Έκκληση προς την ΕΕ να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στην Πράσινη Ταξινομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκκληση προς την ΕΕ να μην συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στην Πράσινη Ταξινομία
Η ΕΕ δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το αν θα συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στη λεγόμενη πράσινη ταξινομία της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποχωρήσει στις πιέσεις και να θέσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Πράσινη Ταξινομία, εάν όντως έχει λάβει στα σοβαρά τη μάχη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως υποστηρίζουν 150 ΜΚΟ σε επιστολή απέστειλαν στους ηγέτες της ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και θα έστελνε ένα παγκόσμιο μήνυμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον επείγοντα χαρακτήρα της προσπάθειας μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει η επιστολή η οποία φέρει της υπογραφές φορέων όπως είναι το WWF Europe και η Reclaim Finance. Οι νέες επενδύσεις σε φυσικό αέριο δεν μπορούν να θεωρηθούν συμβατές με τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στο κρίσιμο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου, σημειώνουν.

Η ΕΕ δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το αν θα συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στη λεγόμενη πράσινη ταξινομία της, η οποία θέτει τις βάσεις για τις ροές κεφαλαίων σε ολόκληρη την ήπειρο. Κάποια κράτη μέλη, όπως η Πολωνία, που θέλουν να απομακρυνθούν από τον άνθρακα αναδεικνύουν την ανάγκη διατήρησης του φυσικού αερίου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Alexis Dutertre, πρέσβης της Γαλλίας στην Τσεχική Δημοκρατία, έγραψε στο Twitter νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι οι Γάλλοι και οι Τσέχοι ήταν «ομοϊδεάτες» να συμπεριλάβουν το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά στην ταξινομία της ΕΕ, προκαλώντας κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η συζήτηση για την απομάκρυνση από τα ορυκτά αποτελεί πηγή διχογνωμίας καθώς από τη μία πλευρά ο κλιματικός νόμος επιβάλει τη στροφή στην καθαρή ενέργεια και από την άλλη, η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει το πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση, ειδικά για τις πιο αδύναμες οικονομίες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η αποτροπή μιας κλιματικής κρίσης σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ παρουσίασε μια σειρά προτάσεων τον Ιούλιο για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider