Τα drones ή αλλιώς οι ιπτάμενες μη επανδρωμένες συσκευές αποτελούν την νέα τάση της ψυχαγωγίας για μεγάλα παιδιά και ενήλικες. Τα μικρά αυτά ελικοπτεράκια που συνήθως κουβαλάνε κάμερες κατακτούν καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο, γεμίζοντας και τα ράφια των ελληνικών καταστημάτων.

Όμως, τα drones είναι κάτι παραπάνω από τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια. Έχουν μεγάλες δυνατότητες και η χρήση τους στο εξωτερικό συνοδεύεται από αυστηρού κανόνες και περιορισμούς. Στην Ελλάδα το σχετικό θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας από τις Αρχές. Ωστόσο, υπάρχουν, κάποιοι βασικοί κανόνες που όλοι οι επίδοξοι χομπίστες θα πρέπει να γνωρίζουν.

Εμείς, πήγαμε στα Public και αφού είδαμε τα μοντέλα drones που διαθέτουν, ρωτήσαμε τους ειδικούς για το τι θα πρέπει να γνωρίζουμε και σας μεταφέρουμε τα βασικά σημεία που θα πρέπει να ξέρει ο καθένας πριν πετάξει το δικό του drone:

Διαβάστε τις οδηγίες

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως πολλές φορές όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο gadget ξεχνάμε να διαβάσουμε το βιβλιαράκι οδηγιών. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του drone, τις δυνατότητες του και τους απαραίτητους ελέγχους που θα πρέπει να κάνετε πριν από κάθε πτήση.  

Εξοικειωθείτε με την πτήση

Κατά τη διάρκεια της πτήσης θα πρέπει να κρατάτε συγκεκριμένες αποστάσεις τόσο από ανθρώπους όσο και από άλλα αντικείμενα. Για αυτό καλό θα ήταν οι πρώτες σας πτήσεις να γίνονται σε σχετικά ερημικές και ανοικτές τοποθεσίες προτού πετάξετε το drone σας σε μέρη με κόσμο και κτήρια που μπορεί να σας δυσκολέψουνε.

Προσέξτε την τοποθεσία

Αποφύγετε να πετάτε το drone σας πάνω ή μέσα σε απαγορευμένες περιοχές (στρατόπεδα, κυβερνητικές εγκαταστάσεις κ.α.). Επίσης δεν πρέπει να πετάτε σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από κάποιο αεροδρόμιο.

Ελέγξτε τον καιρό

Είναι σημαντικό να πετάτε το drone μόνο με καλές καιρικές συνθήκες, όταν ο ουρανός είναι καθαρός και δεν φυσάει έντονος αέρας, ο οποίος μπορεί να παρασύρει το  . Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να πετάτε όταν βρέχει, αφού το drone δεν είναι αδιάβροχο.

Το drone και τα μάτια σας

Δεν θα πρέπει να χάνετε το drone από το οπτικό σας πεδίο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το ύψος του να ξεπερνά τα 120 μέτρα. Επίσης μην φορτώνετε αντικείμενα στο drone σας που δεν προβλέπονται από τις οδηγίες, ή ξεπερνούν το βάρος που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής.

Διασκεδάστε με ασφάλεια

Είτε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το drone σας για να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο από ψηλά, η για να κάνετε θεαματικές φιγούρες στον αέρα, το σημαντικό είναι να προσέχετε πάντα την ασφάλεια, τόσο τη δική σας όσο και των γύρων σας. Έχετε υπόψη σας πως τα drones ειδικά αν πετούν χαμηλά τραβάνε την προσοχή και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ατυχήματα για το αυτό διασκεδάστε… υπεύθυνα και καλές πτήσεις!

Εμείς βρήκαμε στα Public δύο τελευταίας τεχνολογίας drones που μας έκαναν να αισθανθούμε πάλι παιδιά! Ξεκινάμε με το…υπερόπλο τηλεκατευθυνόμενο που λέγεται DJI Phantom 4, το οποίο έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στο χώρο με κάμερα 12.4MP και πολλές επιλογές για τηνπλοήγηση και τη λήψη. Με συστήματα υποβοήθησης ώστε η μόνη σου έγνοια να είναι οι τέλειες λήψεις!

Πηγαίνοντας σε μια εναλλακτική πρόταση στα Parrot Drones, σου προτείνουμε το Parrot Bebop 2 σε κόκκινο χρώμα, το οποίο μπορεί να ταξιδέψει για 25 λεπτά στον αέρα και να καταγράψει με τον πιο εύκολο τρόπο τις αγαπημένες σου σκηνές από ύψος. Το συγκεκριμένο μοντέλο διατίθεται ακόμη και σελευκό χρώμα. Κατάκτησε τους ουρανούς με τον αεροδυναμικό του σχεδιασμό και χειρίσου το με ευκολία είτε έχεις ξαναπετάξει drone, είτε κάνεις το… παρθενικό σου ταξίδι!