Λιγότεροι από τους μισούς οφειλέτες ζητούν αναστολή δόσεων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιγότεροι από τους μισούς οφειλέτες ζητούν αναστολή δόσεων
Το ποσοστό αυτό «κυμαίνεται εντός των προσδοκιών των τραπεζών» και αφορά συνολικά ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.

Το 40% των επιλέξιμων δανειοληπτών έχουν ζητήσει αναστολή δόσεων για τα δάνειά τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αποκαλύπτουν στο insider.gr ανώτατες τραπεζικές πηγές.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές το ποσοστό αυτό «κυμαίνεται εντός των προσδοκιών των τραπεζών» και αφορά συνολικά ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση.

Θυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες για «πάγωμα» των δόσεων σε καταναλωτικά/στεγαστικά δάνεια, καθώς και σε επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να δώσουν μια «ανάσα» στους οφειλέτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας. Αναλόγως της εξέλιξής της, θα επανεξεταστεί η ανάγκη για αναστολή των δόσεων και είναι πιθανή η επέκταση του μέτρου.

«Ανάσα» και στις τράπεζες

Η αναστολή αυτή, όμως, δίνει «ανάσα» και στις τράπεζες, αφού ουσιαστικά μεταθέτει για αργότερα το «κοκκίνισμα» των δανείων –το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει 7-10 δισ. ευρώ οφειλών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις.

Στελέχη της αγοράς προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος στο ενεργητικό των τραπεζών θα γίνει αισθητός το τέταρτο τρίμηνο του έτους –το οποίο σημαίνει ότι θα δει το φως της δημοσιότητας το πρώτο τρίμηνο του 2021, μαζί με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων.

Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ έχει λάβει γενναιόδωρα μέτρα προκειμένου να παρέχει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης που θα απορροφήσει τους κραδασμούς όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπου η «κληρονομιά» των NPEs διαμορφώνεται σήμερα στα 70 δισ. ευρώ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προτείνει τη σύσταση bad bank που θα σηκώσει το βάρος από τις πλάτες των τραπεζών χωρίς να προσκρούσει στους κανονισμούς της DG Comp περί κρατικών ενισχύσεων. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η πρόταση της ΤτΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς εντός του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider