Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγαίνει στις αγορές η Ελλάδα με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου
Έξι τράπεζες πήραν mandate για την επανέκδοση του τίτλου, με ωρίμαση 22 Απριλίου 2027 και κουπόνι 2%. Η σχετική συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

Έξοδο στις αγορές με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου πραγματοποιεί η Ελλάδα. Η κίνηση γίνεται στον απόηχο της αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από την Standard & Poor's την προηγούμενη Παρασκευή, που έφερε την Ελλάδα ένα «σκαλί» πριν την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και των θετικών εξελίξεων από το μέτωπο του ελλείμματος, το οποίο το 2021 έκλεισε τελικά σε πολύ πιο χαμηλά από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan πήραν mandate για την επανέκδοση του ομολόγου. Πρόκειται για τίτλο λήξης 22 Απριλίου 2027, με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%. «Η σχετική συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το 2022 όπως είχε διαμορφωθεί στην αρχή του έτους αφορούσε στην έκδοση τίτλων αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο στα τέλη του προηγούμενου Ιανουαρίου από το οποίο άντλησε 3 δισ. ευρώ. Τότε το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,84%.

Η κίνηση θεωρείται σημαντική για την τόνωση των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου με δεδομένο πως πλέον οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται ανοδικά.

Η διεθνής κατάσταση τόσο στο μέτωπο των επιτοκίων, τόσο και στις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της ΕΕ καθιστούν τις επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ εξαιρετικά προσεκτικές. Αλλά, το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να διαθέτει το πλεονέκτημα του «μαξιλαριού» των 40 δισ. ευρώ διαθεσίμων, κάτι που του δίδει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Αναμφίβολα οι επόμενες κινήσεις θα οριστικοποιηθούν μετά την σύνοδο της ΕΚΤ που θα λάβει χώρα τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider