Πού «σκοντάφτει» η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού «σκοντάφτει» η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία
Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ όμως με την Ιταλία σκοντάφτει στο ζήτημα της «κόκκινης γαρίδας».

Η περιοδεία του Νίκου Δένδια στον Αραβικό κόσμο ολοκληρώθηκε χθες με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία. Η αναβολή της επίσκεψής του πάντως στη Ρώμη, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο, οφείλεται στην επίσπευση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μια συζήτηση που ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και κολλάει σε έναν περίεργο λόγο.

Στις 30 Δεκεμβρίου στη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων για συνέχιση της διαδικασίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες έχουν συμφωνία οριοθέτησης από την δεκαετία του ’70 και συγκεκριμένα από το 1977. Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ όμως με την Ιταλία σκοντάφτει στο ζήτημα της «κόκκινης γαρίδας».

Η αντίδραση προέρχεται από το ιταλικό υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας που υποστηρίζει ότι οι Ιταλοί ψαράδες έχουν, για δεκαετίες τώρα, παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και φτάνουν μέχρι τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων, που σχετίζονται με το ψάρεμα της «κόκκινης γαρίδας» στο Ιόνιο Πέλαγος. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Ιταλοί επεμβαίνουν και στην οριοθέτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, υποστηρίζοντας ότι και σε εκείνη την περιοχή οι Ιταλοί έχουν παραδοσιακά αλιευτικά δικαιώματα.

Τι είναι η «κόκκινη γαρίδα»

Ο πληθυσμός της κόκκινης γαρίδας, μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ζωές. Μόνο στον Αμβρακικό κόλπο, αρκετοί εκ των Ελλήνων ψαράδων ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία της κόκκινης γαρίδας. Οι «μεταναστευτικές ροές» της κόκκινης γαρίδας ταξιδεύουν από την Αδριατική θάλασσα στο Ιόνιο Πέλαγος, γεννούν και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα στον Αμβρακικό κόλπο, συνεχίζοντας το ταξίδι βόρεια και νότια της Κρήτης. Μια επίτευξη συμφωνίας πάντως με την Ιταλία θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την Ελλάδα καθώς θα είναι η πρώτη που υπογράφει η χώρα μας με μια γειτονική της, αφού η χάραξη θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, παρά το ότι είχε συνομολογηθεί, σκόνταψε στην ακύρωσή της από το Συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Επίσπευση και με την Αίγυπτο

Η Αθήνα επιδιώκει να συνομολογήσει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, αφού αυτό θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής των Τουρκικών σχεδιασμών στη Μεσόγειο. Μετά τις επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας στο Κάιρο, χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, αφού καταδίκασε την εν λόγω συμφωνία λέγοντας ότι δεν παράγει τα οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που να παρεμποδίζουν την καθ’ οποιονδήποτε τρόπο υλοποίηση των προνοιών μιας παράνομης συμφωνίας. Συμφωνήθηκε επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου να συντονίσουν τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider