Εκταμιεύθηκε το πακέτο «δόσεων» του ESM - 644,42 εκατ. στα κρατικά ταμεία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκταμιεύθηκε το πακέτο «δόσεων» του ESM - 644,42 εκατ. στα κρατικά ταμεία

Το τέταρτο πακέτο «δόσεων» που συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία αποδέσμευσε ο ESM, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της 8ης αξιολόγησης της χώρας τον προηγούμενο μήνα. Το πακέτο φτάνει στα 644,42 εκατομμύρια ευρώ.

O ESM σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η μεταφορά των χρημάτων έγινε στον ειδικό λογαριασμό της χώρας, εξηγώντας ότι αποτελεί εισόδημα που προκύπτει από κέρδη ομολόγων (SMP/ANFA). Είναι μία από τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους οι οποίες συνδέονται με την επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα από το 2018.

Τα χρήματα θα ενισχύσουν εμμέσως τα ταμειακά διαθέσιμα. Αφού μειώνεται ισόποσα η δαπάνη αποπληρωμής χρέους.

Σημειώνεται ότι επιπλέον των χρημάτων αυτών, η Ελλάδα δικαιούται και τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου κάτι που προσφέρει πρόσθετη εξοικονόμηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το πακέτο των κερδών ομολόγων μπορεί να αποδεσμεύεται κάθε 6 μήνες με βάση τη συμφωνία του 2018. Με βάση την αρχική συμφωνία η ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει να διαρκέσει έως τα μέσα του 2022.

Η Ελλάδα με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τότε συμφωνηθεί εμφανίζει υστέρηση κατά 1 δόση. Και τούτο λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν τα πρώτα χρόνια της ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη διατηρείται το δικαίωμα οι παρεμβάσεις αυτές να αλλάξουν χρήση. Για να δρομολογηθούν εγκεκριμένες επενδύσεις.

Ωστόσο, η εν λόγω επιλογή λόγω της πανδημίας και των ταμειακών αναγκών που αυτή δημιούργησε, αλλά και λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και των επενδύσεων που αυτό περιέχει και βρίσκονται σε στάδιο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προς το παρόν έχει επιλεγεί να μη χρησιμοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου ήταν στα 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας, ενώ αναμένεται να κλείσουν το 2020 σε επίπεδα κοντά στα 30 - 32 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider