίρος 420 εκατ. ευρώ, στόχευση σε 650 εκατ. στην 5ετία

Όπως ο ίδιος ανέφερε, στην παρούσα φάση τα περισσότερα από 1,35 δισ. ευρώ κεφαλαίων έχει επενδύσει ως διαχειρίστρια κεφαλαίων η HIG στην Ελλάδα, απασχολώντας 4.500 εργαζόμενους, ενώ από το 2018 δημιούργησε δύο μεγάλες πλατφόρμες σε logistics και φιλοξενία όπου θα συνεχίσει να επενδύει εντός κι εκτός Ελλάδος με ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση για περαιτέρω μεγέθυνση. Ο συνολικός τζίρος των δράσεων της HIG στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. από τα logistics και τα 70 εκατ. από τον τομέα «φιλοξενίας». Ωστόσο η δυναμική των ξενοδοχείων θα είναι μεγαλύτερη με δεδομένες τις νέες επενδύσεις για αναβαθμίσεις. Στόχος είναι μέσα στην προσεχή 5ετία να ανέλθει στα επίπεδα των 600 -650 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος επικέντρωσης είναι τα logistics ευρύτερα, όπου ο όμιλος «χτίζει» όλες τις υπηρεσίες ακόμη και το courier και το last mile εντός Ελλάδος. Το fund σκοπεύει να επεκτείνει αυτές τις υπηρεσίες προς το Βορρά, σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών των logistics.

Το project 250 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο

Όσον αφορά τον Ασπρόπυργο, η διοίκηση του γκρουπ θεωρεί ότι έχει χαρακτηριστικά που θα επιταχύνουν την ενοποίηση του σχήματος, συνδυάζοντας τρία μέσα μεταφοράς (πλοίο, φορτηγό και τρένο). Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 250 εκατ. ευρώ (μαζί με τον προβλήματα μήκους 180 μέτρων και βάθους 10,8 μέτρων). Προσεχώς θα «τρέξουν» περαιτέρω οι αδειοδοτήσεις, υπάρχει όμως ακόμα δρόμος για να ολοκληρωθούν αλλά πρόκειται για επένδυση που θα δώσει «αξία» στον όμιλο.

Ακίνητα: Προχωρά το mega logistics center ύψους 245 εκατ. ευρώ της HIG στον Ασπρόπυργο

Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους ομίλους που αποτελούν global players για την μίσθωση χώρων, με την εταιρεία να εξετάζει τις επιλογές. «Θέλουμε να είμαστε το κέντρο εισόδου διεθνών distributors προς την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Μπήτρος. Όπως σημειώθηκε, η Χαλυβουργία είναι στη φάση της τελικής εξυγίανσης, η μόχλευση της HIG δεν ξεπερνά το 70% και γι’ αυτό δεν επηρεάζουν τα επιτόκια που έχουν ανέβει. «Είμαστε συντηρητικοί στη μόχλευση για να λέμε ότι μπορούμε να ανταπεξέρθουμε σε περιπτώσεις αβεβαιοτήτων. Θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός έχει έρθει για να μείνει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι μεγάλες επενδύσεις σε logistics

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε εταιρείες logistics, αναφέρθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί η εξαγοράς της Βεϊνόγλου (με τζίρος άνω των 150 εκατ. ευρώ), με το γκρουπ να έχει υπό την «ομπρέλα» του 6 εταιρείες με συνολικό τζίρο 320 -350 εκατ. ευρώ, που απασχολούν πάνω από 2.500 υπαλλήλους, με παρουσία σε 7 -8 χώρες. «Τη συγχώνευση όλων των εταιρειών (Βεϊνόγλου, Group Unit, Contrade, Μακιός, Ολυμπιάς Κανδύλης κ.α.) την έχουμε μεταφέρει γιατί πρέπει πρώτα να οργανώσουμε τις εταιρείες. Τώρα υπάρχει συνεργασία μεταξύ αυτών των εταιρειών.

Οι εταιρείες ήδη συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους, είμαστε σε μία διαδικασία μεγέθυνσης των εταιρειών και η προοπτική μας είναι να τους ανοίξουμε τους ορίζοντες εκτός Ελλάδος. Θέλουμε να κάνουμε εξαγορές αλλά κοιτάμε κυρίως σε συμπληρωματικές δράσεις», σημείωσε ο κ. Μπήτρος. Ο οποίος συμπλήρωσε ότι στο εξωτερικό γίνονται σε 6 μήνες οι εξαγορές, ενώ απαιτούνται στην Ελλάδα τουλάχιστον 15 μήνες γιατί οι εξαγορές στη χώρα είναι πολύ δύσκολες να τις δομήσει κανείς. «Στα logistics κοιτάμε να συμπληρώσουμε το χαρτοφυλάκιο- μικρά διαμαντάκια- που μπορεί να δίνουν προστιθέμενη αξία στο συνολικό χαρτοφυλάκιο», σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ

Η HIG έχει χαρτοφυλάκιο 400.000 τ.μ. στα logistics και επιχείρησε να αποτιμήσει την αξάι του για να προχωρήσει σε sale & Leaseback. «Το αν θα πουλήσουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, δε θα έχουμε πάντως κατάληξη εντός του έτους», πρόσθεσε ο κ. Μπήτρος που συμπλήρωσε: «θεωρούμε ότι θα λειτουργούμε συμπληρωματικά με το λιμάνι του Πειραιά στο κομμάτι των logistics». Όσον αφορά τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις, πέραν των 250 εκατ. ευρώ που αφορούν στη Χαλυβουργία, επιπλέον 200 εκατ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που προορίζονται για επενδύσεις αναβαθμίσεων, τεχνολογίας κ.α..

Μεγάλα σχέδια στον τομέα του τουρισμού – Νέες εξαγορές ενόψει

Στον τομέα φιλοξενίας, η HIG εξετάζει assets που αν είναι εντός προδιαγραφών της, να έχουν αεροδρόμιο, πάνω από 200 δωμάτια (ακόμη και νέες αναπτύξεις), εστιάζοντας προς κτίρια μεγαλύτερης ηλικίας με rebranding. «Στα πλαίσιο αυτά εξετάζουμε πιθανές μελλοντικές εξαγορές», σημείωσε ο κ. Μπήτρος. Το fund ελέγχει 9 ξενοδοχεία σήμερα χωρίς αυτά της Κυπριώτης, ενώ προσβλέπει σε τρείς ακόμη εξαγορές προσεχώς στην Κρήτη, αλλά και σε 2 ακόμα assets στην υπόλοιπη Ελλάδα (το ένα στην ηπειρωτική και ένα σε νησί).

HIG Capital: Τουριστικό «χτύπημα» στην Κρήτη – Ξενοδοχειακή επένδυση 60 εκατ. ευρώ, έρχεται νέα εξαγορά

Τα τρία εξ αυτών θα έχουν αξία εξαγοράς 100 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για ανακαίνιση. Στόχος είναι 6.000 πόρτες στην Ελλάδα και συνολικά στη Μεσόγειο 10.000 πόρτες. «Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στις 3.500 πόρτες», ανέφερε ο ίδιος.

Αναφορικά με την φετινή σεζόν, οι άνθρωποι του ομίλου δηλώνουν ευχαριστημένοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι το θέμα είναι ότι η Ευρώπη δεν πάει πολύ καλά, υπάρχει ύφεση σε Γερμανία και πιθανότατα Γαλλία. Κατά τους ίδιους, η φετινή χρονιά θα είναι σχετικά καλή. Ο βασικός κινητήριος μοχλός είναι το εισόδημα των ξένων για τον εισερχόμενο τουρισμό, επομένως αν μειώνεται το εισόδημα ή αν η ψυχολογία τους έχει υποφέρει, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Όσον αφορά για το 2024, αναμένουν να δούνε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση δίχως να προχωρούν σε εκτιμήσεις.

Η υπόθεση Κυπριώτης

Αναφορικά με το δικαστικό και επιχειρηματικό σήριαλ της Κυπριώτης, ο κ. Μπήτρος σημείωσε ότι η πλευρά της HIG έχει αγοράσει το 45% από την αδερφή του Κυπριώτη και ακολουθεί τις νόμιμες διαδικασίες. «Τρέχουν καμιά 10αριά πάσης φύσεως δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με τον Κυπριώτη και αναμένεται να υπάρξει απόφαση έως τα τέλη του έτους ως προς την αίτηση εξυγίανσης», δήλωσε ο κ. Μπήτρος, που συμπλήρωσε ότι «δεν μας έβαλαν οι τράπεζες να κάνουμε βρώμικη δουλειά, έχουμε τα δάνεια, έχουμε και το 45% (έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση αν και για τον κ. Κυπριώτη θεωρείται ότι δεν έχει γίνει), δεν πιστεύω ότι θα τελειώσει σύντομα η δικαστική διαμάχη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HIG Capital: Ενδιαφέρον για ΟΛΘ εφόσον πουλάει ο Σαββίδης - Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ.

HIG Capital: Τουριστικό «χτύπημα» στην Κρήτη – Ξενοδοχειακή επένδυση 60 εκατ. ευρώ, έρχεται νέα εξαγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider