Εμβολιασμοί: Προχωρά η τρίτη δόση για ομάδες υψηλού κινδύνου - Από 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβολιασμοί: Προχωρά η τρίτη δόση για ομάδες υψηλού κινδύνου - Από 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα
Η αρχή για τα ραντεβού με την τρίτη δόση θα γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα, για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.

Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα και τη χορήγηση της τρίτης δόσης σκευάσματος κατά της νόσου αναφέρθηκαν τη Δευτέρα από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Όπως έγινε γνωστό, η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού με την τρίτη δόση θα ανοίξει από την ερχόμενη Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, με τα πρώτα ραντεβού να αφορούν σε περίπου 285.000 ανοσοκατεσταλμένους συμπολίτες μας. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η αναφορά για την τρίτη δόση δεν θα πρέπει να υποκαθιστά τη σημασία που έχει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τις 2 δόσεις για το σύνολο του πληθυσμού.

Στην αρχική τοποθέτηση τόνισε πως οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν, ενώ ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται πρωτίστως για τη δική τους ασφάλεια και την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία.

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς στις εγκύους, η πρόεδρος της ΕΕΕ, σημείωσε πως έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ και δύο έχουν καταλήξει. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκυμονούσες και μπορούν να γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης.

Η διαδικασία για την τρίτη δόση

Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της COVID-19. Όπως διευκρίνισε, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες του πληθυσμού.

Περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Παλαμά

Αναφερόμενος στο Περιστατικό με τους εικονικούς εμβολιασμούς στην Καρδίτσα, τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ΕΔΕ και έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα. "Μιλάμε για ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων που φαίνεται να έχουν πάρει πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί, από εσκεμμένες ενέργειες συγκεκριμένου ατόμου και εξετάζεται η συμμετοχή άλλων ατόμων στη διαδικασία", ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη διενέργεια εικονικών εμβολιασμών. Τέλος, τόνισε ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας της επιχείρησης "Ελευθερία", που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καταχώρηση εμβολιασμού που δεν έχει γίνει.

"Είναι μια έκνομη δραστηριότητα με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις" και, όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι παρόμοια περιστατικά έχουν γίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και σε αρκετές περιπτώσεις "ανακαλύπτεται ότι τα άτομα τα οποία έχουν λάβει πλαστό πιστοποιητικό όταν νοσήσουν και καταλήξουν σε νοσοκομείο είναι οι πρώτοι οι οποίοι καταγγέλλουν το γιατρό που έδωσε ψευδή βεβαίωση".

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.525.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6.145.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% στο γενικό πληθυσμό και 64,2% στον ενήλικο πληθυσμό.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 29.000 εμβολιασμοί.

Tις τελευταίες 10 ημέρες 150.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ, οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.424 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 6.500 πολίτες. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι δράσεις και εμβολιασμοί ειδικών κατηγοριών, όπως Ρομά, αστέγων και μεταναστών.

Αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς στην εκκλησία στην Κρήτη και όπως είπε η δράση πήγε εξαιρετικά καλά με αρκετά μεγάλη συμμετοχή.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατάταξης στην ΕΕ - είναι 17η - στους εμβολιασμούς.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών είπε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Σημείωσε ότι υπάρχουν Μονάδες που ήταν στο 42% και αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 90%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γκάγκα: Πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης ο εμβολιασμός

Εικονικός εμβολιασμός: Νέος «βραχνάς» για το υπουργείο Υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider