Κοροναϊός: Μισθός 500 ευρώ σε εργαζόμενους και ένεση ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοροναϊός: Μισθός 500 ευρώ σε εργαζόμενους και ένεση ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για δύο μήνες σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω του κοροναϊού, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη μισθοδοσίας των εργαζομένων τους.

Μισθό ύψους 500 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους που κλείνουν οι επιχειρήσεις λόγω κοροναϊού και έκτακτη ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ σε πληττόμενες επιχειρήσεις προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύεται αύριο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαθέσει κονδύλι ειδικού σκοπού, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για δύο μήνες σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω του κοροναϊού, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη μισθοδοσίας των εργαζομένων τους.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια, καθώς και επιχειρήσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, εφόσον αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του, ούτε να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις προβλέπεται τρίμηνη απαλλαγή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων που πρέπει να πληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Άδεια στους εργαζόμενους γονείς

Στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα προβλέπεται και η χορήγηση «άδειας ειδικού σκοπού» μετ' αποδοχών, σε έναν από τους δύο εργαζόμενους γονείς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την περίοδο που είναι κλειστά τα σχολεία.

Η εν λόγω άδεια θα αφορά τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ’ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία και θα μπορεί να λαμβάνεται έως τις 10 Απριλίου.

Χρήση της μπορεί να κάνει μόνο ένας από τους δύο εργαζόμενους γονείς, ενώ αν εργάζεται μόνο ο ένας γονιός και ο άλλος είναι άνεργος, τότε δεν χορηγείται. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο ένας γονιός νοσηλεύεται, πάσχει από κοροναϊό, ή είναι άτομο με αναπηρία.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το κόστος της «άδειας ειδικού σκοπού» στο Δημόσιο θα καλύπτει το κράτος, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτεται τριμερώς, από το κράτος (κατά το ένα τρίτο), τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ο οποίος θα συνεισφέρει με ημέρες από την ετήσια άδειά του.

Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος επιλέξει να λείψει για 4 ημέρες, οι 3 θα καλυφθούν από την εταιρεία του και η μία θα «χρεωθεί» στην κανονική άδειά του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider