Αλ. Πατέλης στο Bloomberg: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλ. Πατέλης στο Bloomberg: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις
Η Ελλάδα πιθανότατα θα ξεπεράσει την τρέχουσα πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 πιθανότατα θα ξεπεράσει την τρέχουσα πρόβλεψη της κυβέρνησης χάρη στην καλύτερη της αναμενόμενης απόδοση του τουρισμού, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι πάντα λίγο συντηρητική στην πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο «πιστεύουμε ότι τελικά θα υπερβεί την επίσημη πρόβλεψή μας για το 2022».

Χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό - Στοχευμένα τα όποια μέτρα

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Πατέλης είπε πως διανύουμε μία τουριστική χρονιά-ρεκόρ και πως σε ορισμένες περιοχές ο τουρισμός ξεπερνά τα επίπεδα του 2019.

Ξεχωριστά ανέφερε πως ο στόχος της Ελλάδας για το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 είναι περίπου 2% του ΑΕΠ «και θα εμμείνουμε σε αυτό». Σημείωσε, μάλιστα, πως τα φορολογικά έσοδα είναι για την ώρα πολύ καλύτερα από αυτά που αναμένονταν.

Τόνισε εξάλλου πως «είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας» και πως τυχόν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι μετρημένα, στοχευμένα και αναλογικά παραπέμποντας στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα εμμένει επίσης στον στόχο της να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023, σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, ο οποίος στα ισχυρά «χαρτιά» της Ελλάδας εντάσσει την πολιτική σταθερότητα.

«Πολεμήσαμε τον λαϊκισμό και έχουμε μια μονοκομματική κυβέρνηση με πλειοψηφία και πιστεύουμε έτσι θα μείνουν τα πράγματά και μετά τις εκλογές του επόμενου έτους», είπε.

«Διπλής κατεύθυνσης» οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα

Για τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα και την ενίσχυση τους μίλησε νωρίτερα ο Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Σε ερώτημα για το εάν η Ελλάδα θέλει περισσότερες επενδύσεις από την Κίνα, ο κ. Πατέλης απάντησε πως η κυβέρνηση θέλει ενίσχυση των διμερών επενδύσεων με την ασιατική χώρα.

«Συνολικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, ως μερίδιο του ΑΕΠ, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ηπειρωτική Κίνα έχουν αυξηθεί πάνω από 4 φορές» δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, εστιάζοντας στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τη συμμετοχή των Κινέζων στα προγράμματα της «χρυσής βίζας», με τον κ. Πατέλη να προσθέτει πως υπάρχει συνεργασία Ελλάδας - Κίνας σε πολλούς τομείς κάνοντας και ειδική μνεία στις πολιτιστικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες.

Αναφερόμενος στην άποψη Ευρωπαίων ηγετών, όπως του Εμανουέλ Μακρόν, για το ότι οι επενδύσεις από την Κίνα δεν είναι τόσο ευπρόσδεκτες στην ΕΕ όσο ήταν στο παρελθόν, ο κ. Πατέλης είπε πως η Ελλάδα είμαι μια μικρή χώρα με χάσμα επενδύσεων. «Υπήρξαν αποεπενδύσεις στα χρόνια της κρίσης, έτσι καλωσορίζουμε τις απευθείας ξένες επενδύσεις, που βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Είμαστε γενικά μια «ανοιχτή» χώρα, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμευόμαστε από τις κοινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αλλά πιστεύω πως η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να έχουν ισχυρές σχέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Πατέλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider