Ποιες χώρες έχουν μπει σε «καραντίνα» λόγω κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες χώρες έχουν μπει σε «καραντίνα» λόγω κορονοϊού
Ποιες χώρες έχουν ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Ολοένα και περισσότερες χώρες μπαίνουν σε καραντίνα και ανακοινώνουν καθολική απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, όπως έγινε και στην Ελλάδα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το κλείσιμο σχολείων και να φτάνουν έως την εθνική καραντίνα, την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την επιβολή στρατιωτικού νόμου, όπως συνέβη, για παράδειγμα, έστω και για λίγες ώρες στην Αλβανία.

Τα αυστηρότερα μέτρα εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ η Κίνα ήταν αυτή που έβαλε σε καραντίνα σχεδόν 20 επαρχίες, η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί στην ανθρώπινη ιστορία.

Δείτε ποιες άλλες χώρες έχουν μπει σε «καραντίνα» λόγω κορονοϊού:

Η Κίνα, απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, έθεσε σε καραντίνα 16 πόλεις της στο τέλος του Ιανουαρίου και έφτασε να επεκτείνεται σε 20 επαρχίες.

Η Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας στην Κίνα, τέθηκε σε καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου και για σχεδόν έξι εβδομάδες οι δρόμοι της ήταν κυριολεκτικά άδειοι καθώς οι κάτοικοι βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Γερμανία εντοπίστηκε στις 27 Ιανουαρίου. Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 26 Φεβρουαρίου και την εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Χάινσμπεργκ κλείνει σχολεία, δημόσιες πισίνες και βιβλιοθήκες και το δημαρχείο της πόλης. Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει να μην επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Ιταλία, παρά την εξάπλωση του ιού εκεί.

Έπρεπε ωστόσο να περάσει αρκετός καιρός για τα πρώτα μέτρα σε όλη την επικράτεια. Στις 8 Μαρτίου, (λιγότερα από 1.000 κρούσματα και 0 νεκροί) ο Γερμανός υπουργός Υγείας συνιστά την αναστολή εκδηλώσεων με περισσότερα από 1.000 άτομα και στις 11 Μαρτίου, με 2.000 κρούσματα και 3 νεκρούς, η Άγκελα Μέρκελ συνιστά να αποφεύγουν τις χειραψίες. Στις 13 Μαρτίου, με 3.000 κρούσματα και 5 νεκρούς 14 από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας κλείνουν τα σχολεία.

Στις 15 Μαρτίου, με σχεδόν 5.000 κρούσματα και 12 νεκρούς, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει το κλείσιμο των συνόρων με Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Δανία και Λουξεμβούργο.

Στις 16 Μαρτίου, με 6.000 κρούσματα και 13 νεκρούς, η Βαυαρία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 14 ημέρες και θέσπισε μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Το ίδιο απόγευμα η Μέρκελ επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου σε όλη τη χώρα, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις, τις θρησκευτικές λειτουργίες αλλά τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για γενικευμένο lockdown.

Στις 17 Μαρτίου με πάνω από 7.000 κρούσματα και 12 νεκρούς η καγκελάριος ανακοινώνει την απόφαση της ΕΕ για ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ για 30 μέρες.

Στις 20 Μαρτίου, με 14.000 κρούσματα και 31 νεκρούς η Βαυαρία επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησε την πιο «χαλαρή» πρακτική για την καταπολέμηση του κορονοϊού και μέχρι τις 18 Μαρτίου, η κυβέρνηση δεν είχε επιβάλει κανενός είδους περιορισμό η καραντίνας.

Στις 16 Μαρτίου, με 1.543 κρούσματα και 55 νεκρούς, ο Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε συστάσεις να αποφεύγονται οι μετακινήσεις που δεν είναι απαραίτητες και οι κοινωνικές επαφές και να προτιμάται η εργασία από το σπίτι. Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις 18 Μαρτίου, με 2.626 κρούσματα και 104 νεκρούς, όταν αποφάσισε να πηγαίνουν στο σχολείο μόνο τα παιδιά των επαγγελματιών που αναγκάζονται να δουλεύουν σε αυτή την περίοδο (γιατρών, νοσηλευτών, αστυνομικών κλπ).

Στις 20 Μαρτίου, με 5.018 κρούσματα και 233 νεκρούς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλα τα καταστήματα αναψυχής (παμπ, γυμναστήρια κ.λπ.) θα κλείσουν το συντομότερο δυνατό.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία στις 24 Ιανουαρίου 2020.

Στις 12 Μαρτίου, με 2.876 κρούσματα και 61 νεκρούς, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει ότι κλείνουν από τις 16 Μαρτίου σχολεία και πανεπιστήμια. Την επομένη, στις 13 Μαρτίου, με 3.661 κρούσματα και 75 νεκρούς ο πρωθυπουργ;oς απαγορεύει τις δημόσιες συναντήσεις με πάνω από 100 άτομα αλλά δεν περιορίζει τις μετακινήσεις. Στις 14 Μαρτίου με 4.499 κρούσματα και 91 νεκρούς κλείνουν εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι.

Στις 16 Μαρτίου, με 6.633 κρούσματα και 148 νεκρούς ο Γάλλος πρόεδρος επιβάλλει γενικευμένο lockdown, θέτοντας όλη τη χώρα σε καραντίνα για 15 ημέρες, αρχής γενομένης από το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου.

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου αλλά η έξαρση της πανδημίας έγινε την 1η Μαρτίου όταν ένα γκρουπ σκιέρ επέστρεψαν στη χώρα από τη βόρεια Ιταλία και μάλιστα πήγαν κανονικά στις δουλειές ή τα σχολεία τους. Μόλις ένας δήμαρχος, αυτός του Sint-Lambrechts-Woluweπήρε μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, απαγορεύοντας σε όσους επέστρεψαν από τη βόρεια Ιταλία να έχουν πρόσβαση σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και επιβάλλοντας κατ' οίκον περιορισμό.

Στις 10 Μαρτίου, με 267 κρούσματα και 1 νεκρό, η κυβέρνηση συνιστά την ακύρωση εκδηλώσεων αλλά τα σχολεία μένουν ανοιχτά. Γενικά πρόκειται για συστάσεις και όχι επιβολή απαγορεύσεων.

Μόλις στις 12 Μαρτίου, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από σχεδόν 500 κρούσματα και δύο νεκρούς, η κυβέρνηση διατάσσει την αναστολή της λειτουργίας για σχολεία, καφετέριας εστιατόρια και τις δημόσιες εκδηλώσεις. Γίνεται ωστόσο σαφές ότι δεν πρόκειται για lockdown και οι Βέλγοι δεν υποχρεούνται να μείνουν σπίτι.

Στις 17 Μαρτίου, με πάνω από 1.200 κρούσματα και 5 νεκρούς, ο πρωθυπουργός αυστηροποιεί τα μέτρα, απαγορεύει τις μετακινήσεις, κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

Στις 20 Μαρτίου, με πάνω από 2.000 κρούσματα και 16 νεκρούς, το Βέλγιο έχει κλείσει τα σύνορά του για όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Στις 31 Ιανουαρίου ένας τουρίστας από τη Γερμανία ήταν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ισπανία.

Στις 9 Μαρτίου, με 1.231 κρούσματα και 30 νεκρούς η αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδρίτης, η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τότε, κλείνει τα σχολεία και το ίδιο κάνει και η βασκική κυβέρνηση.

Στις 10 Μαρτίου, με 1.695 κρούσματα και 36 νεκρούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τις πτήσεις από την Ισπανία ενώ στις 13 Μαρτίου με 5.232 κρούσματα και 133 νεκρούς κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και όλα τα καταστήματα λιανικής στη περιφέρεια της Μαδρίτης. Στις 14 Μαρτίου με 6.391 κρούσματα και 196 νεκρούς ανακοινώνεται  15ημερη καραντίνα σε όλη την Ισπανία, που επιβάλλει πια γενικευμένο lockdown.

Το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία επιβεβαιώθηκε στις 30 Ιανουαρίου και το πρώτο lockdown ανακοινώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό ήταν γεγονός. Αφορούσε 50.000 κατοίκους στη Λομβαρδία. Οι κάτοικοι μπορούσαν να βγαίνουν μόνο για προμήθειες σε φαγητό και φάρμακα και απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις.

Στις 8 Μαρτίου, με 7375 κρο;yσματα και 366 νεκρούς στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την επέκταση της καραντίνας σε μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ιtαλίας, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις από και προς τις πληγείσες περιοχές, την τέλεση κηδειών και απαιτώντας την τήρηση των αποστάσεων σε εστιατόρια, εκκλησίες και σούpερ μάρκετ.

Το απόγευμα της 9ης Μαρτίου με 9172 κρούσματα και 463 νεκρούς, τα μέτρα της καραντίνας επεκτείνονται σε όλη τη χώρα αρχής γενομένης στις 10 Μαρτίου. Σε διάγγελμά του ο Κόντε εξηγεί ότι οι μετακινήσεις περιορίζονται στις άκρως απαραίτητες και ακυρώνονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις.

Στις 11 Μαρτίου, με 12462 κρούσματα και 827 νεκρούς το lockdown αυστηροποιείται, κλείνουν τα καταστήματα λιανικής και στις 19 του μήνα μετά από 3.000 νεκρούς από τον κορονοϊό ο Τζουζέπε Κόντε ανακοινώνει ότι τα μέτρα θα είναι σε ισχύ και μετά της 3η Απριλίου.

Στις 21 Μαρτίου, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει σχεδόν τις 5.000, ο Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» σε ολόκληρη την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, αφήνοντας ανοιχτές μονάχα όσες επιχειρήσεις θεωρούνται βασικής σημασίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:37

Στον Άγιο Δημήτριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ακρίβεια» 

12:28

FAZ: Ιράν και Ισραήλ φαίνεται να απεύχονται την κλιμάκωση

12:11

Εντοπίστηκε κουτί με 200.000 πλαστά δολάρια σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

11:58

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

11:37

Συστήνονται Αγροτικά Τμήματα σε 45 Επιμελητήρια

11:30

Μαρινάκης: O Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Βελόπουλο - Μια νέα μητέρα παίρνει πλέον 10.000 ευρώ

11:08

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

10:56

Περιοδεία Κασσελάκη σε νησιά του Αιγαίου

10:51

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη

10:34

Wella Hellas: Από πού προήλθε η ισχυρή ανάπτυξη τζίρου 46% - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

10:20

Σπανάκης: Η 6ημερη εργασία μπορεί να υπάρξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

10:04

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στη Γάζα

09:48

Επιχειρήσεις: Κίνητρα για συγχωνεύσεις και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών - Δύο παρεμβάσεις για την ανάπτυξη

09:28

Σκύρος: Πρόταση για τη ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

09:21

Θέμα χρόνου η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τον Νίγηρα

09:15

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα

09:00

Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε στρατιωτική βάση νότια της Βαγδάτης

08:41

Υποβαθμίζει την επίθεση ο ΥΠΕΞ του Ιράν- Κάνει λόγο για «παιδικά παιχνίδια» και όχι drones

08:26

ΕΤΑΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το Tae Kwon Do – Επανασχεδιασμός και νέο εγχείρημα αξιοποίησης

08:24

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

08:18

Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος από την απάντηση του Ισραήλ - Γιατί οι τιμές αντιστέκονται στον γεωπολιτικό κίνδυνο

08:12

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία – Κικίλιας: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε

07:53

Ελλάκτωρ: Το «μάζεμα» της REDS, οι real estate επενδύσεις 350 εκατ. και το ΧΑ

07:48

Έφτασε η ώρα της εφορίας: Τα 12 «μυστικά» και οι παγίδες των νέων φορο-δηλώσεων

07:30

Οδικές Παραχωρήσεις: Αποχωρεί η Hochtief από την «Ολυμπία Οδό» - Ο «χάρτης» των συμβάσεων

23:48

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο

23:32

Χατζηδάκης: Απάντηση στη μικρόψυχη κριτική, η περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P

23:13

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας - Διατήρηση του αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-»

23:01

Wall Street: «Κόκκινο 6x6» για Nasdaq και S&P 500 με «βαρίδι» Nvidia - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί πάνω από ένα έτος

22:47

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία «βουτιά» πάνω από 3% στην σκιά της Μέσης Ανατολής

gazzetta
gazzetta reader insider insider