Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες ο απολογισμός στο Παρίσι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες ο απολογισμός στο Παρίσι

Στο τέλος της, επτά ώρες μετά την έναρξή της, έφτασε η γιγαντιαία επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο προάστιο Παρισιού, Σεν Ντενί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την περιοχή γύρω από διαμέρισμα όπου είχαν ταμπουρωθεί ύποπτοι, εν μέσω καταιγισμού πυρών και εκρήξεων.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης, μία γυναίκα καμικάζι η οποία ανατινάχτηκε κι ένας άντρας έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. Ταυτόχρονα η αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις.

Στόχος της επιχείρησης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί και οδήγησε στο διαμέρισμα, όπως αναμεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, φαίνεται να ήταν ο Abdelhamid Abaaoud, ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι που θεωρούσαν ότι βρίσκεται στη Συρία. Βέβαια σαφές παραμένει ακόμα το αν ο ύποπτος των επιθέσεων της 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι βρισκόταν στο σημείο.

Όπως αναμεταδίδει η Le Monde, δεν αποκλείεται να υπάρχει και έβδομος ύποπτος ο οποίος παραμένει ταμπουρωμένος στο διαμέρισμα και ενδεχομένως να είναι ο δεύτερος άντρας που θεωρείται νεκρός.

Ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της πως μία γυναίκα καμικάζι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ανατινάζοντας τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί.

Πηγές αναφέρουν πως από τις πέντε συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, οι τρεις ήταν άνδρες οι οποίοι βρίσκονταν στο διαμέρισμα ενώ τα άλλα δύο άτομα -ένας άνδρας και μία γυναίκα- ήταν σε κοντινό σημείο. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία της ταυτότητάς των συλληφθέντων δεν έχουν διασταυρωθεί. Επιπλέον, ανεπιβεβαίωτες αναφορές του BMFTV, κάνουν λόγο για άλλες δύο συλλήψεις.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας δεν γίνεται λόγος για τραυματίες περίοικους, ενώ διευκρινίζεται πως κατά την ανταλλαγή πυρών πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων έχουν τραυματιστεί ελαφρά και ένας σκύλος της αστυνομίας (ένας επτάχρονος βελγικός ποιμενικός) σκοτώθηκε.

Ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, ο πρωθυπουργός Manuel Valls, ο υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve βρίσκονται από το πρωί στο προεδρικό μέγαρο ενώ αργότερα έφτασε και ο υπουργός Άμυνας , Jean Yve Le Drian.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, χωρίς να επιβεβαιώνουν την πληροφορία τα γαλλικά μέσα, ο «πυρήνας» των υπόπτων στο διαμέρισμα φέρεται να σχεδίαζε επικείμενη επίθεση στην περιοχή της Ντεφάνς.

Να σημειωθεί πως από την έναρξη της επιχείρησης, η τοπική αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους ολόκληρης της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι γύρω δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από περιπολικά, ασθενοφόρα και ισχυρές δυνάμεις αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider