Για λόγο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί απαγορεύτηκε στο Ντουμπάι η χρήση λουλουδιών και ανθοπετάλων σε φαγητά, επιδόρπια και ποτά.
Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή του Ντουμπάι ενημέρωσε όλα τα καταστήματα εστίασης για την απόφαση, η οποία έχει εκδοθεί από την Εθνική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων. Συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τη χρήση αληθινών λουλουδιών και τριαντάφυλλων κάθε είδους σε τρόφιμα και ποτά για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των γευμάτων που προσφέρονται στο Ντουμπάι.
O λόγος για τον οποίο τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση δεν έχει ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή του Ντουμπάι.
Ωστόσο, μία εξήγηση μπορεί να είναι οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει η χρήση λουλουδιών στα φαγητά. Η μαγειρική μανία έχει χαρακτηριστεί δυνητικά επικίνδυνη από τη βρετανική εταιρεία προώθησης της ασφάλειας των τροφίμων HSF Training Ltd, όταν χρησιμοποιούνται κοινά φυτά αντί των βρώσιμων επιλογών.
«Ακόμη και αν τα λουλούδια είναι βρώσιμα, μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες εάν δεν πλυθούν καλά και φέρουν ίχνη χώματος ή άλλες μολυσματικές ουσίες που βρίσκονται σε ένα λουλούδι και μπορεί να περιέχουν παθογόνα που προκαλούν ασθένειες (όπως E.coli, Clostridiums Perfingens και Clostridium Botulinum) τα οποία όταν προσλαμβάνει ο καταναλωτής νοσεί σοβαρά», αναφέρει.