Σταϊκούρας: Ξεκινάει άμεσα η αρωγή για τους πυρόπληκτους - Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έως το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Ξεκινάει άμεσα η αρωγή για τους πυρόπληκτους - Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έως το 2023
Ενίσχυση από 5.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ για τις κατοικίες των πληγέντων. Στεγαστική Συνδρομή για τα λοιπά κτίσματα και τα επιχειρηματικά ακίνητα. Δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πύλης για την κατάθεση αιτήσεων από τους πολίτες.

Την εξειδίκευση των μέτρων προς τους πυρόπληκτους για την αποζημίωση και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αρμόδιος ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως για τα μέτρα δρομολογείται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, η εκταμίευση του οποίου θα γίνεται κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Συγκεκριμένα:

Για τις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα δοθούν 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

  • Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Διαδικασία χορήγησης

Όπως αναφέρθηκε, θα ανοίξει πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα, θα γίνεται η καταγραφή των ζημιών από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και θα προσδιοριστεί το τελικό ποσό της ζημίας, κατόπιν υποβολής φακέλου του πληττόμενου.

Το επιπλέον ποσό για Στεγαστική Συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα.

Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης

1. Επιστρεπτέα προκαταβολή:

• Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

2. ΕΝΦΙΑ:

• Τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023.

3. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης

4. Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και διενέργειας πράξεων
αναγκαστικής εκτέλεσης.

5. Επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκατάσταση των Υποδομών.

Επιπλέον παρεμβάσεις στήριξης σε Δήμους της Εύβοιας

Τα μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους πληττόμενους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.

- Επιπλέον, ειδικά για το 2021, το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται σε αυτούς τους δύο Δήμους, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.

- Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε αυτούς τους Δήμους μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι και για διάστημα 3 μηνών.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη δεξιά στήλη «σχετικά αρχεία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολοταχώς για είσοδο στην «πράσινη» αγορά κρατικών ομολόγων η Ελλάδα

Μητσοτάκης: Μέχρι 150.000 ευρώ για ανακατασκευή σπιτιού, 70% αποζημίωση στις επιχειρήσεις

Τα μέτρα για να αποκατασταθεί ο φυσικός πλούτος και να ενισχυθεί η πολιτική προστασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider