Πόρισμα Κομισιόν για ελληνικό χρέος: Καλύτερη η μακροχρόνια βιωσιμότητα – Στήριξη από το ασφαλιστικό

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Πόρισμα Κομισιόν για ελληνικό χρέος: Καλύτερη η μακροχρόνια βιωσιμότητα – Στήριξη από το ασφαλιστικό
Τι αναφέρει η νέα έκθεση Fiscal Sustainability Report. Ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού και βραχυπρόθεσμα, παρά τους υψηλούς κινδύνους που προκαλεί η συγκυρία. Βασικό σενάριο με πρωτογενή πλεονάσματα 1,9% του ΑΕΠ. Στις αγορές πάλι η Ελλάδα για 7ετές.

Καλά νέα, με δεδομένο πως το ελληνικό χρέος είναι το υψηλότερο ως αναλογία του ΑΕΠ ανά την ΕΕ, κομίζει το ετήσιο πόρισμα της Κομισιόν για το δημόσιο χρέος. Η νέα έκθεση Fiscal Sustainability Report καταγράφει ως «μέτριους» τους μακροπρόθεσμους κινδύνους βιωσιμότητας της Ελλάδας, κατατάσσοντάς τους στη «μεσαία» ομάδα κρατών, όταν 9 χώρες (ανάμεσα στις οποίες και το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία) χαρακτηρίζονται ως «υψηλού ρίσκου».

Το ασφαλιστικό σύστημα ανάγεται ως ένα από τα στοιχεία που βελτιώνει τη θέση της Ελλάδας μακροπρόθεσμα και ο σχετικός δείκτης (S2) μέτρησης της βιωσιμότητας του χρέους στο μέλλον (που γίνεται προσμετρώντας και τις εν λόγω δαπάνες). Και τούτο καθώς η Ελλάδα εκτιμάται πως θα είναι το κράτος με την πιο μεγάλη μείωση δαπάνης, που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού ανά την ΕΕ (κατά 3,7% του ΑΕΠ έως το 2070 και μία από τις 8 χώρες που καταγράφουν μείωση δαπάνης ως αναλογία του ΑΕΠ).

Η Ελλάδα παραμένει ένα κράτος υψηλού ρίσκου σε μεσοπρόθεσμο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Με την επισήμανση όμως πως υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για μία σειρά από παράγοντες που αναλύονται σε ειδικό κεφάλαιο.

Η έκθεση Fiscal Sustainability Report που δημοσιοποιήθηκε χθες, την ίδια ημέρα που προαναγγέλθηκε η νέα έξοδος της χώρας στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου -μία κίνηση γίνεται στον απόηχο της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από την Standard & Poor's αλλά και των θετικών εξελίξεων από το μέτωπο του ελλείμματος που έκλεισε τελικά το 2021 σε πολύ πιο χαμηλά από τα αναμενόμενα επίπεδα- έχει και μία άλλη σημασία. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται και πάλι, μετά από πολλά χρόνια, στην ετήσια αυτή έκθεση που παρακολουθεί όλα τα κράτη της ΕΕ, αφού από την είσοδό της στα «μνημόνια», η ανάλυση βιωσιμότητας γινόταν ξεχωριστά. Η Επιτροπή αναφέρει ειδικά για το θέμα αυτό πως θεωρείται σημαντικό ότι «σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα που περιλαμβάνονται στην έκθεση βασίζονται στην ίδια οριζόντια προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε για άλλες χώρες».

Βεβαίως, στην ανάλυση Fiscal Sustainability Report (που παίρνει μήνες να ολοκληρωθεί) γίνεται σαφές πως έχει φτιαχτεί με δεδομένα 2021. Δηλαδή περιλαμβάνει τους τριγμούς της πανδημίας, αλλά όχι τη νέα κρίση. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλέον «αυξάνει τους κινδύνους γύρω από τις οικονομικές προοπτικές» αναφέρει, εξηγώντας πως η ανάκαμψη πλέον εξαρτάται όχι μόνο από την COVID-19 αλλά «κυρίως από τη γεωπολιτική κατάσταση» και περιγράφεται η υψηλή αβεβαιότητα και οι οικονομικοί κίνδυνοι που δεν έχουν προσμετρηθεί.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα

Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αναφέρεται πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι υψηλοί (σ.σ. στην ίδια κατηγορία είναι και η Κύπρος). «Συνολικά, εντοπίζονται βραχυπρόθεσμες ευπάθειες στην Ελλάδα», ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν σημαντικές βραχυπρόθεσμα. Στα αρνητικά περιλαμβάνεται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και η αρνητική καθαρή διεθνής επενδυτική θέση. «Ωστόσο, οι συνθήκες κρατικής χρηματοδότησης αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές, υποστηριζόμενες κυρίως από τις παρεμβάσεις του Ευρωσυστήματος, ενώ μεγάλο μέρος του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας», επισημαίνεται. «Οι αντιλήψεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τον δημόσιο κίνδυνο βελτιώνονται, αλλά παραμένουν ακριβώς κάτω από την επενδυτική βαθμίδα», αναφέρεται.

Οι μεσοπρόθεσμοι επίσης οι κίνδυνοι χαρακτηρίζονται υψηλοί (σ.σ. συνολικά σε αυτή την κατηγορία είναι 10 κράτη μαζί με το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία). Βασικό κριτήριο για την Ελλάδα είναι το δημόσιο χρέος, που προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά, παραμένοντας ωστόσο «σχετικά υψηλό στο 155% του ΑΕΠ το 2032 στο βασικό σενάριο».

Μεσαίοι χαρακτηρίζονται οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι. Υψηλού κινδύνου είναι σε αυτή την κατηγορία τα εξής κράτη: Βέλγιο, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Ιταλία. Στη «μεσαία» κατηγορία με την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Κροατία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Πρωτογενές 1,9% του ΑΕΠ

Ενδιαφέρον έχουν και οι προβλέψεις του «βασικού» σεναρίου. Εκτιμάται μέσο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ μεταξύ των ετών 2024 και 2032. Μία τιμή που «φαίνεται εύλογη», κατά την άποψη της Επιτροπής. Για το άμεσο μέλλον, πάντως, υπολογίζει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ως εκτίμηση για το 2021 παραμένει το 7,3% του ΑΕΠ (σ.σ. η πρόβλεψη θα αλλάξει σε 5% του ΑΕΠ με βάση τα νέα, καλύτερα, στοιχεία) και για το 2022 υπολογίζει πρωτογενές έλλειμμα 1,4% του ΑΕΠ. Για το 2023 εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,3% του ΑΕΠ, για το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ, για το 2025 στο 2,8%, για το 2026 στο 2,7% και εν συνεχεία πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% με 1,6% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως θα καταφέρει λόγω ισχυρής ανάπτυξης αλλά και με τη βοήθεια του πληθωρισμού (που αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ) τη μείωση του χρέους κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2026 (σ.σ. στο υπό κατάθεση Πρόγραμμα Σταθερότητας), τη στιγμή που στην εν λόγω έκθεση η πρόβλεψη είναι στο 179,9% του ΑΕΠ στο βασικό σενάριο για το ίδιο έτος. Επίσης, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα για το 2022 (σ.σ. λόγω της νέας κρίσης και της ανάγκης για μέτρα στήριξης) στο 2% του ΑΕΠ. Η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους περιλαμβάνει και εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το χρέος θα έχει βραδύτερη ή ταχύτερη μείωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Μελόνι: Η ενεργειακή κρίση είναι ευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί

23:45

Πόρους 4,9 δισ. ευρώ για την κατάρτιση, έχει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Εργασίας

23:32

Ρουμανία: Έφοδος των αρχών στα γραφεία σερβικής θυγατρικής της Gazprom

23:21

ΗΠΑ για συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

23:10

Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

22:57

Μπακογιάννης: «Η αντιπολίτευση να καταδικάσει τους προπηλακισμούς και τη βία στο Λόφο του Στρέφη»

22:42

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει μεγάλες επενδύσεις

22:30

Twitter: Επίσημα το νέο αίτημα του Μασκ για την εξαγορά των 44 δισ. δολαρίων

22:20

NATO: Στα χέρια του Στόλτενμπεργκ η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

22:13

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τις ανακοινώσεις του OPEC+ για μείωση της παραγωγής

21:58

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

21:54

Λευκός Οίκος: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

21:50

Κομισιόν: Εξετάζεται ένα «ευέλικτο» πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου

21:42

Γεωργιάδης-Παπαθανάσης για ΣΥΡΙΖΑ: Εμμονή στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα

21:32

WSJ: Ελλάδα και Κύπρος εγείρουν επιφυλάξεις για το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

21:28

Λιζ Τρας: Εξετάζουμε μακροπρόθεσμες ενεργειακές συμφωνίες με άλλες χώρες

21:17

Ταμβακάκης (EOS Capital): Το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι η έλλειψη κεφαλαίων – Μεγάλη η προοπτική των private equity funds

21:02

Γκουτέρες: «Κλιμάκωση» η εκτόξευση πυραύλου από Β. Κορέα

20:56

Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός - Ρεκόρ από τα τέλη Ιουνίου για το ασήμι

20:51

Υπόθεση Novartis: Ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο Α. Λοβέρδος στο Ειδικό Δικαστήριο - Ξεκίνησε η Εύη Χριστοφιλοπούλου

20:40

Μετά την Meta, και η Amazon «παγώνει» τις προσλήψεις προσωπικού λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας

20:37

Μπρετόν: Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς

20:33

ΙΑΕΑ: «Κανένας κίνδυνος» για την ασφάλεια του πυρηνικoύ σταθμού της Ζαπορίζια από την εκδίωξη του διευθυντή του

20:28

Η Apple πληρώνει 85 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Αριζόνα για απάτη

20:13

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι το ζητούμενο στο απώτερο μέλλον

20:06

Ουκρανία: Σημαντική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την επαρχία της Χερσώνας

20:05

Τουρισμός: Με καλούς οιωνούς μπαίνει ο Οκτώβριος

20:04

Reuters: Η Γερμανία προς επιπλέον ενισχύσεις σε επιχειρήσεις για τις εισαγωγές φυσικού αερίου

19:53

Βρετανός ΥΠΕΞ: Η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα μείνει χωρίς απάντηση

19:52

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει επιπλέον 625 εκατ. δολαρία για στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία