
Ορκωμοσία και υπουργικό το πρωί με την κυβέρνηση να τελεί υπό καθεστώς πανικού μετά τις αποκαλύψεις που έφερε η δικογραφία της ευρωπαίας Εισαγγελέως στο πολιτικό σκηνικό. Πλεύρης στο Μεταναστευτικής, Θεοχάρης στο ΥΠΕΞ, Δερμεντζόπουλος στο Ψηφιακής και Ανδριανός στο Αγροτικής, εισήλθαν σε χρόνο-εξπρές στο κυβερνητικό σχήμα, μετά τις παραιτήσεις αντίστοιχα των Βορίδη, Χατζηβασιλείου, Μπουκώρου και Σταμενίτη.
Η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο για την αποκάλυψη των κυκλωμάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ο πολιτικός κρότος δεν άφησε περιθώρια για σκέψεις και συσκέψεις. Οι αποφάσεις για την αλλαγή των υπουργών ελήφθησαν σχεδόν από τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα η ταχύτητα της αντίδρασης, και κυρίως, το μακρύ ζεστό ελληνικό καλοκαίρι να κάνει τη δουλειά του για τα υπόλοιπα. Μέχρι στιγμής εκτός κάδρου βρίσκονται οι υφυπουργοί Μάξιμος Σενετάκης και Χρήστος Κέλλας, ενώ από πλευράς αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) εκτοξεύονται βέλη και κατά του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Γ. Κεφαλογιάννη.
Δεν γίνεται
Ο διάλογος που φαίνεται να εμπλέκει τον Γ. Τρουλλινό δ/ντή του πολιτικού γραφείου του κ. Κεφαλογιάννη είναι ο εξής:
«Κυριάκος Μ: Πρέπει στην Κρήτη το δείγμα (των ελέγχων )να ξεκινήσει από εκεί .
Γιάννης Τ: Πρέπει να εμφανίσουμε καμμιά ευλογιά , να βρούμε , να βρούμε .
Κυριάκος Μ: Τι θα κάνουμε με εκείνον τον έλεγχο των 150 γιατί δεν μπορώ να το τραβήξω άλλο .
Γιάννης Τ: Με τα Ζωνιανά λες;
Γιάννης Τ: Ναι, ναί
Κυριάκος Μ: Εσύ θα μου πεις απλώς έχει το νου σου , ότι επειδή έχει κοινοποιηθεί και στην Ευρωπαϊκή εισαγγελία πρέπει να το κάνω.
Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμυθάκι εκεί πέρα , δε γίνεται , δε γίνεται , δε γίνεται».
Στο Ρέθυμνο είχαν δηλωθεί περί τα 4,5 εκατομμύρια κατσίκια, ενώ ο νομός έχει μόλις 88.000 κατοίκους και φυσικά δεν είναι όλοι κτηνοτρόφοι. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της δικογραφίας φέρεται αναζητείται λύση στο πρόβλημα εύρεσης του αριθμού των ζώων που δηλώθηκαν.
Ελευθέριος Ζ. (αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ): Πρέπει κάτι να κάνετε διότι δεν υπάρχουν αρκετά ζώα στα Ζωνιανά.
Γρύλλος Π. (εκπρόσωπος των τοπικών παραγωγών): Να ελεγχθούν 20 άτομα που έχουν πρόβατα στα Ζωνιανά να τελειώνει η υπόθεση.
Μποτιλιάρισμα

Κι ενώ ο έλεγχος στα Ζωνιανά έχει αρχίσει, ένας υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ με αρχικά Κ.Α. ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι υπήρχε «μποτιλιάρισμα στην Εθνική Οδό» καθώς πήγαιναν ζώα από τον Άγιο Νικόλαο και άλλες περιοχές στα Ζωνιανά για να υπάρχει επαρκής αριθμός ζώων για τους ελεγκτές.
Οι βουλευτές της Κρήτης
Καθώς το κύκλωμα φέρεται να έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δράση στην Κρήτη, ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις των βουλευτών που έχει κάθε κόμμα στο νησί.
Υπενθυμίζεται ότι:
-Στο Ρέθυμνο εκλέγονται δύο βουλευτές: Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ και ο Μανόλης Χνάρης του ΠΑΣΟΚ.
-Στα Χανιά, η Ντόρα Μπακογιάννη, Σέβη Βολουδάκη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, αλλά και ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ,
-Στο Ηράκλειο, οι κ.κ. Λ. Αυγενάκης, Μ. Σενετάκης και Κ. Κεφαλογιάννης από ΝΔ, Ελ. Βατσινά και Φρ. Παρασύρης από το ΠΑΣΟΚ, Χ. Μαμουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Μ. Γαυγιωτάκης.
-Και στο Λασίθι Γ. Πλακιωτάκης ΝΔ και Κ. Σπυριδάκη ΠΑΣΟΚ.
Πρώτος
Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι την Παρασκευή το πρωί, σειρά έξω από την αίθουσα 168 στην οποία βρίσκεται η δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε ένας βουλευτής από τα Γιάννενα. Ο Γιάννης Τσίμαρης,

βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, ήταν ο απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου Ανδρουλάκη, για να ρίξει μια γρήγορη πρώτη ματιά σε ονόματα. Ούτε ο Χνάρης, ούτε η Βατσινά, ούτε ο Παρασύρης, αλλά ούτε και η Μιλένα. Το ΠΑΣΟΚ έκτοτε εξετάζει τη δικογραφία, και θα οδηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, σε κατάθεση πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για όσους υπουργούς αναφέρονται. Μια αγωνία μην τυχόν αποσταλεί και άλλη δικογραφία, υπάρχει πάντως.
Μέσω ΑΣΕΠ
Η Μιλένα πάντως, εξήρε τον ρόλο του πρώην Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Β. Σημανδράκου, ο οποίος έχει καταθέσει ότι δεχόταν αφόρητες πιέσεις από τον τότε υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για να πληρώσει ο Οργανισμός 6.000 ύποπτα και ελεγχόμενα ΑΦΜ. Στην ίδια κατάθεση λέει ότι η πίεση ήταν διπλή: Και από το εσωτερικό του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από τον ίδιον τον κ. Αυγενάκη. Στα μέσα του Νοεμβρίου του 2023, η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ παραιτήθηκε.
Έχει ευθύνη
Ωστόσο μια άλλη πτυχή της υπόθεσης έδωσε η πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δήμητρα Χαλκιά (realfm) η οποία αφού μίλησε εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια για το τι γίνονταν στο εσωτερικό του Οργανισμού κι έφτασε στον κ. Σημανδράκο, κατέληξε με βεβαιότητα ότι «έχει ποινική ευθύνη».
Σκανδαλίζει
Η διαφθορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το πάρτι καθ' όλη τη διάρκεια ζωής της παρούσης κυβέρνησης, αφήνει βαθιές πληγές καταρχήν εντός της ίδιας της ΝΔ και μερίδας σκληρού πυρήνα ψηφοφόρων της. Των αγροτών.
«Το σκάνδαλο αυτό, σκανδαλίζει και τις χιλιάδες των έντιμων αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι ακούνε για ένα πάρτι εκατομμυρίων, στο οποίο κάποιοι ήταν μέτοχοι, κάποιοι “έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι” και δικαίως θα πρέπει να ελεγχθούν και να τιμωρηθούν. Και σκανδαλίζει έτι περαιτέρω εμάς, εδώ, στη Θεσσαλία, διότι έχουμε ακόμη αγρότες και κτηνοτρόφους, ανθρώπους που επλήγησαν από τον Daniel και δεν έχουν λάβει ακόμη αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή, δεν έχει αποζημιωθεί το φυτικό τους κεφάλαιο, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη χιλιάδες στρέμματα που υπέστησαν ζημιά από τα φερτά υλικά και 2 χρόνια τώρα δεν έχουν παραγωγή. Εύλογα, λοιπόν, σκανδαλίζονται ακόμη περισσότερο οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι».
Αυτά σημείωσε στη Γιορτή του Σταριού

στα Φάρσαλα, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, έχοντας επίγνωση «ότι λέγοντάς τα αυτά γίνομαι δυσάρεστος σε κάποιους στην εκτελεστική εξουσία. Ορισμένοι εκ των υπουργών είναι και φίλοι μου, αλλά φιλτάτη είναι η αλήθεια!».
Αγανακτισμένοι
Η φιλτάτη αλήθεια, όπως μου τη μετέφερε και ο φίλος μου ο Ντάλτον απ’ τον κάμπο

είναι πως κτηνοτρόφοι και αγρότες δεν έπεσαν απ’ τα σύννεφα καθώς είναι εθισμένοι και οι ίδιοι στις επιδοτήσεις και τις πρακτικές γύρω από αυτές. Αρκετοί όμως είναι αγανακτισμένοι επειδή δεν πήραν φράγκο!
Κι αυτό θα το ζήσουν όλοι οι βουλευτές επαρχίας της ΝΔ όταν επιστρέψουν στα χωριά τους τον Αύγουστο. Η Βουλή προβλέπεται να κλείσει μόνο εκείνες τις ημέρες.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.