ΕΕ: Κοντά σε ενεργειακό deal μετά την υπέρβαση της γαλλογερμανικής διαφωνίας για την πυρηνική ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Κοντά σε ενεργειακό deal μετά την υπέρβαση της γαλλογερμανικής διαφωνίας για την πυρηνική ενέργεια
«Είναι ένας συμβιβασμός που θέτει μια ισορροπία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τον τηρήσουμε», δήλωσε η Agnes Pannier-Runacher, υπουργός της Γαλλίας για την ενεργειακή μετάβαση. «Επιτρέπει στα κράτη μέλη ένα περιθώριο ελιγμών και ανάληψης δράσης με βάση το δικό τους ενεργειακό μείγμα».

Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναδιαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης αφού η Γερμανία και η Γαλλία ξεπέρασαν ένα αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρηνικής ενέργειας που εμπόδιζε την πρόοδο για μήνες.

Η συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν τώρα να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική της μορφή, ενισχύοντας την πιθανότητα να εφαρμοστεί πριν από τις περιφερειακές εκλογές τον Ιούνιο, και ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους. Όλες οι χώρες υποστήριξαν τη συμφωνία εκτός από την Ουγγαρία.

Η συμφωνία υπογράφηκε αφού η Γερμανία υποστήριξε έναν συμβιβασμό που επιτρέπει στη Γαλλία να παρέχει επιδοτήσεις για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων της, αλλά με περιορισμούς για να αποτραπεί ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη βιομηχανία της. Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας έσπευσε να επισημάνει ότι η συμφωνία της Τρίτης θα πρέπει να διατηρηθεί και στις επόμενες διαπραγματεύσεις με το κοινοβούλιο.

«Είναι ένας συμβιβασμός που θέτει μια ισορροπία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τον τηρήσουμε», δήλωσε η Agnes Pannier-Runacher, υπουργός της Γαλλίας για την ενεργειακή μετάβαση. «Επιτρέπει στα κράτη μέλη ένα περιθώριο ελιγμών και ανάληψης δράσης με βάση το δικό τους ενεργειακό μείγμα».

Η συμφωνία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποδυνάμωση του ρόλου του φυσικού αερίου στον καθορισμό των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που συντάραξαν την ΕΕ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι χώρες βλέπουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην κλιματική μετάβαση.

Ο συμβιβασμός, που ήταν ισπανικής έμπνευσης, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, επανέφερε στους κανόνες της αγοράς ενέργειας την κρατική υποστήριξη για υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η κίνηση που έφερε και την Γερμανία εντός του πλάνου, σημαίνει ότι τυχόν επιδοτήσεις που παρέχονται από τη γαλλική κυβέρνηση στην κρατική Electricite de France θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εσόδων από την ενέργεια, έτσι ώστε οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε άλλα κράτη μέλη να μην είναι μικρότερες.

Η Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, είπε ότι η Κομισιόν θα εφαρμόζει επίσης «αυστηρό» έλεγχο κρατικών ενισχύσεων σε οποιεσδήποτε επιδοτήσεις παρέχονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα πράξη στην κόντρα Γαλλίας & Γερμανίας για τους δημοσιονομικούς κανόνες - Επόμενο ραντεβού τον Νοέμβριο

«Γκάζι» στην επέκταση του δικτύου τους πατάνε τα σούπερ μάρκετ - Πού ανοίγουν νέα καταστήματα

Ρεύμα: Άλμα 32% σήμερα στη χονδρική – Ακριβότερος από τον Σεπτέμβριο ο μήνας που διανύουμε

gazzetta
gazzetta reader insider insider