Ισραήλ: Αντιμέτωπο με την «τέλεια καταιγίδα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Αντιμέτωπο με την «τέλεια καταιγίδα»
Ο πρωθυπουργός Νετανιαχου ανέβαλε προσωρινά την δικαστική μεταρρύθμιση, όμως όλα τα συστατικά που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την κοινωνική συνοχή βρίσκονται στη θέση τους και περιμένουν...

Ένας πόντος για τους διαδηλωτές... Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθυστέρησε, για τουλάχιστον ένα μήνα, το σχέδιό του να αφαιρέσει εξουσίες από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η κίνηση ήρθε ύστερα από συμφωνία που επετεύχθη με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, (και κυβερνητικό εταίρο του Νετανιάχου), ο οποίος τάσσεται σθεναρά υπέρ της δικαστικής μεταρρύθμισης, την ώρα που οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης κλιμακώνονται. Η χώρα παρέλυσε από γενική απεργία, που διέκοψε ακόμα και τις απογειώσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σημαντικά όταν ο Νετανιάχου απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ για την κριτική του στη δικαστική μεταρρύθμιση. Όπως αναφέρει σε ανάλυση του το think tank του Atlantic Council, τα διακυβεύματα για το Ισραήλ είναι πολλά...

Η ατζέντα του Νετανιάχου εξαρτάται από έναν συμβιβασμό σε αυτό το σχέδιο

Η απόλυση του Γκάλαντ από τον Νετανιάχου ήταν ένα σημείο καμπής. Αυθόρμητα, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Πολλά μέλη του συνασπισμού του ίδιου του Νετανιάχου τρομοκρατήθηκαν αρκετά από την αυθόρμητη λαϊκή οργή -περισσότερο από τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων- και τον κάλεσαν να αναστείλει τη νομοθεσία. Κηρύχθηκε γενική απεργία και η χώρα έκλεισε καθώς περίμεναν τον Νετανιάχου να ανακοινώσει την αναστολή.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τώρα ένα δίλημμα. Είναι σαφές ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να προχωρήσει. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να επιστρέψει σε αυτή σε λίγες εβδομάδες και να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια αποδυναμωμένη, πιο συναινετική εκδοχή της δικαστικής μεταρρύθμισης. Όμως, ορισμένα μέλη της κυβέρνησής του, και κάποια από την πολιτική βάση του, νιώθουν τώρα εγκαταλελειμμένα και μπορεί να διαμαρτυρηθούν για μια τέτοια απόφαση.

Όταν ο Νετανιάχου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην επέκταση των σχέσεων με τα αραβικά κράτη, στην αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το Ιράν και στην παροχή ανακούφισης στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Για τρεις μήνες, η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτα για αυτά τα ζητήματα, καθώς η χώρα έχει βυθιστεί σε ένα χάος γύρω από αυτό το θέμα της δικαστικής μεταρρύθμισης. Η ακραία κίνηση του Νετανιάχου και των εταίρων του συνασπισμού από τους οποίους εξαρτάται πλήρως, οδήγησε σε αυτήν την κρίση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε με συνέπεια ότι η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ βασιζόταν πάντα στις κοινές αξίες και θεσμούς των δύο δημοκρατιών. Είχε δίκιο που ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει την αναθεώρηση της δικαστική νομοθεσίας που απειλεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την οικονομία του Ισραήλ και να αναζητήσει μια συμβιβαστική εκδοχή. Αυτή η διαδικασία, αν και καθυστερημένη, μπορεί να ξεκινήσει τώρα. Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η οικονομία του Ισραήλ εξαρτώνται από αυτό.

Εάν δεν το κάνει, το Ισραήλ θα συνεχίσει να αποσπάται από την αντιμετώπιση των σημαντικών απειλών που αντιμετωπίζει από το Ιράν και τους «πληρεξούσιους» του και να απεμπολήσει τις πραγματικές του ευκαιρίες για να επεκτείνει τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη. Και αν οι εταίροι του Νετανιάχου στον συνασπισμό δεν τον αφήσουν να εγκαταλείψει την ατζέντα που έφερε το Ισραήλ σε αυτό το σημείο, η πιθανότητα σημαντικής εμφύλιας διαμάχης αυξάνεται δραματικά.

Αυτός είναι ένας αγώνας για το μέλλον του Ισραήλ ως δημοκρατικού κράτους

Η μεταρρύθμιση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στο Ισραήλ, αν και προβληματική ως προς το περιεχόμενό της, αποτελεί σύμπτωμα του ευρύτερου υποκείμενου ζητήματος. Σε ένα πιο βασικό και θεμελιώδες επίπεδο, οι διαμαρτυρίες, που οδηγούνται από την οργή και τον φόβο που νιώθουν πολλοί Ισραηλινοί για το νομοσχέδιο, αντανακλούν μια αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ταυτότητα του Ισραήλ. Για τους περισσότερους Ισραηλινούς, η χώρα είναι ένα εβραϊκό, δημοκρατικό κράτος. Ο αγώνας για να διασφαλίσει την επιβίωσή του ως εβραϊκό κράτος -το μόνο στον κόσμο, που γεννήθηκε από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος- είναι ο πρωταρχικός μοχλός της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής του πολιτικής, είτε απέναντι στους Παλαιστίνιους είτε στο Ιράν, είτε όταν πολεμά τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Παραμερίζοντας τις πολλές επικρίσεις για το πώς το Ισραήλ προστατεύει την εθνική του ασφάλεια, κατά την άποψη της Ιερουσαλήμ, η ενίσχυση και η διασφάλιση της επιβίωσης του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο, ήταν η προτεραιότητα των νομοθετών σε όλο το ισραηλινό πολιτικό φάσμα σε όλη την ιστορία της χώρας.

Το επίκεντρο ήταν πάντα η επιβίωση του εβραϊκού κράτους, επειδή το άλλο θεμελιώδες βασικό δόγμα του Ισραήλ, το να είναι ένα δημοκρατικό κράτος, δεν θεωρήθηκε ποτέ από πολλούς Ισραηλινούς ότι τίθεται σε κίνδυνο - ή τουλάχιστον όχι με τόσο άμεσο και θεμελιώδη τρόπο όσο θα υπόκειται με τη δικαστική μεταρρύθμιση. Οι Ισραηλινοί, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, γενικά δεν ψηφίζουν για οικονομικά ή δικαστικά ζητήματα. Οι Ισραηλινοί ψηφίζουν για την εθνική ασφάλεια. Είναι η κυρίαρχη αντίληψη που δίνει ουσιαστική εικόνα για την κατανόηση των προειδοποιήσεων σχετικά με τον πραγματικό κίνδυνο που θέτει η δικαστική μεταρρύθμιση για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Για τους περισσότερους Ισραηλινούς, η στρατιωτική τους θητεία (και στη συνέχεια η θητεία στις εφεδρείες), θεωρείται γενικά ως η πιο σημαντική ευθύνη που έχουν στη ζωή τους. Το να αρνούνται οι Ισραηλινοί να εμφανιστούν για τη στρατιωτική τους θητεία δεν αντανακλά μόνο την ένταση των διαδηλώσεων- πηγαίνει στην ίδια την ουσία του τι σημαίνει να είσαι Ισραηλινός.

Η παύση στη συνέχιση της νομοθεσίας της μεταρρύθμισης, έχει νόημα ως ευκαιρία να δοθεί χρόνος στους Ισραηλινούς να ηρεμήσουν, εφόσον οδηγεί επίσης σε γνήσια διαπραγμάτευση για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. Αυτό είναι ασαφές δεδομένου του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου και ακόμη και των εσωτερικών απόψεων του κόμματος του (του Λικούντ) για το θέμα. Εάν η παύση καταλήξει να είναι απλώς ένας τακτικός ελιγμός, τότε οι Ισραηλινοί θα επιστρέψουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι - και θα κατεβάσουν ρολά στην οικονομία. Δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή, καθώς εκατομμύρια πολιτών αγωνίζονται για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ στον πυρήνα του δεν είναι απλώς ένα εβραϊκό κράτος, αλλά ένα δημοκρατικό.

Δεν είναι μόνο η μεταρρύθμιση στο στόχαστρο, είναι και ο Νετανιάχου

Οι διαδηλωτές που διαδηλώνουν στους δρόμους του Τελ Αβίβ εδώ και αρκετές εβδομάδες, φωνάζοντας «δημοκρατία», απαιτώντας τον τερματισμό της κυβέρνησης Νετανιάχου. Χιλιάδες Ισραηλινοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε αυτό που θεωρείται η μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία του Ισραήλ. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι διεφθαρμένη, ρατσιστική και αυταρχική- και δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Οι διαδηλωτές θεωρούν την δικαστική μεταρρύθμιση ως επίθεση από μια αυταρχική κυβέρνηση, που σκοπεύει να καταστρέψει τον λαό της και εξισώνει την κατάσταση με την προσπάθεια του αραβικού κόσμου κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973 να διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Ο γνωστός ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο οποίος έχει γίνει ηγετική φυσιογνωμία στις διαδηλώσεις, ταύτισε τον Νετανιάχου με Αιγύπτιο φαραώ των βιβλικών χρόνων και είπε: «Μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, θυμόμαστε ακόμα τον Φαραώ. Και θα σε θυμόμαστε (τον Νετανιάχου)… Αλλά θα πούμε την ιστορία του ανθρώπου που προσπάθησε να μας σκλαβώσει και απέτυχε».

Ακόμη και μετά την αναβολή του αμφιλεγόμενου νόμου από τον Νετανιάχου σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, είναι απίθανο οι διαμαρτυρίες να υποχωρήσουν. Αυτό το κίνημα δεν είναι μόνο ενάντια στη δικαστική αναθεώρηση, αλλά και μια μαζική διαμαρτυρία κατά του ίδιου του Νετανιάχου, ο οποίος, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει υποκινήσει τη βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και έχει προτείνει εξτρεμιστές για θέσεις στην κυβέρνησή του. Αυτό έχει προκαλέσει οργή στον γενικό πληθυσμό και πλέον γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών αυτών των επιλογών. Αν και το κόμμα του Λικούντ κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές του Ισραήλ τον Δεκέμβριο, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική πλειοψηφία στη χώρα που αντιτίθεται στον Νετανιάχου.

Με τις αναχωρήσεις μπλοκαρισμένες στο κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ, τις ισραηλινές πρεσβείες στο εξωτερικό σε απεργία και μια μαζική εξέγερση σε εξέλιξη, ο Νετανιάχου δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν υποστηρίζει τους διαδηλωτές που ζητούν το τέλος της εποχής του Νετανιάχου ή αν θέλει να δει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Ωστόσο, με σχεδόν το 7% του πληθυσμού του Ισραήλ να διαδηλώνει και τις εφεδρείες του ισραηλινού στρατού σε απεργία, δεν είναι η ώρα για συμβιβασμούς. Ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί.

Εάν ο Νετανιάχου προχωρήσει χωρίς αλλαγές, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές

Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα μοιραίο σταυροδρόμι εδώ και μήνες. Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, ο Νετανιάχου και η νέα κυβέρνησή του -η οποία, εκτός από το Λικούντ, αποτελείται εξ ολοκλήρου από υπερορθόδοξα και ακροδεξιά κόμματα- προχωρούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην αναμόρφωση του ισραηλινού δικαστικού συστήματος. Υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της απεριόριστης εξουσίας του δικαστικού κλάδου, ιδιαίτερα του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο παρεμβαίνει τακτικά σε πολιτικά ζητήματα. Ο περιορισμός της ισχύος του, ισχυρίζονται, θα φέρει το Ισραήλ σε ευθυγράμμιση με άλλες δυτικές δημοκρατίες και έτσι θα κάνει τη χώρα πιο δημοκρατική.

Αλλά πολλοί Ισραηλινοί δεν έχουν πειστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες -από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων εφέδρων στρατιωτών, πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, πρώην στρατηγών και αρχηγών κλάδων ασφαλείας, ακόμη και δεξιοί και έποικοι- διαμαρτύρονται για την αναθεώρηση, φοβούμενοι δικαίως ότι είναι προπέτασμα καπνού για την ακρωτηρίαση της ισραηλινής δημοκρατίας . Η εξέγερση που ξεκίνησε στους δρόμους έχει πλέον εξαπλωθεί στο ίδιο το Λικούντ. Ο Νετανιάχου απέλυσε τον υπ. Άμυνας Γκάλαντ επειδή εναντιώθηκε στη μεταρρύθμιση σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπό της στην ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτή η ενέργεια οδήγησε το Histadrut, το συνδικάτο των εργαζομένων στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, και την ομοσπονδία των Τοπικών Αρχών—οργανισμούς που κυριαρχούνται από το Λικούντ- να κηρύξουν γενική απεργία, κλείνοντας την οικονομία της χώρας.

Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, ο Νετανιάχου ανταποκρίθηκε στις πιέσεις του κοινού και του εσωτερικού του Λικούντ και συμφώνησε να σταματήσει τη νομοθεσία για τη δικαστική αναθεώρηση έως τα τέλη Ιουλίου. Ιδανικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί για μια συμβιβαστική νομοθεσία με την αντιπολίτευση, που θα κατοχυρώνει τους φιλελεύθερους κανόνες του Ισραήλ - που ενσωματώνονται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τη νομολογία δεκαετιών- στο συνταγματικό δίκαιο και θα εξισορροπεί τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας με έναν ταυτόχρονο έλεγχο στο νομοθετικό σώμα. Η κρίση θα έχει μετατραπεί έτσι σε ευκαιρία.

Αλλά αν η μεταρρύθμιση περάσει αμετάβλητη, ο αντίκτυπος για το Ισραήλ θα είναι σοβαρός. Η άμεση επίδρασή του θα είναι να ακρωτηριάσει την ισραηλινή δημοκρατία, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μια πλειοψηφική τυραννία μέσω του νομοθετικού σώματος, γιατί η απεριόριστη εξουσία του δικαστικού σώματος είναι επί του παρόντος ο μόνος έλεγχος του ισραηλινού συστήματος στην εξίσου απεριόριστη εξουσία της Κνεσέτ (της Βουλής). Αλλά η ζημιά στο Ισραήλ θα είναι ευρύτερη. Τα ισραηλινά κοινωνικά ρήγματα θα βαθύνουν και θα διευρυνθούν, ιδιαίτερα η δυσαρέσκεια της κοσμικής πλειοψηφίας προς τους υπερορθόδοξους - που αρνούνται να υπηρετήσουν στο στρατό, να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό ή να εντάξουν βασικά μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία τους και υποστηρίζουν τη δικαστική μεταρρύθμιση για να αποτρέψουν το Ανώτατο Δικαστήριο να τους αναγκάσει να το πράξουν.

Όπως προειδοποίησε ο αποπεμφθείς υπ. Άμυνας Γκάλαντ, η ασφάλεια του Ισραήλ θα πληγεί. Περισσότεροι Ισραηλινοί θα αρνηθούν να παρουσιαστούν ως έφεδροι, νιώθοντας ότι η κυβέρνησή τους απέτυχε να τηρήσει τη δέσμευση στη δημοκρατία, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός «λαϊκού στρατού» όπως οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Αυτό, μαζί με την εγχώρια αστάθεια, θα αποδειχθεί πολύ δελεαστική ευκαιρία για τους πολλούς εχθρούς του Ισραήλ -συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Θα υποφέρει και η οικονομία. Η διαφυγή ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα από τον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, είναι σχεδόν εγγυημένη. Αυτό, μαζί με την κοινωνική αστάθεια, θα οδηγήσει επίσης στην απόσυρση των ξένων επενδύσεων. Ένα ασταθές, ανασφαλές και αμφισβητήσιμα δημοκρατικό Ισραήλ θα αποδειχθεί επίσης λιγότερο επιθυμητός διπλωματικός εταίρος. Οι αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ έχει δημιουργήσει πρόσφατα δεσμούς, αναμένεται να υποβαθμίσουν τις σχέσεις τους. Το πιο κρίσιμο είναι ότι η σχέση του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες -που βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος αλλά στηρίζεται σε κοινές αξίες- μπορεί να αλλάξει και μάλιστα προς το χειρότερο.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Δεν φοβάμαι πως η κατάσταση στο Ισραήλ θα εξελιχθεί σε εμφύλιο

Ισραήλ: Υποχώρηση Νετανιάχου - Αναβάλλεται η δικαστική μεταρρύθμιση λόγω των κινητοποιήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider