Kobe beef: Γιατί είναι τόσο ακριβές οι μπριζόλες από κρέας Κόμπε;

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kobe beef: Γιατί είναι τόσο ακριβές οι μπριζόλες από κρέας Κόμπε;
Τι είναι το κρέας Kobe και γιατί είναι τόσο ακριβό.

Με την εστίαση να παραμένει κλειστή και τους λάτρεις του καλού φαγητού να περιορίζονται στο delivery, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν στραφεί στην αγορά πρώτων υλικών καλής ποιότητας, όπως είναι το κρέας, για να το μαγειρέψουν στο σπίτι.

Αυτές τις ημέρες, στο διαδίκτυο κάνει trending το κρέας Kobe, το οποίο πολλοί το γνωρίζουν ως τις «ακριβότερες μπριζόλες του κόσμου», καθώς μία μπριζόλα καλής ποιότητας μπορεί να φτάσει τα 200 δολάρια για τα 0,453 kg. Μάλιστα, μία από τις πιο σπάνιες μπριζόλες του κόσμου, η «olive wagyu» μπορεί να κυμανθεί από 120 σε 300 δολάρια για μία μπριζόλα, ανάλογα με το βάρος της, σε τιμές Ιανουαρίου.

Όμως τι είναι αυτό που το κάνει τόσο ακριβό;

Το Kobe beef βέβαια δεν είναι άλλο από βόειο κρέας, κοινώς μοσχαράκι. Η διαφορά με όλα τα υπόλοιπα βόεια κρέατα είναι η καταγωγή του και η διατροφή του.

Το αυθεντικό Kobe beef προέρχεται μόνο από βοοειδή που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε μια από τις 4 περιοχές που φιλοξενούν κοπάδια βοοειδών στην Ιαπωνία και τα οποία τρέφονται με πολύ συγκεκριμένη διατροφή, σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα Wagyu ζώα που δίνουν το Kobe κρέας μεγαλώνουν με εξαιρετικά συγκεκριμένα και αυστηρά μέσα για να επιτύχουν την απαιτούμενη ποιότητα. Συγκεκριμένα, τρέφονται με γάλα από την ηλικία του 1 έως 3 μηνών. Μετά από 3 μήνες, τα μοσχάρια τρέφονται με ένα μείγμα καλλιεργειών ενσίρωσης, όπως χόρτο, άχυρο από ρύζι και δημητριακά όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι.

Συμφωνα με το Medium.com, στα μοσχαράκια δίδεται φρέσκο καθαρό νερό, η καλύτερη ποιότητα τροφής και μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος, όπου μπορούν να ωριμάσουν με ήρεμο τρόπο. Η ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της ανατροφής των μοσχαριών, σημαίνει ότι ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται κάθε χρόνο είναι περιορισμένος.

Το εξαιρετικό κρέας

Το έντονο ενδομυϊκό λίπος είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Το ιαπωνικό βόειο κρέας (Wagyu) έχει γενετικά την τάση για αυξημένη προδιάθεση σε ενδομυϊκό λίπος, το οποίο παράγει υψηλό ποσοστό ελαιούχων ακόρεστων λιπών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που εξισορροπούν το αντίστοιχο ποσοστό των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, και ως εκ τούτου επιτρέπουν την μείωση της κακής χοληστερόλης και την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

Συνδυασμοί αυτών των λιπών παράγουν μια πλούσια και τρυφερή γεύση στο στόμα που είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες γεύσεις βόειου κρέατος.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μαζί με το γεγονός πως μόνο 3.000 «κεφάλια» από τα βοοειδή καταφέρνουν να αγγίξουν την ποιότητα που απαιτείται για να χαρακτηριστούν αυθεντικά Kobe, κάθε χρόνο, ανεβάζουν την τιμή ακόμα περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider