Πατέλης: «Διπλής κατεύθυνσης» οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατέλης: «Διπλής κατεύθυνσης» οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα
Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ηπειρωτική Κίνα έχουν αυξηθεί πάνω από 4 φορές, ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα και την ενίσχυση τους μίλησε ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξη του στο CNBC.

Σε ερώτημα για το εάν η Ελλάδα θέλει περισσότερες επενδύσεις από την Κίνα, ο κ. Πατέλης απάντησε πως η κυβέρνηση θέλει ενίσχυση των διμερών επενδύσεων με την ασιατική χώρα.

«Συνολικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, ως μερίδιο του ΑΕΠ, ενώ οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ηπειρωτική Κίνα έχουν αυξηθεί πάνω από 4 φορές» δήλωσε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, εστιάζοντας στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, τη συμμετοχή των Κινέζων στα προγράμματα της «χρυσής βίζας», με τον κ. Πατέλη να προσθέτει πως υπάρχει συνεργασία Ελλάδας - Κίνας σε πολλούς τομείς κάνοντας και ειδική μνεία στις πολιτιστικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες.

Αναφερόμενος στην άποψη Ευρωπαίων ηγετών, όπως του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για το ότι οι επενδύσεις από την Κίνα δεν είναι τόσο ευπρόσδεκτες στην ΕΕ όσο ήταν στο παρελθόν, ο κ. Πατέλης είπε πως η Ελλάδα είμαι μια μικρή χώρα με χάσμα επενδύσεων. «Υπήρξαν αποεπενδύσεις στα χρόνια της κρίσης, έτσι καλωσορίζουμε τις απευθείας ξένες επενδύσεις, που βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Είμαστε γενικά μια "ανοιχτή" χώρα, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμευόμαστε από τις κοινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αλλά πιστεύω πως η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν να έχουν ισχυρές σχέσεις» συμπλήρωσε ο κ. Πατέλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλ. Πατέλης στο Bloomberg: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider