Στα χαρακώματα κυβέρνηση και Θεσμοί για μέτρα και χρέος

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χαρακώματα κυβέρνηση και Θεσμοί για μέτρα και χρέος

Στα χαρακώματα με τους δανειστές βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση. Όπως αρχίζει να γίνεται πλέον αντιληπτό, η κόντρα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ για το θέμα του ελληνικού χρέους αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς όλα δείχνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ενός νέου αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση.

Η πολεμική που εξαπέλυσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δημιούργησε την αίσθηση ενός deja vu των όσων δραματικών είχαν προηγηθεί της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού. Τόσο τότε όσο και στην τρέχουσα διαπραγμάτευση οι Γερμανοί, παρά τα όψιμα κολακευτικά λόγια του Wolfgang Schaeuble προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζουν να τηρούν την ίδια σκληρή στάση η οποία δεν προμηνύει την έγκαιρη - πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα - ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της ενδεχομένως για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής έχει επιλέξει τη «δαιμονοποίηση» του ΔΝΤ για τα όποια δεινά της διαπραγμάτευσης και τα εμπόδια που ορθώνονται στην ολοκλήρωση της.

Στο ΔΝΤ αποδίδεται εμμονή για την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι. Βέβαια η Κυβέρνηση παραβιάζει ανοικτές θύρες καθώς ο ίδιος ο Poul Thomsen στο περίφημο άρθρο του πριν από περίπου ένα μήνα, είχε ανεβάσει το λογαριασμό των πρόσθετων μέτρων για την επόμενη διετία στα 9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο την ίδια εμμονή επιδεικνύει το ΔΝΤ και στο ζήτημα του χρέους, η οποία λειτουργεί επωφελεία της χώρας μας. Μέχρι και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew ξεκαθάρισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδος είναι η ρύθμιση του χρέους. Η αρνητική απάντηση ήρθε μία ημέρα αργότερα από τη Γερμανία, απ’ όπου ο Wolfgang Schaeuble άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να ανοίξει πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από τους Θεσμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis ο οποίος αποσυνέδεσε τη διαπραγμάτευση από το προσφυγικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει το πικρόν ποτήριον των μέτρων.

Τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Dombrovskis παραμένουν ανοικτά και για τους Ευρωπαίους και όχι μόνο για το «ιδεοληπτικό ΔΝΤ». Ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα να κάνει βήματα στο μέτωπο των συντάξεων, του φόρου εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να λάβει νέα χρήματα. Στην ανάγκη για έγκαιρη αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση φαίνεται, να συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση. Και τούτο διότι μέχρι να κλείσει ο Μάρτιος, ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων καθώς και των υποχρεώσεων μας προς το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider