«Μαύρες» οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία – Πού θα φτάσει η ύφεση

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρες» οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία – Πού θα φτάσει η ύφεση
Στη δύσκολη διεθνή συγκυρία η Ελλάδα τρέχει το δικό της «μαραθώνιο» για να αποφύγει τα χειρότερα η οικονομία. Τι προβλέπουν κυβέρνηση, Morgan Stanley, Scope Ratings, Citigroup και Goldman Sachs για την πορεία της ύφεσης.

Ολοένα και πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, στη σκιά της πρωτοφανούς θύελλας που έχει σηκώσει στο πέρασμά του η πανδημία του κορονοϊού.

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει σε ολόκληρο τον πλανήτη ο κορονοϊός μετατρέπεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε οικονομική κρίση, απειλώντας να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μοιάζουν να «πέφτουν» η μια μετά την άλλη μπροστά στον φόβο της πανδημίας, ενώ η Ελλάδα τρέχει το δικό της «μαραθώνιο» για να αποφύγει τα χειρότερα.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2,8% της ελληνικής οικονομίας το 2020 – όπως αποτυπώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό – ανήκουν ήδη στο παρελθόν, με την Αθήνα να δίνει μάχη για να περισώσει ό,τι μπορεί από την πρωτοφανή καταιγίδα.

«Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα μέτρα, η ύφεση της Ελλάδας θα είναι της τάξης του 3%- 4%», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η οικονομία μπορεί να ανακάμψει σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να καλύψει ένα μέρος της ύφεσης». Πριν από 10 μέρες περίπου ο κ. Σταϊκούρας μιλούσε για ύφεση 3%. Τώρα, ανεβάζει τον πήχη έως το 4%, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε προ ημερών για ύφεση έως και 5%.

Οι προβλέψεις διεθνών οίκων, αναλυτών και παραγόντων της αγοράς για την Ελλάδα είναι ακόμη πιο δυσμενείς, με τα νούμερα που αποκαλύπτονται να προκαλούν τρόμο, αλλά και να στέλνουν βαθιά στο «τούνελ» της ύφεσης την ελληνική οικονομία.

Ύφεση 5,3% προβλέπει η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley, σε πρόσφατη έκθεσή της, προχώρησε σε ραγδαία καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας τις «μαύρες» προβλέψεις της για την πορεία του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το βάρος των πρωτοφανών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η κρίση του κορονοϊού διεθνώς.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley προβλέπει ύφεση 5,3% για την Ελλάδα το 2020, αλλά και ραγδαία επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021, με ρυθμό 6,3%.

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει μηδενικό πληθωρισμό για τη χώρα μας το 2020, δημοσιονομικό έλλειμμα -1,3% και δημόσιο χρέος στο 189,3% του ΑΕΠ για εφέτος.

Ύφεση έως 7% «βλέπει» η Scope Ratings

Ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ του κορονοϊού είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings.

Ο οίκος αναθεώρησε καθοδικά - και ταχύτατα - τις προβλέψεις του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 7%, από 1% προηγουμένως, για το 2020.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι προβλέψεις για ύφεση που… προκαλούν ίλιγγο, οφείλονται στην υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον κλάδο του τουρισμού που δέχεται γερό «σφυροκόπημα» από την πανδημία του Covid-19, αλλά και από το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης που εμφανίζει η οικονομία.

Πιο συγκρατημένη… για την ώρα η Citigroup

Λιγότερο δυσοίωνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι οι εκτιμήσεις της Citigroup. H αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ύφεση 1,4% για εφέτος ή 4,2% σε σύγκριση με τον ελληνικό – αρχικό – στόχο για ανάπτυξη 2,8%. Συγκεκριμένα προσδιορίζει το εύρος της συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ στα 8 δισ. ευρώ.

Για το 2021 ο οίκος προβλέπει επιστροφή της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με ρυθμό 1,5%.

Ωστόσο, καθώς οι προβλέψεις της Citigroup διατυπώθηκαν πριν από 10 μέρες περίπου, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως οι αναλυτές της θα επανέλθουν με πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα, καθώς τα δεδομένα τρέχουν… με χίλια και όλα ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη στην εποχή του κορονοϊού.

Πρόβλεψη που καθηλώνει από τη Goldman Sachs

Τον πραγματικό τρόμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον προκαλεί η Goldman Sachs.

Η αμερικανική τράπεζα βλέπει ύφεση έως και 9% (!) το 2020. Η σχετική πρόβλεψη ξεδιπλώθηκε από στέλεχος της Goldman Sachs, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της διοίκησης της Alpha Bank με τους αναλυτές για τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας, στα τέλη Μαρτίου.

«Προβλέπουμε μία μείωση του ελληνικού ΑΕΠ της τάξης του 9% φέτος, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπετε και από αυτή που υποδεικνύουν τα stress tests», φέρεται να δήλωσε το στέλεχος της Goldman Sachs.

Πού θα κάτσει η «μπίλια»

Οι εκτιμήσεις για το «αύριο» της ελληνικής οικονομίας δίνουν και παίρνουν. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Το σίγουρο είναι ότι τα νούμερα αυτά θα ανατραπούν και οι νεότερες προβλέψεις θα κάνουν λόγο για ακόμη βαθύτερη ύφεση, όσο ο καιρός θα περνάει και θα «ποσοτικοποιούνται» οι ακριβείς επιπτώσεις της κρίσης. Το πού θα κάτσει η «μπίλια» της ύφεσης (και της ζημιάς) θα φανεί προσεχώς…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider